Νίκος
Καραγιάννης

Οριστικά με 9 σταθμούς θα λειτουργήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης το 2020 καθώς η κατασκευή του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ θα συμπαρασύρει και τους 3 δυτικούς σταθμούς της βασικής γραμμής.

Ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, μιλώντας πριν από λίγες μέρες στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη λειτουργία και τις επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης και ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό που ακούγονταν ως η μεγαλύτερη πιθανότητα για τη λειτουργία του έργου και μίλησε για 3 φάσεις λειτουργίας.

Αυτό που κλειδώνει ως πρώτη φάση είναι η λειτουργία του τμήματος Συντριβάνι-Νέα Ελβετία με 9 σταθμούς το καλοκαίρι του 2020. Το 2019 θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια των συρμών σε αυτό το τμήμα. Σύμφωνα με τον κο Μυλόπουλο θα χρειαστούν περίπου 9 μήνες δοκιμαστικών δρομολογίων για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του συστήματος για τους επιβάτες. Να σημειώσουμε πως οι συρμοί του Μετρό θα είναι χωρίς οδηγούς αλλά με συνοδό, καθώς η κίνηση τους θα είναι αυτόματη από το Κέντρο Ελέχγου Λειτουργίας, τεχνολογία πολύ πιο προηγμένη από το Μετρό της Αθήνας και που συναντούμε σε νέα συστήμα Μετρό όπως αυτό της Κοπεγχάγης που θεωρείται το “αδελφό” σύστημα.

Η δεύτερη φάση λειτουργίας θα είναι ένα χρόνο αργότερα με τη λειτουργία της Γραμμής 2 του Μετρό προς Καλαμαριά που περιλαμβάνει 5 σταθμούς και θα έχει 7 κοινούς σταθμούς με τη Γραμμή 1, από το ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ μέχρι τον ΠΑΤΡΙΚΙΟ και μετά θα “στρίβει” προς Καλαμαριά όπου θα τερματίζει στο σταθμό ΜΙΚΡΑ.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως το Μετρό Θεσσαλονίκης έχει άλλη φιλοσοφία από το Αθηναϊκό Μετρό. Η βασική γραμμή 1 και η Γραμμή 2 θα κινούνται στην ίδια γραμμή και στο σταθμό ΠΑΤΡΙΚΙΟ η μεν Γραμμή 1 θα οδεύει προς ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ η δε Γραμμή 2 προς ΜΙΚΡΑ. Η αποβάθρα θα είναι κοινή και οι επιβάτες θα ενημερώνονται από την τηλεματική που θα υπάρχει, ποιο τρένο και σε πόση ώρα θα διαλέξουν για να μετακινηθούν.

Η τρίτη φάση λειτουργίας θα γίνει το 2021 (μάλλον προς το τέλος του έτους) με τη λειτουργία των 4 δυτικών σταθμών της Βασικής Γραμμής 1 (Ν.Σ.ΣΤΑΘΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ) οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται και απο τη Γραμμή 2.

Σχετικά με τα έργα στον “ταλαιπωρημένο” σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ο κ. Μυλόπουλος είπε πως στο πλαίσιο της τελικής λύσης για In situ ανάδειξη των αρχαιοτήτων, “έχουν υποβληθεί οι μελέτες στην Εφορία Αρχαιτοτήτων και περιμένουμε από μέρα σε μέρα την έγκρισή της, προκειμένου να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να συνεχιστούν οι εργασίες”. “Το επιπλέον κόστος γα την κατασκευή του σταθμού που θα προκύψει από την επιλεγείσα λύση θα απορροφηθεί στη συνέχεια, καθώς ο σταθμός θα αποτελέσει τοπόσημο για την πόλη. Ο πολίτης και συγχρόνως ο επίβατης που θα θέλει να περάσει από την πάνω πλευρά της Εγνατίας στην κάτω, θα περνάει μέσα από μία διάβαση, η οποία θα είναι ημιυπόγεια και θα βλέπει τον αρχαίο δρόμο, θα πηγαίνει το νότιο τμήμα και από εκεί όποιος θέλει θα συνεχίζει τη βόλτα του και όποιος θέλει κατεβαίνει κάτω, θα πληρώνει το εισιτήριο και θα παίρνει το μετρό”.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV