Νίκος
Καραγιάννης

Πολλά θέματα που ταλανίζουν τον κατασκευαστικό κλάδο άνοιξαν στο 1ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών την περασμένη Τετάρτη. Το πρώτο κυρίαρχο θέμα που τέθηκε σχεδόν από όλους είναι η έλλειψη νέων έργων καθώς το κενό που αφήνουν τα έργα των αυτοκινητόδρομων αποδεικνύεται δυσαναπλήρωτο.

Το μικρό διαθέσιμο ποσό του νέου ΕΣΠΑ σε συνδυασμό με την κακή οικονομική συγκυρία έχουν οδηγήσει σε απελπισία τον χώρο των εργοληπτικών επιχειρήσεων της χώρας, ανεξαρτήτως μεγέθους. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να μετριαστεί μόνο με την ταχεία υλοποίηση νέων project όπως η Νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι, την Υποθαλάσσια Σαλαμίνας, τα νέα ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, τον ΒΟΑΚ, την ολοκλήρωση του Ε65, την δημοπράτηση των πολλών σιδηροδρομικών έργων του ΕΣΠΑ καθώς και πολλών έργων μικρής και μεσαίας κλίμακας.

Το δεύτερο θέμα που κυριάρχησε ήταν οι υπερβολικές εκπτώσεις, θέμα που έχει τεθεί πολλές φορές και στο ypodomes.com. Είναι η πρώτη φορά που ακόμα και ο ίδιος ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στην ομιλία του, ανέφερε για δυσκολία υπογραφής όταν βλέπει εκπτώσεις που ξεπερνούν το 60%. Σύσσωμη η κατασκευαστική κοινότητα, έχει θέσει επί τάπητος το ζήτημα καθώς οι εξαιρετικά μεγάλες εκπτώσεις κάνουν την υλοποίηση του έργου επισφαλή και ακόμα χειρότερα κλονίζουν την ίδια την ύπαρξη των επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν αυτά τα έργα, μαζί με τους υπεργολάβους, προμηθευτες, θέτοντας σε κίνδυνο όλο τον τεχνικό κόσμο. Σε αυτό αναφέρθηκαν εκτενώς και ο Γιώργος Συριανος, Πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ και ο Ζαχαρίας Αθουσάκης, Πρόεδρος του ΣΑΤΕ αλλά και άλλοι ομιλητές. “Το φθηνό είναι τελικά ακριβό είπε χαρακτηριστικά ο κ.Συριανός”.

Εδώ τέθηκε και για πρώτη φορά σε δημόσιο διάλογο η πρόταση για την αλλαγή του συστήματος απόλυτης μειοδοσίας με το σύστημα ελεύθερης συμπλήρωσης τιμολογίου από τον Κώστα Μιτζάλη της J&P ΑΒΑΞ κάτι που όπως φαίνεται θα συζητηθεί πολύ το επόμενο διάστημα. Το Υπουργείο πάντως δείχνει να ακούει πολύ σοβαρά την πρόταση αυτή και ίσως μετά από χρόνια ακαμψίας να έχουμε να ακούσουμε κάτι πάνω σε αυτό το επόμενο διάστημα.

Το τρίτο εξίσου σημαντικό ζήτημα που βγήκε στην επιφάνεια είναι το πως διαλέγουμε έργα πλέον καθώς η αποσπασματικότητα με την οποία είδαμε και βλέπουμε να υλοποιούνται έργα δημιουργεί θολά αποτελέσματα και τελικά δεν δίνει την υπεραξία που θα μπορούσε να δώσει ένα έργο. Σε αυτό αναφέρθηκαν τόσο ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Δημήτρης Κούτρας της ΑΚΤΩΡ αλλά και ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος σε μία δόση κριτικής αλλά και αυτοκριτικής, χαρακτήρισε απαράδεκτο να μην υπάρχει Στρατηγικός Σχεδιασμός των έργων.

Τέταρτο ζήτημα που βγήκε στην επιφάνεια είναι το μεγάλο πρόβλημα της χρηματοδότησης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των νέων έργων. Όλα δείχνουν ότι είτε αυτό το ΕΣΠΑ θα είναι το τελευταίο, είτε θα είναι πολύ πιο μικρό την επόμενη φορά, οπότε ο σχεδιασμός νέων έργων θα πρέπει να γίνει στη βάση της ιδιωτικής χρηματοδότησης, άρα και διαφορετικής φιλοσοφίας.

Επίσης, άξιο αναφοράς είναι αυτό που είπε ο Γιώργος Συριανός για το ζήτημα της αντιμετώπισης των ελληνικών επιχειρήσεων, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας καθώς ανέφερε πως βλέπουμε συχνά-πυκνά Πρωθυπουργούς κρατών να πηγαίνουν ταξίδια σε άλλες χώρες συνοδευόμενοι από επιχειρήσεις προκειμένου να εξάγουν και να κερδίσουν συμβόλαια, κάτι που όπως ανέφερε δεν συμβαίνει επ`ουδενί στη χώρα μας.

Επίσης πάρα πολλά άλλα θέματα ήρθαν στην επιφάνεια, όπως τα προβλήματα του νέου νόμου 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις, τις αγκυλώσεις των μελετών, τον ρόλο του project manager και του ανεξάρτητου μηχανικού στα έργα και άλλα πολλά.

Το ypodomes.com από σήμερα ανοίγει πλέον τον διάλογο αυτό, προκειμένου να δούμε πως αντιμετωπίζονται όλα αυτά τα θέματα γιατί όπως πολύ σωστά τόνισε ο Κ.Μιτζάλης “τα ίδια λέγαμε πριν 10 χρόνια, τα ίδια λέμε τώρα και πολύ φοβάμαι ότι τα ίδια θα λέμε μετά από 10 χρόνια”.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV