Νίκος
Καραγιάννης

Σήμερα, εκτός απρόοπτου, είναι η πλέον κρίσιμη ημέρα στη μέχρι τώρα διαγωνιστική διαδικασία πώλησης του 67%, από το ποσοστό που ελέγχει το ελληνικό δημόσιο στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην κοινοπραξία DIEP-Terminal Link-Belterra. Με την υπογραφή της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ και την South East Gateway Thessaloniki, που έχει οριστεί από το Ταμείο για τις 6 μ.μ., θα γνωρίζουμε εάν θα προχωρήσει ομαλά η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ελληνικού δημοσίου, έχοντας ξεπεραστεί η εμπλοκή που εκδηλώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή και η οποία οδήγησε στην αναβολή της υπογραφής της ΣΑΜ δημιουργώντας παράλληλα ανησυχία και αμφισβητήσεις για την έκβαση του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται η απρόοπτη εξέλιξη της προηγούμενης Παρασκευής προέκυψε μετά τη θέση σε επιτήρηση της Τράπεζας Promsvyazbanκ, εκδότριας της εγγυητικής επιταγής της Κοινοπραξίας, από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, που είχε σαν αποτέλεσμα την αναβολή της υπογραφής της Σύμβασης.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από την Κοινοπραξία, που εμμέσως επιβεβαιώνονται και απο το ΤΑΙΠΕΔ, έχει εκδοθεί εγγυητική από την ίδια Τράπεζα και η διαδικασία της υπογραφής της Σύμβασης, αναμένεται να ολοκληρωθεί ομαλά σήμερα το απόγευμα – κάτι που μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα κρίνονται πολλά περισσότερα από τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία. Σήμερα κρίνεται μία διαδικασία που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014, με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ, όταν όμως η υπόθεση «ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ», είχε ήδη παρελθόν αρκετών ετών, από το 2007 ακόμη, όταν τότε είχε αρχίσει η προσπάθεια παραχώρησης της 6ης προβλήτας και του ΣΕΜΠΟ, η οποία ως γνωστόν δεν τελεσφόρησε αφήνοντας το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης εκτεθειμένο στον ανταγωνισμό, εξωτερικό και εσωτερικό, για μία ολόκληρη δεκαετία.

Σήμερα λοιπόν, κρίνονται πολλά για τον ΟΛΘ και την βορειοελλαδική οικονομία, καθώς αποτελεί κοινή διαπίστωση, ότι ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, παρότι μπορούσε και όφειλε, δεν έπραξε όσα είχε υποχρέωση να πράξει, για την ανάπτυξη του Λιμένα της Θεσσαλονίκης αλλά τον άφησε αδύναμο απέναντι στον ανταγωνισμό, να απαξιώνεται χρόνο με το χρόνο, παρά τις σημαντικές αναπτυξιακές του δυνατότητες λόγω της γεωγραφικής του θέσης αλλά και του κεντρικού του ρόλου σε ένα σύστημα συνδυασμένων μεταφορών, μεγάλης βαρύτητας για τη βόρειο Ελλάδα, όπως και τα δυτικά και κεντρικά Βαλκάνια.

Όσο το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης περιμένει καλύτερες ημέρες, επενδύσεις, εκσυγχρονισμό και αποτελεσματικότερο μάνατζμεντ, άλλα ελληνικά λιμάνια ανεβαίνουν στις προτιμήσεις διεθνών επενδυτών, όπως συμβαίνει με την περίπτωση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, ενώ φυσικά η ανάπτυξη δεν σταματάει στα ανταγωνιστικά λιμάνια Μεσογείου και θαλάσσιου περί την Ευρώπη χώρου.

Εάν σήμερα υπογραφεί η ΣΑΜ, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού, όπως εκτιμάται, θα είναι δύο βήματα πριν το τέλος, μέσα στο επόμενο δίμηνο. Δηλαδή, αφού περάσει κι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και η τελική σύμβαση κυρωθεί από τη Βουλή. Εάν υπάρξει νέα εμπλοκή και η Κοινοπραξία βγει εκτός πεδίου, τότε θα κληθεί ο δεύτερος πλειοδότης, δηλαδή η DP World, να προχωρήσει στη διαδικασία απόκτησης του 67% του ΟΛΘ, ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες, κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να κάνει προβλέψεις για τις κινήσεις των εμπλεκομένων και τον χρόνο που θα χρειαστεί για μία πιθανή επανεκκίνηση της διαδικασίας.

 

 

Πηγή: voria.gr 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV