Νίκος
Καραγιάννης

Σε μια από τις πιο κοσμοπολίτικες μαρίνες της Μεσογείου αναμένεται να εξελιχθεί η Μαρίνα Αγίου Κοσμά στο χώρο αξιοποίησης του Ελληνικού.

Η Lamda Development έχει σχεδιάσει την μεταμόρφωση της σημερινής σε μια μαρίνα που θα μπορεί να υποδέχεται super yachts και θα εξυπηρετεί εκατοντάδες θέσεις σκαφών.

Η Μαρίνα Αγίου Κοσμά αποτελείται από μια θαλάσσια περιοχή που έχει έκταση 528 στρέμματα ενώ άλλα 32 στρέμματα είναι οι χερσαίοι χώροι. Συνολικά προβλέπονται πάνω από 300 θέσεις ενώ περιλαμβάνονται και γιωτ τα οποία μπορεία να φτάνουν μέχρι και τα 80 μέτρα.

Η επένδυση έχει ύψος περίπου 25 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί στην πρώτη φάση της επένδυσης του Ελληνικού μιας και αναμένεται να ξεκινούν την λειτουργία τους τα πρώτα μεγάλα κτιριακά projects.

Ουσιαστικά στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά θα επικεντρώνεται όλη η ζωή της παραλιακής ζώνης της επένδυσης του Ελληνικού. Με την αναγέννηση της παραλίας, την δημιουργία των οικιστικών και εμπορικών ζωνών, τον Riviera Tower και το IRC (καζίνο) σε παρακείμενη θέση, το Riviera Galleria, το πεντάστερο ξενοδοχείο κ.α., η Μαρίνα θα βρίσκεται ως ένα σημείο συνάντησης πολλών διαφορετικών δραστηριοτήτων.

Πέρα από τον ελλιμενισμό σκαφών η Μαρίνα Αγίου Κοσμά θα έχει πολλές και διαφορετικές δομές. Θα υπάρχουν λιμενικές υποδομές για την εξυπηρέτηση και ανεφοδιασμό των σκαφών, καταστήματα, χώροι εστίασης, χώροι στάθμευσης, χώροι εκδηλώσεων, ένα μικρό ελικοδρόμιο (ως πεδίο προσγείωσης/απογείωσης ελικοπτέρου), χώροι πρασίνου και περιπάτου κ.α.

Πρόσβαση και ανάπτυξη της Μαρίνας

Βασική πτυχή είναι η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού σε ένα κομμάτι του παράκτιου μετώπου, το οποίο έμενε για πολλά χρόνια αναξιοποίητο, αλλά και μη προσβάσιμο. Η οδική πρόσβαση στη μαρίνα θα εξασφαλίζεται από δύο εισόδους που χωροθετούνται σε κατάλληλες θέσεις στο ΒΑ και ΝΑ άκρο της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας. Από την άλλη, η πρόσβαση των πεζών στη χερσαία ζώνη θα είναι ελεύθερη και θα πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο μέσω του ανατολικού ορίου

Στα σχέδια για την Μαρίνα Αγίου Κοσμά προβλέπεται η η βελτιστοποίηση της διάταξης των προβλητών εντός της λιμενολεκάνης, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυναμικότητα της μαρίνας και να είναι δυνατός ο ελλιμενισμός ικανού αριθμού σκαφών στις κατηγορίες που υπάρχει αυξημένη ζήτηση, καθώς και σκαφών μεγάλου μεγέθους (superyachts), η διασφάλιση του αναγκαίου ωφέλιμου βάθους εντός της λιμενολεκάνης (στις θέσεις όπου τα υφιστάμενα βάθη δεν είναι ικανά), η εξασφάλιση ικανών χώρων στη γειτονία των θέσεων ελλιμενισμού, προκειμένου αφ’ ενός για την κάλυψη των αναγκών της μαρίνας σε χερσαίες διαμορφώσεις και κτιριακές υποδομές και αφ’ ετέρου για τη λειτουργική διαμόρφωση της παραλιακής ζώνης εξυπηρέτησης των σκαφών.

Στο δεύτερο στάδιο χωροθέτησης της Μαρίνας Αγίου Κοσμά, εντός της χωροθετημένης θαλάσσιας ζώνης της είναι δυνατόν να προβλεφθούν νέα συμπληρωματικά έργα (μόνιμοι προβλήτες, πλωτοί προβλήτες, κρηπιδώματα, μόνιμα αγκυροβόλια εντός και εκτός λιμενολεκάνης, κλπ.), η εκβάθυνση του θαλάσσιου πυθμένα έτσι ώστε να είναι δυνατή η ασφαλής προσέγγιση και πρόσδεση των σκαφών, καθώς και η διατήρηση-συντήρηση, επισκευή, βελτίωση, ανακατασκευή ή καθαίρεση υφιστάμενων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV