Νίκος
Καραγιάννης

Μία πολλή σημαντική εξέλιξη είχαμε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην υπόθεση αναστήλωσης ενός ακόμα ιστορικού γεφυριού, της Γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα Αχελώου. Την περιοχή επισκέφθηκε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος εξήγγειλε την αναστήλωση της λέγοντας χαρακτηριστικά  “ήρθε η ώρα να εκπληρώσουμε το χρέος μας, να αναστηλωθεί το γεφύρι”. Ο Υπουργός εξήγγειλε σειρά από οδικά έργα που θα βελτιώσουν το οδικό δίκτυο της περιοχής . Οι οδικοί άξονες που εξήγγειλε Καστανιά-Τετράκωμο που ενώνει Τζουμέρκα με Κοιλάδα Αχελώου, Αστροχώρι-Μεγαλόχαρη-Μεσόπυργο και Μεσόπυργο-Βουλιαγμένο-Κανάλια που ενώνει τον Αχελώο και Γάβρογο με την έξοδο Κομποτίου της Ιόνιας οδού θα δώσoυν νέα αναπτυξιακή και τουριστική πνοή στην περιοχή. 

Όπως σημείωσε ο κ.Σπίρτζης “Συμπληρώθηκαν 503 χρόνια από τότε που χτίστηκε η γέφυρα Κοράκου και 69 χρόνια από τότε που η γέφυρα θυσιάστηκε στο βωμό του εμφυλίου σπαραγμού. Και έχει τη δική του σημειολογία στις μέρες μας, να θεραπεύσουμε τις ιστορικές πληγές και στις καρδιές μας αλλά και στα μνημεία μας και στις σχέσεις μας με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Είναι επίκαιρο.

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι δηλώσεις επιφανών συμπατριωτών μας, Εκπροσώπων Φορέων, αλλά και διακεκριμένων Εκπροσώπων Θεσμικών Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σημασία και την αναγκαιότητα της ανακατασκευής της γέφυρας στην κοιλάδα του Αχελώου. Σε μία κοιλάδα με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον αλλά και με ιδιαίτερο ιστορικό φορτίο το οποίο έχει τη δική του σημειολογία όχι μόνο για τους κατοίκους, αλλά και για τη χώρα και για την Ευρώπη.

Η Κυβέρνηση θεωρεί, ότι ήρθε η ώρα να εκπληρώσουμε το χρέος μας. Να αναστηλωθεί το γεφύρι και μαζί με το γεφύρι και αυτό που βλέπουμε πίσω μας. Ένα κτίριο που στέκεται όρθιο παρά την εγκατάλειψη. Είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, να το στηρίξουμε, για να μην καταρρεύσει. Και βέβαια να αποκατασταθούν και τα μονοπάτια που υπήρχαν, άλλα που είναι εγκαταλελειμμένα στους ορεινούς όγκους και άλλα που καταστράφηκαν από τα έργα που εμείς οι ίδιοι πήγαμε να κάνουμε.

Να ξαναχτίσουμε λοιπόν το σύνολο, την ενιαία παλιά υποδομή που ήταν ο δρόμος που ένωνε την Θεσσαλία με την Ήπειρο, την Ήπειρο με τη Θεσσαλία. Να ξαναχτίσουμε το ιστορικό, όμορφο και μοναδικό γεφύρι του Κόρακα, ένα μονότοξο γεφύρι, που ίσως να ήταν όχι μόνο το μεγαλύτερο των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης. Όπως ακούσαμε και πριν, είχε άνοιγμα τόξου περίπου 49 μέτρα, ύψος 26 μέτρα. Τότε, τα γεφύρια της εποχής, συνήθως γίνονταν με πολλές καμάρες, με βάθρα. Μιλάμε για πριν 500 χρόνια.

Δεν είχαν οι άνθρωποι ούτε τους κανονισμούς, ούτε την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα. Οι χαρισματικοί τεχνίτες της περιοχής και ο άγνωστος πρωτομάστορας της γέφυρας Κοράκου έφτιαξε ένα γεφύρι, έκανε ένα παράτολμο έργο. Το τόλμησε και κατόρθωσε να πετύχει. Είναι ένα μεγαλειώδες δημιούργημα. Για εκατοντάδες χρόνια προκαλούσε δέος με το μέγεθος και την επιβλητικότητά του.

Προκαλούσε όμως και θαυμασμό για την ομορφιά, την κομψότητα και την αρμονία που είχε με το περιβάλλον της κοιλάδας του Αχελώου. Είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης αλλά είναι και ένα θαύμα της μηχανικής. Και εδώ θα ήθελα να δώσω το στίγμα, πώς έχουμε αλλάξει σελίδα σαν Χώρα και σαν κοινωνία. Γιατί, λίγα χρόνια πριν, το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν σαν να είναι δύο μαλωμένα Υπουργεία. Ήταν σε μόνιμο ανταγωνισμό. Για μία σειρά από έργα: Για το Μετρό στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, για τα γεφύρια. Βλέπετε εδώ απέναντι την καταστροφή… Θεωρώ ότι αυτό το έχουμε αλλάξει.

 

(…)Δεν έχει σημασία αν ένας φορέας έχει να χρηματοδοτήσει ένα έργο και κάποιος άλλος δεν έχει. Σημασία έχει σ’ αυτή την προσπάθεια να συμμετέχουν όλοι, με όποιον τρόπο μπορούν. Με τις υπηρεσίες, με την κινητοποίηση της κοινωνίας, με τους δικούς τους τρόπους. Άρα σήμερα πρέπει να συστρατευτούμε όλοι για αυτό το σκοπό. Εμείς σαν Κυβέρνηση είχαμε δεσμευτεί πριν ενάμιση χρόνο για το γεφύρι του Κοράκου και σήμερα το υλοποιούμε.

Το πλαίσιο της ανακατασκευής, είναι, να γίνει η γέφυρα όπως ακριβώς ήταν, τα μονοπάτια όπως ακριβώς ήταν και τα κτίρια αμφότερες στις πλευρές της γέφυρας, όπως ακριβώς ήταν. Υπάρχουν δυσκολίες. Δεν υπάρχουν ακριβείς αποτυπώσεις όπως είχαμε στο γεφύρι της Πλάκας. Έχουμε κάποιες φωτογραφίες. Αλλά τα εργαλεία που έχουμε μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για να κάνουμε ένα πανομοιότυπο, ίδιο, όμοιο γεφύρι και έργο. Ο Αχελώος μπορεί να είναι πιο ζόρικος από τον Άραχθο, έχει τα δικά του προβλήματα, αλλά και εμείς είμαστε πλέον πιο ώριμοι, πιο τολμηροί και πιστεύω και πιο ικανοί για να χτίσουμε αυτό το γεφύρι, σε σχέση με την απουσία εμπειρίας που είχαμε στο γεφύρι της Πλάκας.

Επομένως, η δέσμευση είναι, ότι μέσα στο χρόνο θα κληθούν όλοι οι Φορείς που συμμετείχαν στην Προγραμματική Σύμβαση συνεργασίας στο γεφύρι της Πλάκας και οι Δήμοι, οι νέοι Δήμοι, για να υπογράψουμε την Προγραμματική Σύμβαση συνεργασίας για να συγχρονίσουμε τα βήματα και τις δυνάμεις μας. Συγκεκριμένα τα βήματα που έχουμε να κάνουμε είναι η προσωρινή στήριξη του κτιρίου που υπάρχει απέναντι, του τελωνείου. Η Υπογραφή προγραμματικής Σύμβασης για την εκτέλεση του έργου, η ολοκλήρωση της μελέτης αναστήλωσης, η έγκριση από την Υπουργό Πολιτισμού των προδιαγραφών και κατευθύνσεων για την αναστήλωση της γέφυρας, η σύνταξη του τεχνικού δελτίου του προτεινόμενου έργου, η ολοκλήρωση των υποστηρικτικών μελετών για τη δημοπράτηση του έργου, και η δημοπράτηση του έργου. Αυτά θα γίνουν με πόρους που θα δεσμευτούν από το Υπουργείο Υποδομών στη χρονιά αυτή και από πόρους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2019. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών που έχουν σκύψει και έχουν στηρίξει αυτό το έργο και όσους Ευρωπαίους Αξιωματούχους έχουν στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Θα ήθελα όμως να πω, ότι αν δεν υπήρχαν και συγκεκριμένοι άνθρωποι, εγώ θέλω να τονίσω γιατί από εκείνον το έμαθα, τον Αντώνη Κοσσυβάκη, στέλεχος του Ευρωκοινοβουλίου, ότι αν δεν υπήρχε η προσπάθεια αυτού του ανθρώπου, ούτε το έργο θα ήταν γνωστό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα Ευρωπαϊκά Όργανα, αλλά και δεν θα υπήρχε και όλη αυτή η ανάδειξη της σημασίας του. Και πρέπει να τα λέμε αυτά.

Οι οδικοί άξονες που εξήγγειλε Καστανιά-Τετράκωμο που ενώνει Τζουμέρκα με Κοιλάδα Αχελώου, Αστροχώρι-Μεγαλόχαρη-Μεσόπυργο και Μεσόπυργο-Βουλιαγμένο-Κανάλια που ενώνει τον Αχελώο και Γάβρογο με την έξοδο Κομποτίου της Ιόνιας οδού θα δώσoυν νέα αναπτυξιακή και τουριστική πνοή στην περιοχή.

Το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντώνης Κοσσυβάκης, από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί με διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις να αναδείξει την περιοχή, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ευχαριστούμε πολύ τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη για την επίσκεψή του στην Κοιλάδα του Αχελώου και για τη δέσμευση του ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανακατασκευή της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου. Έχουμε χρέος στις επόμενες γενιές, τα μνημεία της περιοχής μας να τα προστατεύσουμε, να τα αξιοποιήσουμε και να τα αναδείξουμε. Σε αυτή μας την προσπάθεια, έχουμε τη στήριξη του υπουργού αλλά και πολλών προσωπικοτήτων από την Ευρώπη, όπως αυτή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.Η Κοιλάδα του Αχελώου έχει το “προνόμιο της καθυστέρησης” στην ανάπτυξη που μας δίνει την ευκαιρία να μην επαναλάβουμε τα λάθη των άλλων περιοχών. Nα διδαχθούμε από τα λάθη τους και να πάρουμε τα καλά τους. Είναι από τις φτωχές περιοχές του σήμερα που ευελπιστούμε να είναι οι πλούσιες του αύριο».

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ομάδας του S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Σύλλογος Γυναικών “Λένω Μπότσαρη” και κάτοικοι της περιοχής πρόσφεραν παραδοσιακά προϊόντα της Κοιλάδας του Αχελώου.

Μετά την εκδήλωση ο κ. Σπίρτζης πραγματοποίησε περιοδεία στην Κοιλάδα του Αχελώου. Επισκέφτηκε οδικούς άξονες, οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και πολιτιστικά μνημεία.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV