Νίκος
Καραγιάννης

Με το βλέμμα στον πρώτο σταθμό Μετρό που θα συναντήσει σε περίπου 2-3 εβδομαδες είναι στη Γραμμή 4 ο Μετροπόντικας “Αθηνά”. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com πλέον έχουν διανοιχθεί 1.250 μέτρα και απομένουν ακόμα 300 μέτρα να βρεθεί κάτω από τον μελλοντικό τερματικό σταθμό ΓΟΥΔΗ της νέας γραμμής.

Ο ρυθμός διάνοιξης παραμένει σταθερά σε 13-14 μέτρα ανά ημέρα ενώ όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο ypodomes.com έχουν υπάρξει και ημέρες που πιάστηκαν 16,5 και 18 μετρά διανοιγμένης σήραγγας.

Η απόσταση του φρέατος εισόδου από τον σταθμό ΓΟΥΔΗ είναι περίπου 1.550 μέτρα και αν υπολογίσουμε τον μέσο όρο διάνοιξης τότε στα τέλη Μαϊου ή τις αρχές Ιουνίου θα έχουμε το πρώτο “εικονικό” breakthrough (δηλαδή η είσοδος του ΤΒΜ στον σταθμό).

Το “εικονικό” έχει να κάνει με τον τρόπο που θα περάσει το ΤΒΜ καθώς ο σταθμός δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να σκάβεται (είναι ακόμα σε επίπεδο πρόδρομων εργασιών). Το βαρύ μηχανημα θα διέλθει από τον σταθμό δημιουργώντας μια προσωρινή σήραγγα και θα συνεχίσει το ταξίδι του για τον επόμενο σταθμό ΖΩΓΡΑΦΟΥ όπου με τις σημερινές εκτιμήσεις θα φτάσει στα τέλη του έτους.

Όταν (εκτιμάται περίπου στο Β` εξάμηνο του 2025) ολοκληρωθεί η διάνοιξη του σταθμού, θα αφαιρεθεί η σήραγγα για να κατασκευαστεί ο πυθμένας και να γίνει η θεμελίωση του σταθμού σε βάθος περίπου 20 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το ίδιο θα συμβεί με τους περισσότερους σταθμούς καθώς ο μετροπόντικας αναμένεται να βρει διανοιγμένα εργοτάξια σταθμών μόνο στο κέντρο. Μετά τον σταθμό ΖΩΓΡΑΦΟΥ, το 2025 θα περάσει από Ιλίσια, Πανεπιστημιούπολη και Καισαριανή.

Ο Μετροπόντικας “Αθηνά” αναμένεται να τερματίσει το ταξίδι του τέλη του 2025 – αρχές του 2026 και να βγει από ένα φρέαρ που ετοιμάζεται δίπλα από τον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ της γραμμής 4 ειδικά για αυτό τον σκοπό. Η Ελληνικό Μετρό έχει εξασφαλίσει τον συγκεκριμένο χώρο και δεν έχει θέματα εμπλοκών.

Τα πρώτα βήματα του δεύτερου ΤΒΜ

Στην άλλη άκρη της γραμμής, στο φρέαρ ΒΕΙΚΟΥ, έχουν σκαφτεί περίπου 40 περίπου μέτρα και τώρα ένα μεγάλο τμήμα του δεύτερου μετροπόντικα “Νίκη” είναι τοποθετημένο. Απομένει να εισέλθουν και τα υπόλοιπα τμήματα για να “γυρίσει το κλειδί” και να ξεκινήσει η διάνοιξη και από το βορειοδυτικό άκρο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών στο ypodomes.com μεσα στον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο η “Νίκη” θα μπορέσει να ξεκινήσει να διανοίγει την σήραγγα με κατεύθυνση προς το κέντρο.

Το δεύτερο μηχάνημα είναι το “δίδυμο αδελφάκι” του πρώτου και έχει τις ίδιες προδιαγραφές. Εκτιμάται πως και αυτός θα διανοίγει κατά μέσο όρο 13-14 μέτρα ανα ημέρα. Με τις σημερινές εκτιμήσεις θα φτάσει στον άλλο τερματικό σταθμό της νέας γραμμής ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ μετά από περίπου 2-2,5 μήνες. Η απόσταση από το φρέαρ εισόδου μέχρι τον πρώτο σταθμό είναι περίπου 600 μέτρα.

Στην συνέχεια θα περάσει από τους σταθμούς ΓΑΛΑΤΣΙ, ΕΛΙΚΩΝΟΣ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ για να βγει επίσης από το ειδικό φρέαρ στον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ το Β` εξάμηνο του 2026.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο στον δεύτερο μετροπόντικα είναι πως οι μεταφορικές ταινιές μεταφοράς χωμάτων δεν θα βγαίνουν στο φρέαρ εισόδου στο Άλσος Βεϊκου αλλά προς Γαλάτσι. Θα έχουν ροή πάνω από τον μετροπόντικα και θα βγαίνουν προς την κατεύθυνση που θα σκάβει το μηχάνημα.

Πως προχωρά το έργο

Η νέα πορτοκαλί γραμμή 4 του Αθηναϊκού Μετρό, έχει να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις, όπως έχει συμβεί σε όλα τα αντίστοιχα έργα στο παρελθόν. Αναμένεται η απεμπλοκή με τις δικαστικές προσφυγές στους σταθμούς ΕΞΑΡΧΕΙΑ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ενώ και η απόδοση εργοταξίων από τις πρόδρομες εργασίες στο κυρίως έργο γίνεται με αργούς ρυθμούς.

Μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί από την Ελληνικό Μετρό στο σχήμα AVAX – GHELLA – ALSTOM τα εργοτάξια στους σταθμούς ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ και έπονται ΕΛΙΚΩΝΟΣ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ. Κοντά στην ολοκλήρωση των πρόδρομων εργασιών φαίνεται να είναι και τα εργοτάξια στους σταθμους ΚΥΨΕΛΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ.

Προς το παρόν το χρονοδιάγραμμα που αναφέρει ολοκλήρωση τα τέλη του 2029 ισχύει αλλά οι πιθανότητες τελικά η λειτουργία του να παραταθεί αυξάνονται.
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν η νέα γραμμή ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΓΟΥΔΗ θα τεθεί στο σύνολό της σε λειτουργία και δεν προβλέπεται τμηματική απόδοση.

Η νέα γραμμή 4 του Μετρό ξεκίνησε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και είναι έργο-γέφυρα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μεταφορές”. Σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας και το μεγαλύτερο αυτοτελές χρηματοδοτούμενο έργο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV