Νίκος
Καραγιάννης

Σε μια ευχάριστη συγκυρία η πόλη του Πειραιά χάρη στα μαζικά έργα που έγιναν ή γίνονται τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει στην κυριολεξία πρόσωπο και από μια δυσλειτουργική, δύσκολη και αφόρητη συγκοινωνιακά περιοχή μοιάζει πλέον με μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

Την προηγούμενη δεκαετία η κρίση και τα εργοτάξια του Μετρό είχαν μετατρέψει τον Πειραιά σε μια άχαρη περιοχή όχι ιδιαίτερα φιλική προς τον επισκέπτη και τον πολίτη της. Η χρήση δε του λιμανιού ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες απαιτούσε γερά νεύρα.

Η αρχή της αλλαγής της εικόνας του Πειραιά έγινε από τον ίδιο τον Δήμο. Οι σημειακές παρεμβάσεις του άρχισαν να αλλάζουν σιγά-σιγά την εικόνα και βάση δόθηκε στον εξωραϊσμό περιοχών και ιδιαίτερων σημείων της πόλης.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή στον Πειραιά έγινε στο τέλος του 2020. Η επέκταση του Τραμ, ύστερα από πολλά χρόνια εργασιών που ταλαιπώρησαν την πόλη, ολοκληρώθηκε και το μέσο μπήκε σε λειτουργία.

Οι συρμοί του Τραμ άρχισαν να κινούνται στην πόλη δίνοντας ένα νέο αέρα αλλά επίσης έδωσαν και νέες ευκαιρίες μετακίνησης από τα νότια προάστια προς το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά.

Οι νέες στάσεις σε πολυπληθείς περιοχές όπως επί της Γρηγορίου Λαμπράκη, της Βασιλέως Γεωργίου αλλά και της Εθνικής Αντιστάσεως έδωσαν μια νέα όψη στους κεντρικούς άξονες και βοήθησαν στην μείωση του κυκλοφοριακού.

Η μεγάλη αλλαγή με το Μετρό

Η πολύ μεγάλη αλλαγή όμως ήρθε με την έλευση του Μετρό. Η επέκταση της γραμμής 3 που είχε κάνει τον Πειραιά ένα μεγάλο εργοτάξιο και είχε δώσει μια εικόνα κυκλοφοριακής ασφυξίας στην πόλη τερματίστηκε τον Οκτώβριο του 2022.

Τρεις νέοι σταθμοί σε Μανιάτικα, στο λιμάνι του Πειραιά και στο Δημοτικό Θέατρο, έφεραν κυριολεκτικά την πόλη στον 21ο αιώνα. Η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά χαρακτηρίζεται -και όχι άδικα- ως η σημαντικότερη επέκταση του δικτύου από το 2004 όταν το μέσο είχε φτάσει στο αεροδρόμιο.

Ειδικά οι κεντρικοί σταθμοί Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο, ενώνουν την πόλη και το λιμάνι με το κέντρο της Αθήνας τα βόρεια προάστια και το αεροδρόμιο, ενώ έδωσαν στους Πειραιώτες την απαραίτητη συνολική πρόσβαση για το δίκτυο του Μετρό αλλά και του Τραμ.

Ο δε σταθμός του Δημοτικού Θεάτρου χαρακτηρίζεται ως ένας από τους ομορφότερους σταθμούς, όχι μονο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μοιάζει σαν ένα ανοιχτό μουσείο, επιβλητικός που κυριαρχεί στο κέντρο της πόλης.

Η λειτουργία του Μετρό συνδυαστικά με τη λειτουργία του Τραμ μετέτρεψε τον Πειραιά σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη που λειτουργεί πλέον εύρυθμα, είναι εύκολα προσβάσιμη και είναι φιλική προς τον πολίτη και τον επισκέπτη της. Το Μετρό φτάνοντας στον Πειραιά βοήθησε στην μείωση του κυκλοφοριακού και της χρήσης οχημάτων και δείχνει πως μπορεί να μεταμορφωθεί μια περιοχή χάρη στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Η εικόνα όμως αλλάζει και από τα πολλά κτιριακά έργα που πλέον πραγματοποιούνται στον Πειραιά. Η αρχή έγινε από την πρώην βιομηχανική περιοχή του Αγίου Διονυσίου που την τελευταία δεκαετία έγιναν μεγάλες αλλαγές στην εικόνα.

Παλιά -και άσχημα- κτίρια μετατράπηκαν σε σύγχρονους γραφειακούς χώρους που προσελκύουν πολυεθνικές και δίνουν ένα νέο χαρακτήρα στον ευρύτερο Πειραιά.

Αιχμή του δόρατος είναι όμως η κατασκευή του Πύργου Πειραιά. Το κτίριο φάντασμα που έμενε κλειστό και αναξιοποίητο επί δεκαετίες, χάρη στην προσήλωση του Δήμου, δόθηκε στο σχήμα Dimand-EBRD-Prodea με σκοπό να δημιουργήσει ένα πνεύμονα επιχειρηματικότητα στην υποβαθμισμένη περιοχή της αγοράς και το πέτυχε.

Ήδη ο Πύργος ορθώνεται σύγχρονος και αστραφτερός δείχνοντας τον δρόμο και για άλλα σημαντικά κτίρια της πόλης ενώ με τη λετιτουργία του θα δώσει μια ακόμα ισχυρή ώθηση στο real estate όλης της πόλης.

Τα μεγάλα τοπικά έργα

Μεγάλα έργα όμως εξελίσσονται και σε δημοτικό επίπεδο. Για παράδειγμα έχουμε τα έργα κατασκευής εκσυγχρονισμού και συντήρησης του κλειστού Σταδίου «Π. Καπαγέρωφ» συνολικού προϋπολογισμού 8.5 εκ.ευρώ, που θα εξασφαλίσει σύγχρονη στέγη στα σωματεία μπάσκετ και βόλεϊ του Πειραιά.

Επίσης, τα έργα ανάπλασης της περιοχής Αγ. Διονύσου, προϋπολογισμού 15 εκ., τα οποία ολοκληρώνονται σύντομα. Οι παρεμβάσεις εξελίσσονται σε μια έκταση 470.000 τ.μ. και έχουν ως βασικό στόχο να αναδιοργανώσουν το χώρο και τις λειτουργίες του, να αναβαθμίσουν λειτουργικά και αισθητικά τους δημόσιους χώρους.

Σημαντικό είναι και το έργο στο Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο όπου γίνονται έργα ανάπλασης και εκσυγχρονισμού στο κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος, που γίνονται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας 13 εκ. ευρώ. Επισημαίνεται πως έχει δρομολογηθεί ήδη η β’ φάση ολοκλήρωσης των εργασιών, με χρηματοδότηση ύψους 4,7 εκ. ευρώ της από πόρους του ΠΕΠ Αττική 2014-2020, για έργα που αφορούν στην αποκατάσταση και αναδιαρρύθμιση του κτιρίου.

Τέλος έχουμε το μεγάλο έργο ανάπλασης στο Μικρολίμανο, όπου έχουν ολοκληρωθεί έργα προϋπολογισμού 5.7 εκ. ευρώ. Ήδη έχει δημιουργηθεί ζώνη περιπάτου δίπλα στη θάλασσα, έχει οργανωθεί ο χώρος εκμετάλλευσης των παραδοσιακών καταστημάτων της περιοχής και είναι πλέον φιλική και λειτουργική για κατοίκους και επισκέπτες.

Τα μεγάλα έργα που έρχονται στο λιμάνι

Τα μεγάλα σχεδία για την πόλη όμως δεν σταματούν σε όσα έγιναν. Μεγάλα έργα προγραμματίζονται και στο λιμάνι και σειρά από παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την ανάδειξη του μεγαλύτερου λιμένα στη Μεσόγειο.

Αυτά συνοψίζονται στα παρακάτω:

-Επέκταση Επιβατικού Λιμένος Πειραιώς – Νότια Πλευρά, με σκοπό τη δημιουργία συνολικά 6 νέων θέσεων πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων μήκους έως 350m
-Βυθοκόρηση Κεντρικού λιμένα για συντήρηση της λιμενολεκάνης του Κεντρικού Λιμένα σε πλεύσιμα επίπεδα βάθους.
-Ανακατασκευή πέτρινης αποθήκης για την μετατροπή της σε Μουσείο.
-Κατασκευή και λειτουργία Εθνικού Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων
-Βελτίωση Υποδομών Ναυπηγοεπισκευαστικής Βάσης Περάματος (συμπεριλαμβανομένων των πλωτών δεξαμενών). Το έργο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης ενώ η νέα πλωτή δεξαμενή είναι ήδη εγκατεστημένη.
-Μετατροπή πενταγωνικής αποθήκης ακτής Μιαούλη σε Επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας.
-Νέο Κτήριο Γραφείων στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (Σ.Ε.Π. – PCT)
-Επέκταση Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων (Λιμένας Ηρακλέους)
-Υπόγεια Οδική Σύνδεση Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων με Πρώην Χώρο ΟΔΔΥ. Το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 40% περίπου (βλ. παρ. 6.7.10.8)
-Κατασκευή και λειτουργία Υποσταθμού Υψηλής Τάσης / Μέσης Τάσης στον Εμπορικό Λιμένα Πειραιά και σύνδεσή του με τον υφιστάμενο Υ/Σ Αγίου Γεωργίου.
-Κατασκευή και λειτουργία Υ/Σ και εγκαταστάσεων για την από ξηράς ηλεκτροδότηση των ελλιμενιζόμενων πλοίων/ Ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων
-Έργα διαμόρφωσης ναυπηγοεπισκευαστικού λιμένα Περάματος (ΝΕΖ) Υποπρόγραμμα V, που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης
-Έργα που προτάθηκαν στο πλαίσιο εκπόνησης της συνολικής κυκλοφοριακής μελέτης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV