Ανδρέας Γερακάκης
Ανδρέας
Γερακάκης

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στον δημοσιογράφο Νίκο Καραγιάννη για το ypodomes.com ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ, Ανδρέας Γερακάκης. Σε αυτήν μίλησε για τι μεγάλες προκλήσεις που συνάντησε στον ένα χρόνο θητείας ως επικεφαλής του Συνδέσμου και σημείωσε ότι θα πρέπει να εξελιχθεί και να περάσει σε μια νέα ημέρα. Μιλώντας για τον κλάδο έδωσε κάποια σημαντικά στοιχεία για την σημερινή του εικόνα και τον χαρακτήρισε ως δύο ταχυτήτων. Παράλληλα μίλησε για τα αιτήματα που θα τεθούν επι τάπητος εάν επανεκλεγεί για μια δεύτερη θητεία. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη.

1. Ποιές είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις κατά την διάρκεια της πρώτης σας θητείας;

Στον έναν χρόνο που είμαι Πρόεδρος στον ΣΑΤΕ είχαμε να ανταπεξέλθουμε, ως Κλάδος και ως Σύνδεσμος σε μία σειρά θεμάτων που μας προβληματίζουν επι σειρά ετών αλλά και ορισμένα νέα.

Ως σημαντικότερα για τον Κλάδο των Δημόσιων Έργων θεωρώ ότι είναι η ομαλοποίηση στην ροή των πληρωμών των έργων, η ορθή, έγκυρη και έγκαιρη αναθεώρηση των τιμών στις συμβάσεις εκτέλεσης των έργων καθώς και η ριζική αντιμετώπιση της έλλειψης επαρκούς δυναμικού για την ομαλή ροή κατασκευής των έργων. Ένα ακόμη ζήτημα που πάντα σημειώνω είναι αυτό της χρηματοδότησης των εταιρειών από τον τραπεζικό τομέα καθώς θεωρώ ότι είναι αδικαιολόγητα δυσχερής και επιβαρυντική για τις εταιρείες μας.

Σχετικά με τον ΣΑΤΕ, θεωρώ ότι οφείλουμε να εξελιχθούμε αναβαθμίζοντας τον ρόλο, την εικόνα μας και την στρατηγική των παρεμβάσεών μας. Είμαστε σε διαδικασία υλοποίησης ενός σχεδιασμού που περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της εικόνας του Συνδέσμου μας και τη βελτίωση της ροής της πληροφόρησης προς τα Μέλη μας και συνολικά προς τον κλάδο.

Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιήσαμε προ έτους και το πρώτο προεκλογικό debate για τα δημόσια έργα. Αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αναμόρφωση της ιστοσελίδας μας ώστε να γίνει πιο εύχρηστη, την παρουσία μας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και την ενεργοποίησή μας σε διεθνές επίπεδο καθώς θεωρούμε ότι ως χώρα έχουμε τεράστιο κενό ουσιαστικής πληροφόρησης για τις σύγχρονες τάσεις και προοπτικές στις διεθνείς αγορές.

2. Ποιά είναι η εικόνα του κλάδου σήμερα;

Η σημερινή εικόνα του κλάδου χαρακτηρίζεται από :
Α) Υπερβολική καθυστέρηση στις πληρωμές των λογαριασμών: Χιλιάδες ελληνικές εργοληπτικές επιχειρήσεις, κάθε μεγέθους παραμένουν απλήρωτες για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η παύση πληρωμών σε συνδυασμό με τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των δομικών υλικών, του εργασιακού κόστους και της ενέργειας – ιδίως τα τελευταία χρόνια – προκαλεί οικονομική ασφυξία στις τεχνικές εταιρείες, οι οποίες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και βάζουν φρένο στην εξέλιξη των εργασιών τους, χωρίς ωστόσο να ευθύνονται οι ίδιες.

Β) Εικόνα δύο ταχυτήτων: Οι ανώνυμες τεχνικές εταιρείες, παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή μια εικόνα δύο ταχυτήτων. Ενώ πραγματοποιούνται έργα και ο κλάδος βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν αναλάβει έργα τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί, και αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην υλοποίηση τους. Παρατηρούμε λοιπόν αρκετά έργα να βρίσκονται σε αδράνεια, ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στις πληρωμές, των αυξήσεων στα δομικά υλικά και των ελλιπών αναθεωρήσεων στις τιμές. Επιπροσθέτως, η αυξημένη ζήτηση για τεχνικό προσωπικό δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την εγχώρια προφορά και κατά συνέπεια το εργασιακό κόστος αυξάνεται υπέρμετρα.

Γ) Απουσία έγκυρου μηχανισμού αναθεώρησης : Θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η εταιρεία που συστάθηκε για να εκπονήσει τα νέα τιμολόγια (ΕΣΤΙΜ-ΤΕΜ) η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και τρία χρόνια. Εμείς ως ΣΑΤΕ, με πρωτοβουλία μας μαζί με τον ΣΤΕΑΤ και κοινή κάλυψη σημαντικού κόστους, έχουμε ετοιμάσει και καταθέσει στο υπουργείο υποδομών περίπου 400 άρθρα και σύστημα αυτόματης εξαγωγής συντελεστών αναθεώρησής τους. Δηλαδή με εισροή αξιόπιστων δεδομένων τιμών μπορούμε άμεσα να έχουμε σωστούς συντελεστές αναθεώρησης σε 400 περίπου επικαιροποιημένα άρθρα εργασιών. Το έργο είχε γίνει δεκτό με θετικότατα σχόλια και αναμέναμε την άμεση υιοθέτησή του. Εντωμεταξύ μεσολάβησαν οι εκλογές και έκτοτε δεν έχουμε κάποια ενημέρωση.

Γ) Μεγάλη έλλειψη προσωπικού (εργάτες-τεχνίτες-χειριστές κλπ): Η έλλειψη εργατοτεχνιτών και η αλµατώδης αύξηση του εργασιακού κόστους, επηρεάζει πολύ περισσότερο τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου, αφού οι μεγαλύτερες, συνήθως, μπορούν να πληρώσουν καλύτερα και να εξασφαλίσουν ευκολότερα το διαθέσιμο εργατικό προσωπικό. Πέρα από την αναγκαιότητα της οικονομικής ομαλοποίησης, η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στη απρόσκοπτη λειτουργία των εταιρειών, θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας ορθός προγραμματισμός μετάκλησης εργαζομένων από χώρες του εξωτερικού με διαδικασία αναγνώρισης από το ελληνικό κράτος των σχετικών διπλωμάτων εξειδίκευσής τους (π.χ. χειριστές κλπ).

3. Ποιά είναι τα αιτήματα που θα τεθούν επί τάπητος αν εκλεγείτε εκ νέου;

Κατά τη διάρκεια του 2023 σημειώθηκε αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και στην πρώτη μας συνάντηση μαζί τους στις 7 Αυγούστου 2023 θέσαμε 12 θέματα, με συγκεκριμένο -προτεινόμενο από εμάς – προγραμματισμό χρόνου και ενεργειών για την επίλυσή τους. Τα θέματα ήταν :
Έκδοση νέων συντελεστών αναθεώρησης τιμών
Εταιρεία Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων & Μελετών
Διασφάλιση διαφάνειας στις διαγωνιστικές διαδικασίες.
Μητρώα Τεχνικών Εταιρειών (ΠΔ 71/2019)
Ομαλοποίηση της ροής πληρωμών λογαριασμών στα δημόσια έργα
Κριτήρια ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων (άρθρο 86 Ν.4412/2016)
Χρόνος ισχύος εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης.
Διαιτητική επίλυση διαφορών (άρθρο 176 του Ν.4412/16)
Προτάσεις Καινοτομίας
Κατάργηση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στα Δημόσια Έργα, με την αυθαίρετη διαδικασία του Ποσοστού Εργατικής Δαπάνης.
Διαδικασία εισαγωγής θεμάτων προς εξέταση στο ΣΔΕ του Υπουργείου.
Έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού

Εάν σήμερα, 9 μήνες μετά, κάναμε μία δεύτερη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα έθετα ξανά τα ίδια ζητήματα και θα προσέθετα το ζήτημα της υστέρησης στην χρήση τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακών εργαλείων κατά το στάδιο προετοιμασίας και κατασκευής των τεχνικών έργων.

Θεωρώ ότι είναι μία παράμετρος που, εφόσον τεθεί στο κέντρο του σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα του κλάδου, θα εκπλαγούμε όλοι θετικά από τη δυναμική και την εξέλιξη των εγχώριων τεχνικών εταιρειών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV