Νίκος
Καραγιάννης

Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια και θα παραδοθεί σε λειτουργία η επέκταση της γραμμής 3 από τη Νίκαια μέχρι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η λειτουργία επιπλέον 3 σταθμών όχι μόνο μεγαλώνει τη μπλε γραμμή της πόλης αλλά είναι ιστορικής σημασίας.

Όταν το 1869 ενώθηκε με μέσο σταθερής τροχιάς η Αθήνα με τον Πειραιά ήταν μια επανάσταση στις μεταφορές (δεν ξέρω αν μπορούμε να τις αποκαλέσουμε αστικές για εκείνη την περίοδο) στην ευρύτερη περιοχή της σχετικά νέας τότε πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Αυτή η γραμμή σταδιακά μεγάλωσε και είναι η γραμμή 1 του Μετρό της Αθήνας, γνωστότερη ως Ηλεκτρικός ή ΗΣΑΠ.

Στις 10 Οκτωβρίου μια ακόμα γραμμή θα ενώσει τους δύο σημαντικότερους αστικούς και οικονομικούς πόλους της πρωτεύουσας. Για πρώτη φορά θα ενωθεί το διοικητικό, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο του Πειραιά με το κέντρο της πρωτεύουσας δίνοντας μια νέα δυναμική στο μέσο.

Παράλληλα για πρώτη φορά ο Πειραιάς ενώνεται με πολλά από τα προάστια του. Μανιάτικα, Νίκαια, Κορυδαλλός και κατ` επέκταση Νεάπολη ενώνονται με σταθμούς Μετρό που θα κάνει την μετακίνηση εύκολη και υπόθεση λίγων λεπτών.

Η μεγάλη αλλαγή των καθημερινών μετακινήσεων

Μέχρι σήμερα η επέκταση του Πειραιά έχει κυρίως συνδυαστεί με την σύνδεση αεροδρομίου-λιμανιού που είναι όντως πολύ μεγάλης αξίας που αφορά  όσο την δυνατότητα τουριστών να μετακινηθούν εύκολα ανάμεσα στις δύο μεγάλες συγκοινωνιακές πύλες της Αττικής.

Ο Πειραιάς είναι φυσικά πολλά περισσότερα από το λιμάνι του και αποτελεί μεγάλο μέρος των καθημερινών μετακινήσεων στην πρωτεύουσα. Είναι ένα ισχυρό επιχειρηματικό κέντρο, ένας πόλος που συνδέεται άρρηκτα με την Αθήνα και μαζί αποτελούν δύο κυρίαρχα σημεία της πρωτεύουσας. Είναι και μια πόλη που εργάζονται χιλιάδες απασχολούμενοι σε γραφεία, όπως συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας.

Το να δίνεται λοιπόν η δυνατότητα στον επιβάτη να μπορεί από το Δημοτικό Θέατρο, από τον Πειραιά ή τα Μανιάτικα να φτάνει εύκολα και γρήγορα στο Σύνταγμα είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και θα αλλάξει τις αστικές μετακινήσεις της πρωτεύουσας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον μαζί με το Τραμ (του οποίου η λειτουργία μετρά ήδη αρκετούς μήνες) αναβαθμίζει συγκοινωνιακά, αστικά και περιβαλλοντικά τον Πειραιά. Οι αλλαγές που θα επέλθουν από την λειτουργία του Μετρό μέχρι το κέντρο του Πειραιά σε σχέση με τους κοντινούς του Δήμους θα είναι θεμελιώδεις για να μειωθεί δραστικά η κυκλοφοριακή κίνηση στους κεντρικούς άξονες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Στο κέντρο του Πειραιά πλέον κάποιος θα μπορεί να πάει άνετα από όλα τα σημαντικά κέντρα της πόλης είτε με το Μετρό (π.χ. από Περιστέρι, από Χολαργό, από Αγία Παρασκευή, από Σεπόλια κ.ο.κ) είτε με το Τραμ (από Βούλα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Άλιμο, Παλαιό Φάληρο κλπ).

Αυτή η νέα δυνατότητα μετακίνησης θα επέλθει σταδιακά όπως έγινε και με προηγούμενες επεκτάσεις. Η μεγάλη διαφορά είναι ο όγκος των μετακινούμενων καθημερινά στον Πειραιά που είναι ένα διοικητικό, ναυτιλιακό και εμπορικό κέντρο πέρα από το γεγονός ότι παρέχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ανατολική νησιωτική χώρα.

Η σταδιακή αλλαγή

Τους επόμενους μήνες μένει να φάνει το πόσο σημαντική αλλαγή μπορεί να επιφέρει στην κίνηση των ι.χ. σε μεγάλους άξονες της πρωτεύουσας όπως η Ποσειδώνος, η Συγγρού, η Πειραιώς έχοντας πλέον καλύτερες δυνατότητες σύνδεσης με τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Σε αυτό βέβαια παραμένει η μεγάλη συμβολή της γραμμής 1 που μέχρι σήμερα σηκώνει μόνη της το βάρος της μετακίνησης με μέσο σταθερής τροχιάς από τα βόρεια προάστια και την Αθήνα στο λιμάνι του Πειραιά. Η αξία της γραμμής είναι ιδιαίτερα μεγάλη και πλέον με δύο ακόμα γραμμές, του Τραμ και της γραμμής 3 του Μετρό θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά των μετακινήσεων από και προς το μεγάλο λιμάνι της χώρας.

Παραφωνία σε αυτή την δυναμική μεταμόρφωση των αστικών συγκοινωνιών δυστυχώς παραμένει ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος του οποίου ο σταθμός παρεμένει άδειος τις περισσότερες ώρες της ημέρας, παρά του ότι διασχίζει περιοχές από τον Ρέντη μέχρι τους Αγίους Αναργύρους που δεν έχουν μέσο σταθερής τροχιάς.

Η σημαντικότερη επέκταση εδώ και δύο δεκαετίες

Τα αραιά δρομολόγια και η δύσκολη σύνδεση Πειραιά – Αεροδρομίου μπορούν να αλλάξουν και ο Προαστιακός να γίνει ένα ακόμα ατού στις μετακινήσεις με μέσα σταθερής τροχιάς που καταλήγει στο λιμάνι του Πειραιά. Η γραμμή από τον Πειραιά μέχρι την Αττική Οδό και ίσως παραπέρα μπορεί να γίνει μια τύπου Μετρό γραμμή προσελκύοντας περισσότερους επιβάτες σε καθημερινή βάση.

Σε κάθε περίπτωση η σημαντικότητα της επέκτασης της γραμμής 3 στο λιμάνι και το κέντρο του Πειραιά είναι αδιαμφισβήτητη, ίσως η πιο σημαντική εδώ και 18 χρόνια, από το καλοκαίρι του 2004 όταν το Μετρό πήγε στα βόρεια προάστια, το αεροδρόμιο, το Περιστέρι και τον Άγιο Δημήτριο. Η επίδρασης της θα φανεί τους επόμενους μήνες μπαίνοντας στην καθημερινότητα των επιβατών, πολιτών και επισκεπτών της πόλης.

Αυτό που έχει ουσιώδη σημασία είναι να μπορέσει το Μετρό να επιταχύνει την αύξηση των δρομολογίων για να μπορέσει το μέσο να σηκώσει την αναμενόμενη κίνηση που θα έρθει από αυτή την επέκταση.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας