Νίκος
Καραγιάννης

Ο πρωταρχικός σκοπός του Facility Management ή της Διαχείρισης Εγκαταστάσεων είναι σχετικός με τη σωστή διαχείριση και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων χωρίς όμως να είναι αποκλειστικά συνδεδεμένος με αυτό. Η διαχείριση υποστηρικτικών υπηρεσιών της εταιρείας όπως υπηρεσίες εγκατάστασης, διαχείριση κατασκευών, καθαρισμός χώρων, είναι μερικοί τομείς στους οποίους εμπλέκεται η Διαχείριση Eγκαταστάσεων.

Ανατρέχοντας κανείς στη διεθνή βιβλιογραφία, θα διαπιστώσει ότι έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες για τον ορισμό της Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (FacilitiesManagement). Μερικές από αυτές παρατίθενται ακολούθως: Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN – European Committee for Standardization) «το Facilities Management είναι η ενσωμάτωση των διαδικασιών μέσα σε ένα οργανισμό για να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τις συμφωνηθείσες υπηρεσίες που υποστηρίζουν και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των κύριων δραστηριοτήτων του».

Σύμφωνα με τον Διεθνή Σύνδεσμο για την Διαχείριση των Εγκαταστάσεων (IFMA – International Facility Management Association) «το Facility Management είναι ένα επάγγελμα που περιλαμβάνει πολλές ειδικότητες για την εξασφάλιση της λειτουργικότητας του δομημένου περιβάλλοντος με την ενσωμάτωση των ανθρώπων, του χώρου, των διαδικασιών και της τεχνολογίας».

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία δραστηριότητα που ενσωματώνει πολλαπλές αρχές, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα σε ένα κτιριακό σύμπλεγμα όπου συνυπάρχουν οι άνθρωποι, τα μηχανήματα, τα κτίρια και τέλος η τεχνολογία με την όποια μορφή. Είναι κοινώς αποδεκτό πως η διαχείριση των κτιριακών εγκαταστάσεων αποτελεί μια απαραίτητη διαδικασία για τον εκάστοτε οργανισμό ή επιχείρηση που αφιερώνει ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού, του χρόνου και των χρημάτων του σε υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το βασικό αντικείμενό του, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και το οικονομικό ρίσκο που αυτές έχουν.

Τέτοιες υπηρεσίες είναι ο καθαρισμός, η φύλαξη, η τεχνική συντήρηση, η εστίαση κλπ. Με τον όρο Facility Management ορίζουμε το Ολοκληρωμένο Σύστημα Υπηρεσιών που συνδυάζει όλες τις προαναφερόμενες παρεχόμενες υπηρεσίες σαν μια λύση.

Η Διαχείριση Εγκαταστάσεων είναι μία κρίσιμη, στρατηγική επιχειρηματική πρακτική. Οργανισμοί σε όλο τον κόσμο καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο περίπλοκα κτίρια και εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία για τον έλεγχο και την λειτουργία τους. Η επαγγελματική Διαχείριση Εγκαταστάσεων είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό, την διαχείριση, την συντήρηση και λειτουργία τέτοιων κτιριακών εγκαταστάσεων.

ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ FACILITY MANAGEMENT ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στη χώρα μας η διείσδυση του facility management παραμένει πολλή μικρή καθώς δεν υπάρχει η σχετική κουλτούρα. Σε ολιστικό επίπεδο τη βρίσκουμε μόνο σε πολύ μεγάλες ιδιωτικές κτιριακές εγκαταστάσεις όπως το Αεροδρόμιο της Αθήνας ή το Κέντρο Πολιτισμού Ί.Σ.Νιάρχος. Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά στο δεύτερο έγινε μάχη γιγάντων για το σχετικό συμβόλαιο με την ENGIE τελικά να επικρατεί κυρίως λόγω της μεγάλης της εμπειρίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον τεχνικό χώρο, οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες έχουν ιδρύσει θυγατρικές οι οποίες ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο όμως και λόγω της οικονομικής στενότητας δεν έχουν αναπτύξει το βάθος ή το εύρος αν θέλετε των δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να έχουν.

Η κουλτούρα που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στην συντήρηση ή διαχείριση κτιρίων είναι η πολυδιάσπαση των εργασιών ανά αντικείμενο δηλαδή αν χαλάσει ένας νιπτήρας να έρθει ένα συνεργείο υδραυλικών, αν χαλάσει ο κλιματισμός να έρθει ψυκτικός, για βάψιμο θα έρθει συνεργείο βαφέων κ.ο.κ

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνολικά διατηρημένη σε υψηλό επίπεδο καλή εικόνα των κτιρίων. Κυρίως αυτό ειναι αντιληπτό στα δημόσια κτίρια με τα περισσότερα να είναι είτε σχεδόν εγκαtελειμένα στην τύχη τους είτε στην καλύτερη περίπτωση κακό-συντηρημένα.

Αυτό μπορεί να γίνει πολύ καλύτερα αντιληπτό σε μεγάλες υποδομές της χώρας. Μπορούμε να δούμε σε πόσο υψηλό επίπεδο παραμένει π.χ. η Αττική Οδός ύστερα από 16 χρόνια λειτουργίας λόγω της επιβολής ολιστικής συντήρησης και σε τι κατάσταση είναι η κατά πολύ νεότερη Εγνατία Οδός που δεν έχει την ίδια φροντίδα λόγω έλλειψης των απαιτούμενων πρακτικών αλλά και κεφαλαίων.

Το ενδιαφέρον σε αυτόν τον νηπιακό στη χώρα τομέα του τεχνικού κλάδου είναι πως με την ευρεία ανάπτυξη του μπορεί να απασχολήσει σε πανελλαδικό επίπεδο (και όχι μόνο στην Αθήνα) χιλιάδες νέες θέσεις εργασίες και μάλιστα σε χαμηλό επίπεδο δηλαδή εργατικό και τεχνικό δυναμικό, που σήμερα πολύ δύσκολα βρίσκει δουλειά λόγω της έλλειψης αντικειμένων και των καταλοίπων της κρίσης με την ανεργία σε υψηλά επίπεδα.

Το αποτέλεσμα που θα φέρει η γενικευμένη πρακτική του Facility Management θα είναι και η γεωμετρική πρόοδος της εικόνας και λειτουργίας κτιρίων και υποδομών, ένας τομέας που δίχως άλλο η χώρα πάσχει.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV