Νίκος
Καραγιάννης

Αποστολή στις Βρυξέλλες

Σε διάσκεψη που διοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S & D), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Μίλτου Κύρκου, εχθές με θέμα «Η Πολιτική Συνοχής και τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών στο προσεχές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027», συμμετείχε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. Μίλησαν επίσης η Corina Creţu, ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, ο Ismail Ertug, ευρωβουλευτής της Ομάδας του S & D και ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ, Ομάδα του S & D.

Όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης “είναι σημαντικό να δούμε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων ενάντια στον φιλελευθερισμό και απέναντι στις πολιτικές που συνεχίζουν την κρίση. Είναι τραγικό σε χώρες που δίνουν μάχη για την επιβίωση να μη υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θα προστατεύουν τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Δείχνουν που μπορεί να οδηγήσει ο δογματικός φιλελευθερισμός”.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε την Κορίνα Κρέτσου γιατί την συμβολή της καθώς όπως είπε έχει υλοποιήσει σειρά από δράσεις και προγράμματα για μεγάλα και μικρά κράτη. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα διευρωπαϊκά δίκτυα για την πολιτική συνοχής και απαραίτητη τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για να μπουν στην πολιτική ατζέντα οι υποδομές και οι μεταφορές.

Όπως σημείωσε ζήσαμε την αποδόμηση της παραγωγής σε περιφερειακές περιοχές όπως ο Νότος αλλά και πολιτικές ανταγωνιστικότητας που παρότι επέβαλε μείωση του κόστους και των μισθών τελικά η Ευρώπη δεν έγινε ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες μεγάλες δυνάμεις του κόσμου.

Χαρακτήρισε λάθος την απόφαση να μην επιτρέπονται οι κρατικές ενισχύσεις και έφερε ως παράδειγμα το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία, που λόγω αυτής της πολιτικής του επετράπη να γίνει το μεγαλύτερο της Ευρώπης ενώ την ίδια ώρα οι Ευρωπαϊκές εταιρείες δεν μπορούσαν να στηριχθούν.

Το ίδιο σημείωσε και για το οδικό πακέτο καθώς αν είχαμε ενιαίο τρόπο φορολόγησης και χρηματοδότησης δεν θα είχαμε τα φαινόμενα της παράνομης εργασίας στις μεταφορές από ανατολικές και τρίτες χώρες που λόγω του καμποτάζ επωφελούνται σε βάρος των κρατών-μελών.

Τόνισε πως η ανάπτυξη παραγωγικών δομών σε όλες τι χώρες και τα δίκτυα μεταφορών και υποδομών μεταφορών αποτελεί μονόδρομο ανάπτυξης καθώς η υλοποίηση υποδομών εκκινεί τη βιομηχανία και μεγάλο μέρος της οικονομίας με οφέλη στην απασχόληση, δίνει μόνιμες θέσεις εργασίας. “Οι υποδομές και η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι σημαντικές και πρέπει να γίνουν και άλλες ανάλογες διασκέψεις σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο για να βγουν συμπεράσματα”, είπε ο κ. Σπίρτζης και έκανε λόγο για την ανάγκη οικοδόμησης σχέσεων με άλλες χώρες μέσω των υποδομών.

Μίλησε επίσης για τη χρηματοδότηση και ολοκλήρωση μεγάλων έργων με το ΕΣΠΑ και με εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα. “Ολοκληρώσαμε μεγάλες υποδομές, κανείς δεν πίστευε ότι θα ολοκληρωθούν οι αυτοκινητόδρομοι. Η μη ολοκλήρωση τους θα δημιουργούσε πρόβλημα, καθώς θα έπρεπε να επιστρέψουμε κεφάλαια στην ΕΕ και σε τράπεζες ποσά που ξεπερνούν τα 6δισ.ευρώ.

Ενημέρωσε επίσης πως το σιδηροδρομικό έργο για τη γραμμή Αθήνα-Πατρα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς μπήκε σε ράγες και θα γίνει υπογειοποίηση από το Ρίο μέχρι τον Άγιο Διονύσιο και τον Άγιο Ανδρέα λαμβάνοντας υπόψη το αστικό περιβάλλον ενώ εξασφαλίστηκε και η απαραίτητη χρηματοδότηση.

Ανακοίνωσε επίσης την παράδοση του τελευταίου υπό κατασκευή τμήματος του σιδηροδρομικού διαδρόμου Αθήνας-Θεσσαλονίκης και προανήγγειλε την ολοκλήρωση τις επόμενες μέρες και του τμήματος Θεσσαλονίκη-Ειδομένη.

Για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε πως θα υπάρχει νέα κατεύθυνση που θα συνδυάζει τους κοινοτικούς πόρους, το πακέτο Γιουνκέρ και ιδιωτικά κεφάλαια ενώ είπε πως δεν πρέπει το μοναδικό κριτήριο για την υλοποίηση έργων η βιωσιμότητα τους.

Στις στρατηγικές κατευθύνσεις του Υπουργείου είναι η εμβάθυνση των σχέσεων με τις βαλκανικές και τις χώρες της Μέσης Ανατολής (κυρίως με Αίγυπτο και Ισραήλ), μέσω των υποδομών. Ο κ. Σπίρτζης είπε πως προωθούνται σειρά έργων υποδομών όπως ο σιδηροδρομικός δακτύλιος των Βαλκανίων και χαρακτήρισε το Sea2Sea ως ένα μεγάλο έργο με γεωπολιτική σημασία. “Θέλουμε να περνάμε από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς εμπόδια για την ανάπτυξη και την οικονομική συνεργασία στην περιοχή και η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε το δρόμο για να αλλάξουν σελίδα τα Βαλκάνια” είπε χαρακτηριστικά.

Για το 2019 ανακοίνωσε ότι προγραμματίζονται συμβάσεις 9,2δισ.ευρώ στον τομέα των μεταφορών ενώ είπε πως πάμε σε νέο μοντέλο ανάπτυξης με δύο κρίσιμους παράγοντες. Ο πρώτος είναι ο βέλτιστος σχεδιασμός με βάση την βιωσιμότητα και η συνδεσιμότητα και ο δεύτερος να υπηρετούνται οι παραγωγικές δυνάμεις για να επιτευχθεί ο στόχος της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Για τα νέα έργα είπε πως το πρώτο δεκαήμερο κυρώνεται η σύμβαση παραχώρησης για το Αεροδρόμιο στο Καστέλι, ετοιμάζεται το Sea2Sea, προετοιμάζεται η επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης με νέα έργα και μείωση διοδίων. Τέλος μιλώντας για το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών είπε πως για πρώτη φορά ολοκληρώνεται ένα χάρτης υποδομών που θα αξιολογεί τη βιωσιμότητα με δείκτες για τα επόμενα 20 χρόνια.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV