Connect with us

Επικαιρότητα

Τα 9 βήματα του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αποσκοπούν στην εξωστρέφεια

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ το bizness.gr, είχε καταγράψει δύο από τα μεγάλα «στοιχήματα» που καλείται να διαχειριστεί η νέα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Όπως, χαρακτηριστικά, καθίστανται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και η διαχείριση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Πλέον, μετά και την πραγματοποίηση του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ορίζονται επ’ ακριβώς οι άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες ανά τομέα.

Στο κέντρο των εξελίξεων το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου 

Ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχει κριθεί σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβλημένο, να δρομολογηθούν 9 συγκεκριμένα βήματα. Προς το σκοπό της προσέλκυσης επενδύσεων και τη σημαντική άνοδο των εθνικών ρυθμών ανάπτυξης. Τα βήματα αυτά είναι:

1) Εισαγωγή αποκλειστικών προθεσμιών στην αδειοδοτική διαδικασία και όταν αυτές δεν τηρούνται, μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε μια υπερκείμενη Αρχή, σε επίπεδο Υφυπουργού

2) Βελτίωση πλαισίου λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων. Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο bizness.gr κι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικών Αττικής & Πειραιώς, Δημήτρης Μαθιός, τα επιχειρηματικά πάρκα είναι μονόδρομος για να έρθουν μεγάλες επενδύσεις, προκειμένου η εθνική παραγωγή να φτάσει τα επίπεδα του 11-12%, τη στιγμή που ευρωπαϊκά αυτό το ποσοστό αναμένεται να προσεγγίσει το 20%.

3) Διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με δημιουργία αυτοματοποιημένου και σύντομου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης και διαγραφής οφειλών και απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας.

4) Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και απορρόφηση διαθέσιμων πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία.

5) Επιτάχυνση υλοποίησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020.

6) Θέσπιση συγκεκριμένων ημερομηνιών προκήρυξης και επιτάχυνση αποτελεσμάτων των προκηρύξεων σε 4 μήνες.

7) Σχεδιασμός νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

8) Διαμόρφωση πλαισίου κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups).

9) Δημιουργία διαδικτυακού one-stop-shop για τις διαδικασίες που αφορούν κρατικές υπηρεσίες.

Η στρατηγική στόχευση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι σαφής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσβλέπει σε μία ισχυρή ανάπτυξη, η οποία θα φέρει στην Ελλάδα περισσότερες επενδύσεις και αυτόματα, θα δημιουργήσει καινούργιες θέσεις εργασίας. Οι θέσεις εργασίες με τη σειρά τους, θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με ασφαλιστικέ εισφορές και η αλυσίδα συμφέροντος θα φτάσει από το ειδικό, δηλαδή μία μεμονωμένη επένδυση, στο γενικό, που σχετίζεται με την ευημερία της ελληνικής οικονομίας συλλήβδην.

 

bizness.gr

image_printΕκτύπωση

Επικαιρότητα

Συνάντησεις του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την απλούστευση της μεταβίβασης ακινήτων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών Γεώργιος Γεωργαντάς πραγματοποίησαν συνάντηση σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουλίου, με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Σταύρο Παραδιά, τον Πρόεδρο της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Χαϊδούτη και τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γεώργιο Ρούσκα. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών με εκπροσώπους επαγγελματικών -επιστημονικών φορέων προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία ενημέρωση στα θέματα που αποτελούν τις προτεραιότητες του Υπουργείου.

Ακολούθησε ιδιαίτερη συνεργασία με τον Υφυπουργό Γεώργιο Γεωργαντά, όπου τέθηκαν θέματα σχετικά με την απλούστευση των διαδικασιών και τον περιορισμό των εμποδίων ως προς τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο Υφυπουργός άκουσε τις προτάσεις των εκπροσώπων και συμφώνησε ότι άμεσα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για την επίλυση πολλών από τα ζητήματα που τέθηκαν.

Παρόμοιες συναντήσεις θα ακολουθήσουν με εκπροσώπους και άλλων φορέων για σειρά ζητημάτων που αφορούν στην απλούστευση διαδικασιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Έκτακτο Δελτίο Ε.Μ.Υ. για εκδήλωση καιρικών φαινομένων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε έκτακτο δελτίο, σύμφωνα με το οποίο αύριο Τρίτη 16 και μεθαύριο Τετάρτη 17 Ιουλίου, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα συνοδεύονται με χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω πρόβλεψη, με έγγραφό της εφιστά την προσοχή όλων των εμπλεκομένων Δήμων- Φορέων και πολιτών.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση επισκεπτών μουσείων κατά 5,5%, αύξηση εισπράξεων κατά 6,6%

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Έρευνας Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων για τον μήνα Μάρτιο 2019.

Πιο συγκεκριμένα:

– Κατά τον μήνα Μάρτιο 2019 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, παρατηρήθηκε μείωση των επισκεπτών των Μουσείων κατά 5,5%, μείωση των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 14,8% και αύξηση των εισπράξεων κατά 6,6%.

– Στους Αρχαιολογικούς χώρους, κατά τον μήνα Μάρτιο 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 0,8%, ο αριθμός των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου παρουσίασε μείωση κατά 8,1%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 12,5%.

– Κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2019, παρατηρείται αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2018 κατά 1,6% στους επισκέπτες των Μουσείων και μείωση κατά 4,6% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 12,4%.

– Στους Αρχαιολογικούς χώρους, κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 1,9% και μείωση κατά 0,5% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 8,0%.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα