Νίκος
Καραγιάννης

Η μεγάλη ευκαιρίας της Ελλάδας για ανάπτυξη μέσω των υποδομών μπορεί να χαρακτηριστεί το 2021. Η διαφαινόμενη σταδιακή έξοδος από την πανδημία, με αρχή το καλοκαίρι, θα δημιουργήσει προσδοκίες μετά από το πολύμηνο lockdown του φετινού χειμώνα.

Οι υποδομές είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα κληθούν να συνδράμουν, σε αντίθεση με άλλες εκκινήσεις της τελευταίας δεκαετίας, όπου τα έργα ναι μεν προσέφεραν αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό.

Η προετοιμασία

Ήδη από τις αρχές του έτους, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σε κάθε του εμφάνιση δεν παραλείπει να σημειώνει ότι το 2021 θα είναι “έτος υποδομών”. Αυτή τη φράση δεν την λέει τυχαία. Η προετοιμασία για την εκκίνηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Τα μεγάλα έργα έχουν τοποθετηθεί σε κανάλια χρηματοδότησης που λόγω συγκυρίας είναι αρκετά. Έχουμε ακόμα 2,5 χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ (2014-2020) που παραδοσιακά, επιταχύνει φτάνοντας προς το τέλος του.

Εχουν μπει στο αυλάκι σειρά από διαγωνισμοί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, αλλά και παραχωρήσεων που θα λειτουργήσουν επικουρικά των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα υπάρχει εισροή έργων και αυτό δεν θα αφορά μόνο εμβληματικά έργα (όπως το βόρειο τμήμα του Ε65) αλλά και άλλα. Προετοιμάζεται η λίστα έργων για το ΕΣΠΑ 2021-2027 που θα κλειδώσει φέτος.

Το κυριότερο όμως ήταν η μεταρρύθμιση του ν.4412. Λόγω των επιπλοκών και των προβλημάτων που είχε δημιουργήσει, είχε δημιουργηθεί μία μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην παραγωγή των δημόσιων έργων.

Οι ρυθμίσεις και οι νέες δικλείδες που εισήχθησαν, θα φανεί στην εφαρμογή τους πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι. Οι αλλαγές του 4412, ήταν ένα καθολικό αίτημα του χώρου των κατασκευών. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε αυτές τις αλλαγές θα στηριχθεί η προσπάθεια για να τρέξουν  γρήγορα και αποτελεσματικά τα νέα δημόσια έργα.

ΔΕΚΟ και ΣΔΙΤ

Οι ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών, ειδικά οι 3 κατασκευαστικές: Αττικό Μετρό, ΕΡΓΟΣΕ και ΚΤΥΠ, έχουν αναλάβει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό του υπουργείου και αρκετά έργα είτε δρομολογούνται, είτε είναι σε διαγωνισμό, είτε έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται.

Ταυτόχρονα, πολλά έργα ΣΔΙΤ, τρέχει και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που έχει την Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ και Στρατηγικών Επενδύσεων. Κάποια πολύ μεγάλα ΣΔΙΤ κυρίως για φοιτητικές εστίες (σχεδόν μισό δισ. ευρώ έργα) τρέχουν από πέρυσι, ενώ στη λίστα συνεχώς προστίθενται.

Παράγοντας του κλάδου των συμβουλευτικών εταιρειών, μιλώντας στο ypodomes σημείωνε την πίστη του, πως η λήξη της πανδημίας θα φέρει τσουνάμι έργων, τα οποία θα τρέξουν μαζικά. Βέβαια, η αγορά των κατασκευών, αυτό το έχει ακούσει πολλές φορές, όμως τα πάντα δείχνουν ότι ο σχεδιασμός προχωρά. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι μοιάζει λίγο με σκάκι που τα πιόνια έχουν όλα μπει στη θέση τους και αρκεί ένα check mate.

Στο επερχόμενο 4ο Συνέδριο Υποδομών Μεταφορών, την 1η και 2 Ιουλίου, θα είμαστε ακριβώς πάνω στο σημείο, στο οποίο η χώρα θα έχει βγει από το τούνελ της πανδημίας και θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η τοποθέτηση, τόσο της Πολιτεία, όσο και της αγοράς για να καταγραφούν οι προθέσεις και οι προσδοκίες.

Ένα από τα ζητούμενα, θα είναι να υπάρξει αποτέλεσμα με δεδομένη την προετοιμασία που έχει γίνει και ο κλάδος των κατασκευών να μπορέσει να αναλάβει ξανά τον παραδοσιακό του ρόλο. Να δημιουργεί ανάπτυξη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV