Νίκος
Καραγιάννης

Με νέους προορισμούς σε Μέση Ανατολή, Ινδία και Κεντρική Αφρική, αλλά και ενίσχυση της παρουσίας της σε παραδοσιακές αγορές, όπως Κύπρος, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία η AEGEAN, που σε λίγες ημέρες συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας στον χάρτη των αερομεταφορών. Το 2024 η εταιρεία, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Airlines κ. Δ. Γερογιάννης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης στο Ντουμπάϊ, θα προσφέρει 19,5 εκατ. θέσεις σε 47 χώρες, 155 προορισμούς.

Η εταιρεία για φέτος προγραμματίζει να διευρύνει τη δραστηριότητά της, κυρίως από τη βάση της Αθήνας, αλλά και από τη βάση της Θεσσαλονίκης. Κάνοντας μια ανασκόπηση της ιστορίας της AEGEAN, ανέφερε πως «εάν δεν υπήρχαν το όραμα και η επιμονή του ιδρυτή της, Θεόδωρου Βασιλάκη, καθώς και οι στρατηγικές κατευθύνσεις του Ευτύχη Βασιλάκη, η εταιρεία δεν θα έφτανε εδώ που είναι σήμερα. Σημαντική συνεισφορά είχαν σε αυτό και οι  μέτοχοι της εταιρείας, ειδικά την πρώτη τετραετία.

«Σήμερα 3.500 άτομα υπηρετούν τον κοινό στόχο και τις αξίες μας. Ανταγωνιζόμαστε μεγάλες εταιρείες, μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας λειτουργούν 50-60 εταιρείες. Υπηρετούμε και την ίδια τη χώρα, θέλουμε να δίνουμε μια εικόνα που να είναι αντάξιά της» είπε χαρακτηριστικά ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν φοβάται την επόμενη ημέρα». «Κάνουμε λελογισμένες κινήσεις και αυτό εξασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη της εταιρείας» είπε. Παράλληλα αναφέρθηκε στη μεγάλη επένδυση της AEGEAN στο νέο κέντρο εκπαίδευσης και συντήρησης. Ειδικότερα, μέσα σε δώδεκα μήνες, οι εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων για το νέο κέντρο εκπαίδευσης πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας ολοκληρώθηκαν.

Στα τέλη του 2023 εγκαταστάθηκαν και σήμερα λειτουργούν οι πρώτοι τέσσερις προσομοιωτές, καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο της ίδιας της εταιρείας όσο και τρίτων αεροπορικών εταιρειών.Όσο για τη νέα τεχνική βάση, αυτή είναι σε προχωρημένο στάδιο η μετεγκατάσταση από το κτήριο 57 στο ανακαινισμένο κτήριο 56 του αεροδρομίου της Αθήνας. Έχουν ήδη γίνει, όπως σημείωσε ο κ. Γερογιάννης, τρεις με τέσσερις δοκιμές βαριάς συντήρησης για ξένες εταιρείες στις παλιές εγκαταστάσεις.

Μίλησε και για το νέο «άνοιγμα» της εταιρείας σε μακρινούς προορισμούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Περσικό Κόλπο, Κεντρική Αφρική και Ασία, με την επένδυση των τεσσάρων (4) αεροσκαφών μιας «ειδικά διαμορφωμένης», αναβαθμισμένης, έκδοσης των A321neo. Υπενθυμίζεται πως μέσω των τεσσάρων νέων αεροπλάνων, που θα παραληφθούν τη διετία 2026-2027, η Aegean θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί μεγαλύτερης εμβέλειας πτήσεις με διάρκεια τεσσάρων έως επτάμισι ωρών, κυρίως σε προορισμούς νότια και νοτιοανατολικά της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά την είσοδο στις παραπάνω νέες αγορές, ο κος Γερογιάννης είπε «βλέπουμε πως υπάρχει ζήτηση για ένα νέο προϊόν. Στόχος να γίνουμε κερδοφόροι 1-2 χρόνια αφότου τις αναπτύξουμε». Σε ό,τι αφορά το στόλο της, ο κος Γερογιάννης, υπενθύμισε πως η AEGEAN στα τέλη του 2023, ανακοίνωσε την επέκταση της παραγγελίας προς την Airbus από τα 46 στα 50 αεροσκάφη.

Να θυμίσουμε πως άσκησε το δικαίωμα (Option) που προέβλεπε η συμφωνία με την Airbus για την αγορά τριών (3) επιπλέον αεροσκαφών A321neo, καθώς και την μετατροπή πέντε (5) αρχικών παραγγελιών αεροσκαφών A320neo, στα μεγαλύτερα A321neo. Συνολικά είκοσι οχτώ (28) αεροσκάφη neo έχουν ήδη παραδοθεί μέχρι σήμερα, ενώ άλλα είκοσι δύο (22) πρόκειται να παραληφθούν στο διάστημα 2024- 2028.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV