Νίκος
Καραγιάννης

Στον Πειραιά η λειτουργία της πόλης εδώ και δεκαετίες μοιάζει παγιδευμένη. Στενοί δρόμοι, ανύπαρκτα έργα, κακοί χειρισμοί από την τοπική κοινωνία. Το αποτέλεσμα είναι η πόλη να μείνει πίσω σε θέματα υποδομών, σε θέματα εικόνας, σε θέματα λειτουργικότητας.

Για να πάει κάποιος στον Πειραιά, είτε από τα προάστια του είτε από την υπόλοιπη Αθήνα, απαιτεί υπομονή και κυρίως ώρα. Για να φτάσεις στο λιμάνι ακόμα περισσότερο. Τα κρουαζιερόπλοια, στριμωγμένα προσπαθούν να χωρέσουν στο ασφυκτικο πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η φύση, βλέπετε το λιμάνι του Πειραιά είναι από τα ελάχιστα φυσικά λιμάνια της χώρας.

Όμως η κακή εικόνα δεν σταματά εκεί μόνο. Το κέντρο της πόλης μοιάζει να έχει καταληφθεί από εργοτάξια, η Αγορά της πόλης μοιάζει βγαλμένη από άλλη δεκαετία και ταιριάζει σε κάποια άλλη Ήπειρο, σίγουρα όχι Ευρωπαϊκή, τα δικαστήρια είναι απαρχαιωμένα, η γραμμή 1 του Μετρό συνεχίζει να αποκόπτει τη χερσόνησο του Πειραιά από την υπόλοιπη πόλη, ενώ τα ριμαγμένα και εγκατελειμένα κτίρια είναι πολλά και στέκουν στα καλύτερα σημεία της πόλης.

Αυτό το status όμως αλλάζει. Το θετικό είναι ότι δεν αλλάζει μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις. Ο Πειραιάς ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα και αυτό θα φανεί σταδιακά τα επόμενα.

Μία σειρά από κινήσεις που ξεκινούν από το επίπεδο της Κεντρικής Κυβέρνησης και φτάνουν στο Δήμο δείχνουν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για να γίνει ο Πειραιάς η μεγάλη Ευρωπαϊκή πόλη, ζωντανό κομμάτι της πρωτεύουσας για να παίξει το ρόλο που του ανήκει δικαιωματικά. Του επιχειρηματικού και ναυτιλιακού πόλου.

Στον τομέα των συγκοινωνιών έχουμε το μεγάλο έργο της επέκτασης του Μετρό από την Αγία Μαρίνα μέχρι το Δημοτικό Θέατρο. Η επέκταση των 7,5χλμ θα έχει 6 σταθμούς, 3 στα προάστια της πόλης: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια και 3 στην ίδια την πόλη και μάλιστα ο ένας στην καρδιά της: Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο. Η λειτουργία της γραμμής τοποθετείται το 2019 με την ελπίδα ότι δεν θα έχουμε άλλες καθυστερήσεις.

Το Τραμ επεκτείνεται από το Φάληρο μέχρι το κέντρο και το λιμάνι και θα περνά από τις οδούς Μικράς Ασίας, Λαμπράκη, Β.Γεωργίου, Α.Ποσειδώνος, Ε.Αντιστάσεως, Ο.Σκυλίτση. Θα έχει μονή γραμμή και θα διαγράφει κυκλική πορεία. Θα έχει στάση στο Δημοτικό Θέατρο που θα το συνδέει με το Μετρό αλλά και 100 μέτρα από το σταθμό Πειραιάς.

Στην περιοχή του σταθμού Πειραιάς θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος συγκοινωνιακός κόμβος της πρωτεύουσας με 2 σταθμούς Μετρό (γραμμές 1 και 3), σταθμό Τραμ, Προαστιακό, λεωφορεία, τρόλεϊ και φυσικά το λιμάνι.

Ο Προαστιακός αναμένεται από το 2017 να πυκνώσει τα δρομολόγια του χάρη στην ολοκλήρωση των έργων ηλεκτροκίνησης και από 1 τρένο ανά ώρα να έχουμε 3-4 τρένα ανά ωρά που θα εξυπηρετούν το αστικό τμήμα Πειραιάς-ΣΚΑ.

Αυτό σημαίνει λιγότερα λεωφορεία και τρόλεϊ από άλλες περιοχές, μείωση των ι.χ. λόγω των νέων μέσων άρα σημαντική μείωση της κίνησης μέσα στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Στα μελλοντικά έργα θα έχουμε την υπογειοποίηση της γραμμής 1 από το Φάληρο στον Πειραιά μέ ένα νέο σταθμό στο ύψος του Κεράνη (θα λέγεται Καμίνια), ενώ εξετάζει η πιο γρήγορη σύνδεση της Λ.Ποσειδώνος με το Λιμάνι του Πειραιά. Τέλος και το Τραμ εξετάζεται να φτάσει μέχρι την κρουαζιέρα.

Η Περιφέρεια και ο Δήμος επίσης σχεδιάζουν την ανασυγκρότηση της εικόνας της πόλης με μεγάλες παρεμβάσεις. Η πιο σημαντική είναι η δημιουργία Κλειστής Αγοράς για να σταματήσει να υφίσταται αυτή η κακή εικόνα που υπάρχει σήμερα, η μεταφορά των Δικαστηρίων στο κέντρο, δίπλα σχεδόν από το Δημαρχείο δημιουργώντας μία Τριλογία, Δημοτικό Θέατρο-Δημαρχείο-Δικαστήρια.

Η ολοκλήρωση των έργων και η συστηματική λειτουργία των μονοδρομήσεων θα φέρουν καλύτερη εικόνα στην πόλη ενώ η ορθότερη επιχειρηματική εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραία θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και την αναγέννηση του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής ως ναυτιλιακού κέντρου.

Στο λιμάνι θα έχουμε την κατασκευή νέου προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια που θα δώσει ανάσα στο κορεσμένο λιμάνι ενώ τα έργα για την Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου συνδέονται άμεσα με τη γενικότερη εικόνα του Πειραιά καθώς η εικόνα του Φαλήρου εισερχόμενος ή εξερχόμενος από την πόλη μόνο κολακευτική δεν είναι.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV