Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν χθες οι διαγωνισμοί για το πακέτο των τεσσάρων οδικών έργων ύψους 1 δισ. ευρώ που προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Αυτά τα μεγάλα έργα έχουν μια σημαντική καινοτομία μέσα τους. Έχουν δημοπρατηθεί με κατ` αποκοπή τίμημα ενώ ο διαγωνισμός είναι με τη μέθοδο της μελετοκατασκευής.
Το στοίχημα για αυτά τα έργα είναι να πετύχουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Με το κατ` αποκοπή τίμημα (και όχι με τιμολόγιο) που εφαρμόστηκε μετά από πολλά χρόνια (από το 1988 λένε κάποιοι γνώστες), επιχειρείται να μπει ένα τέλος στις επαναλαμβανόμενες παρατάσεις και διεκδικήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Κατά πολλούς συνέβαλαν στις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των δημόσιων έργων της τελευταίας εικοσαετίας.
Στόχος η “τάξη” στα έργα
Στόχος είναι να μπει μια καλύτερη τάξη και τα έργα να μπορούν να προοδεύουν με καλύτερους ρυθμούς. Να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και τελικά τα έργα να ολοκληρώνονται σε εύλογο χρόνο και όχι στον σημερινό “αόριστο”.
Στελέχη του κλάδου σημειώνουν πως αυτό το σύστημα θα αποδώσει και θα μπούμε σε μια νέα εποχή στην οποία τα έργα δεν θα είναι ο αδύναμος κρίκος της βιομηχανίας των κατασκευών αλλά αυτός που θα δίνει την απαραίτητη ώθηση στον κλάδο και κατ`επέκταση στην οικονομία.
Αυτά τα τέσσερα έργα έχουν αποκτήσει τους μειοδότες τους. Πρόκειται για τα:
–Επέκταση Λεωφόρου Κύμης με μειοδότη την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ
-ΒΟΑΚ: Τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος με μειοδότη την ΑΚΤΩΡ
-Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών με μειοδότη την Μυτιληναίος
-Μπράλος-Άμφισσα με μειοδότη την κοινοπραξία CMC-ΤΕΚΑΛ-ΙΝΤΕΡΚΑΤ
Στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις από ενστάσεις ή άλλες εμπλοκές, τα έργα αυτά να συμβασιοποιηθούν εντός του έτους.
Επίσπευση κατά τη διάρκεια κατασκευής
Μια ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή αυτών των έργων είναι πως θα υλοποιηθούν με μελέτη κατασκευή. Η μέθοδος αυτή ουσιαστικά μεταβιβάζει τις οριστικές μελέτες στο ανάδοχο σχήμα.
Αυτή η τακτική πιστεύεται ότι θα λειτουργήσει υπέρ των έργων μιας και ο ανάδοχος θα έχει το κίνητρο για να εκπονήσει μελέτες που να μπορούν να υποστηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υλοποίηση των έργων. Δηλαδή να μην παρουσιάζουν μεγάλες αδυναμίες εφαρμογής.
Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο μιας και τα δημόσια έργα που δημοπρατούνται εδώ και χρόνια βασίζονται σε μελέτες των αναθετουσών αρχών και κατά περίπτωση παρουσιάζαν σημαντικές αδυναμίες.
Αυτό που εκτιμάται από παράγοντες των κατασκευών, είναι εφόσον το μοντέλο αυτό πετύχει, σε μεγάλο βαθμό αυτός ο τρόπος δημοπράτησης, θα μιλάμε για έργα-πιλότους στις μελλοντικές μεγάλες κατασκευές της χώρας.
Το μοντέλο αυτό σωρευτικά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο σε όλες τις φάσεις υλοποίησης ενός έργου. Μικρότερος χρόνος ωρίμανσης έργων από την αναθέτουσα αρχή, βελτιωμένοι χρόνοι δημοπράτησης, πιο “σοφές” εκπτώσεις, μετάθεση της μελέτης στον ανάδοχο, πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα.
Τα έργα προβλέπεται να ενταχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στο ΕΣΠΑ 2021-2027 (και το Ταμείο Ανάκαμψης για το τμήμα του ΒΟΑΚ) και να ολοκληρωθούν σταδιακά από το τέλος του 2025 μέχρι το 2027.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας