Connect with us

Επικαιρότητα

Δύο από τα μεγάλα «στοιχήματα» για τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Άδωνις Γεωργιάδης σε συγκέντρωση

Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρέλαβε χθες το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τον απερχόμενο Υπουργό, Γιάννη Δραγασάκη, με τη δουλειά όπως είπε ο Υπουργός της ΝΔ να ξεκινάει άμεσα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει θέσει ως μεγάλο της στόχο και άμεση προτεραιότητα, όχι μονάχα τη μαζική προσέλκυση επενδύσεων (ή το να ξεκολλήσουν επενδύσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ελληνικό), αλλά συνάμα και την ραγδαία βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού αυτού, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τίθεται στον πυρήνα των εξελίξεων. Οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες για τη νέα ηγεσία που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και το bizness.gr, καταγράφει δύο εξ’ αυτών παρακάτω:

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Όπως σημείωσε και ο Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του στον Άδωνι Γεωργιάδη, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κρίνεται απαραίτητο να αλλάξει. Για την ακρίβεια το Πρόγραμμα αυτό πρέπει να γίνει πολυετές, όπως συμβαίνει δηλαδή αντίστοιχα με το ΕΣΠΑ.

Ήδη, στην πράξη το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζει ουκ ολίγα προβλήματα. Δεν έχουν περάσει παρά μερικοί μήνες, για παράδειγμα, απ’ όταν ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας δήλωνε: «Υπάρχει ένα πρόβλημα με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πολλοί πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχουν μεταφερθεί και καλύπτονται, όπως εκτιμώ, κοινωνικές ανάγκες, μισθοδοσία, επιδόματα κ.λπ.». Η παραπάνω τοποθέτηση του κ. Νίκα, είχε πραγματοποιηθεί με αφορμή την τότε παύση των εργασιών σε δύο αντιπλημμυρικά έργα του Δήμου Καλαμάτας, τα οποία χρηματοδοτούνταν από τον κρατικό Προϋπολογισμό (σ.σ. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει τις συνθήκες, σχετίζεται με το γεγονός ότι ως αποτέλεσμα του περιορισμού των κονδυλίων του ΠΔΕ, παρατηρείται μία έλλειψη μελετών δίχως τις οποίες, δεν μπορούν να προχωρήσουν και να «ωριμάσουν» μεγάλα έργα. Επομένως καθίσταται προφανές, γιατί η αναθεώρηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η μετατροπή του σε πολυετές, κρίνεται επιβεβλημένη.

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα τοποθετείται στο επίκεντρο του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Νομοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πλέον η Νέα Δημοκρατία, καλείται να την διαχειριστεί. Σήμερα, το 30% των κοινοτικών πόρων πρέπει να αξιοποιούνται μέσω των, ανά την Ευρώπη, Αναπτυξιακών Τραπεζών. Επομένως στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, η αξία κι η σημασία της νέας αυτής Τράπεζας είναι μεγάλη.

Σημειώνεται, ότι για τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας είχαν γίνει αρκετές προπαρασκευαστικές ενέργειες τη διετία 2015-2017. Τον Αύγουστο του 2017 είχε αποφασιστεί ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι δημόσια. Το ελληνικό Δημόσιο θα κατείχε σε πρώτη φάση το σύνολο των μετοχών (100%) και μελλοντικά η συμμετοχή του δεν θα επιτρέπεται να μειωθεί κάτω του 50% συν μία μετοχή. Έτσι ώστε να έχει πάντοτε την πλειοψηφία. Οι δράσεις της Αναπτυξιακής Τράπεζας έχουν ως εξής:

– Παροχή δανείων και ομοειδών πιστώσεων προς Επιχειρήσεις
– Παροχή εγγυήσεων, αντεγγυήσεων και επιχορηγήσεων υπέρ επιχειρήσεων
– Σύσταση ή/και συμμετοχή σε σχήματα στήριξης νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας, και φορέων στήριξης της επιχειρηματικότητας.
– Συμβουλευτική υποστήριξη σε ιδρύματα κι οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης σε επιχειρήσεις,
– Εκπόνηση μελετών του μακροοικονομικού και μικροοικονομικού περιβάλλοντος της χώρας προς εντοπισμό και αντιμετώπιση της αναποτελεσματικότητας και των αδυναμιών της αγοράς.
– Χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων έργων με σημαντικά κοινωνικά οφέλη όπως έργα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή επάρκεια (με σημαντικές θετικές περιβαλλοντικές εξωτερικότητες για το σύνολο της κοινωνίας)

bizness.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Δηλώσεις Πατούλη με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τις πλημμύρες της Μάνδρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Πατούλης ομιλία

Χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε δήλωση του επισημαίνει τα εξής:

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης όλων των αθώων θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους με τόσο άδικο και τραγικό τρόπο στις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας πριν από 2 χρόνια, αλλά και μία αφορμή να επαναδιατυπώσουμε τη δέσμευση μας ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξαναζήσουν οι πολίτες της Αττικής, τέτοιες τραγικές στιγμές.

Για εμάς, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η καλύτερη θωράκιση της Αττικής και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Σε αυτή την κατεύθυνση από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, ζήτησα από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις με στόχο την αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων, ενώ παράλληλα δρομολογούμε μελέτες και εκτελούμε έργα για την καλύτερη θωράκιση της περιοχής.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στρατηγική και με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών αλλά και ανθρώπων με τεχνογνωσία, διαμορφώνουμε ένα αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας, προκειμένου να μην ξανανιώσει κανένας πολίτης απροστάτευτος».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Επίσημη επίσκεψη του Πρέσβη της Ουκρανίας στην ΟΛΠ Α.Ε.

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σημαία ΟΛΠ Κτίριο Διοίκησης

Συνάντηση γνωριμίας του Πρέσβη της Ουκρανίας κ. Sergii Shutenko με τον  Deputy CEO Capt. Weng Lin και τον κ. Αθανάσιο Λιάγκο, Μέλος Δ.Σ. ΟΛΠ Α.Ε. πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες της ΟΛΠ Α.Ε. και τα αναπτυξιακά σχέδια της Εταιρείας.

O κ. Shutenko έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά, ενημερώθηκε για τo επενδυτικό πλάνο της Εταιρείας και περιηγήθηκε στις λιμενικές εγκαταστάσεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΣΕΠΑΚ: Υπέρ της έκπτωσης φόρου εισοδήματος στις δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κατασκευή, εργοτάξιο

Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο ΣΕΠΑΚ επ’ ευκαιρία της έκπτωσης του 40% που εξετάζει η Πολιτεία, μόνο για τις δαπάνες υπηρεσιών και όχι για την αγορά των υλικών. Αναλυτικά:

Ο ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη των Κατασκευών), υποστηρίζει το κίνητρο της έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος, να ισχύει σε ποσοστό 30% για τις δαπάνες μεμονωμένων υπηρεσιών και 30% για την αγορά υλικών και το 40% να ισχύει μόνο για τις δαπάνες που γίνονται με ΕΝΙΑΙΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ, στο οποίο περιλαμβάνονται και η αμοιβή των υπηρεσιών και της αγοράς υλικών. Με αυτόν τον τρόπο θα υποστηριχθούν κυρίως τα οργανωμένα συνεργεία που είναι ήδη ενσωματωμένα στο φορολογικό σύστημα της χώρας.

Για να εξηγήσουμε αυτή την θέση μας, πιστεύουμε ότι οι ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ στους νόμους και στις αποφάσεις της Πολιτείας, τελικά απαξιώνουν τους στόχους της και διαλύουν την οργανωτική δομή του κράτους . Μπορεί οι εξαιρέσεις να επιζητούν την λύση στοχευμένων προβλημάτων ή την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά παράλληλα δημιουργούν στη κοινωνία τις προϋποθέσεις για επίπλαστες ή αδιαφανείς δραστηριότητες, ψεύτικες δαπάνες και έσοδα, με κίνητρο τη αποφυγή φόρου και το οικονομικό όφελος.

Η ιδέα της κυβέρνησης να αναβαθμίσει ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ το δομημένο περιβάλλον της χώρας και παράλληλα να ενεργοποιήσει το «λαβωμένο» κλάδο των κατασκευών και να ελαφρύνει τους φόρους των πολιτών, είναι πράγματι αναπτυξιακή και πολύ εύστοχη.

Πρέπει όμως να αποφύγει τις μέχρι σήμερα τετριμμένες εξαιρέσεις, που στοχεύουν να χτυπήσουν αποκλειστικά τη φοροδιαφυγή των εισοδημάτων από υπηρεσίες του κλάδου των κατασκευών, αλλά πρέπει να στοχεύσει παράλληλα και στον εκσυγχρονισμό του.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον διαχωρισμό της τιμολόγησης των υπηρεσιών και των υλικών, ώστε να εξαιρεθούν οι δαπάνες για τα υλικά και να εμπίπτουν στην έκπτωση του 40% μόνο οι υπηρεσίες. Αυτό θα ευνοήσει κυρίως τους μικροεπαγγελματίες, που συνήθως φοροδιαφεύγουν.

Αν εμπίπτουν στην έκπτωση του 40%, ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΝΙΑΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ που θα ενσωματώνουν την υπηρεσία και τα υλικά, κυρίως θα υποστηρίζονται και θα πολλαπλασιάζονται τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα συνεργεία που είναι ήδη ενσωματωμένα στο φορολογικό σύστημα της χώρας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα