Νίκος
Καραγιάννης

Την επίσπευση της λεγόμενης «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης (μέσω Αττικής) με το ηπειρωτικό σύστημα, και ολοκλήρωσή της ένα με δύο χρόνια νωρίτερα από το ισχύον χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την έναρξη λειτουργίας το 2023, εξετάζει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Μάνου Μανουσάκη, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο κος Μανουσάκης σημείωσε επίσης ότι η διασύνδεση της Μυκόνου θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, «κλείνοντας» κατασκευαστικά την Α’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, τοποθετώντας χρονικά την πλήρη ολοκλήρωση του έργου το 2024, με τη συμπερίληψη των νησιών των Νοτίων και Δυτικών Κυκλάδων όπως η Σέριφος, η Μήλος και η Σαντορίνη. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της «μικρής» διασύνδεσης Κρήτης υπολογίζεται εντός του 2020.

Το επιπλέον κόστος για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης από τις τοπικές πετρελαϊκές μονάδες, το οποίο καλύπτεται από το λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2017, διαμορφώθηκε σε 316,9 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 52% του συνολικού κονδυλίου για τις ΥΚΩ ηλεκτροδότησης των νησιών της χώρας ( 604,9 εκατ. ευρώ). 

Στην περίπτωση της «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, που αποτελεί μέρος του φιλόδοξου έργου Κοινού Ενδιαφέροντος Euroasia Interconnector (ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-Αττικής), θα απαιτηθούν καλώδια συνεχούς ρεύματος, μεγάλου μήκους τα οποία θα κατασκευαστούν κατά παραγγελία και με πολύ αυστηρές προδιαγραφές. Αυτά, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη μορφολογία του βυθού αναμένεται να ανεβάσουν αισθητά τον βαθμό δυσκολίας αλλά και το κόστος της λεγόμενης Β’ Φάσης, το οποίο θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

Τα οφέλη των διασυνδέσεων γίνονται άμεσα αισθητά, καθώς από την πρώτη  ημέρα λειτουργίας μιας νέας διασύνδεσης εξαλείφεται ουσιαστικά το κόστος της κατανάλωσης καυσίμου για τη λειτουργία των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής που τίθενται σε εφεδρεία, το οποίο αποτελεί  βασική συνιστώσα του κόστους ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Οι διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό σύστημα μειώνουν δραματικά την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο, διασφαλίζουν την συνεχή και απρόσκοπτη προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στα μέχρι πρότινος απομονωμένα ηλεκτρικά συστήματα και παράλληλα προάγουν την διείσδυση ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής.

Η άρση της απομόνωσης των νησιωτικών συστημάτων αναμένεται να αναστρέψει το τρέχον σκηνικό με την μετατόπιση του κέντρου βάρους στην πράσινη ενέργεια, σε βαθμό που να καταστεί δυνατή η τροφοδοσία του ηπειρωτικού συστήματος, αυτή τη φορά, από το ενεργειακό περίσσευμα των διασυνδεδεμένων πλέον νησιών.

 

Ypodomes.com (με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ)

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV