Newsroom

Την προγραμματική σύμβαση για την «Εκπόνηση Μελετών για τη χωροθέτηση του Έργου “Τουριστικός Λιμένας και Κέντρο Ναυταθλητικών Εγκαταστάσεων του Δήμου Ηρακλείου”» υπέγραψαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο πρόεδρος του ΔΣ του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΗΡΑΚΛΕΙΟ Μονοπρόσωπη Α.Ε. (Α.Ο.Τ.Α. ΗΡΑΚΛΕΙΟ Μ.Α.Ε.), Γιώργος Σισαμάκης, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια.

Η προγραμματική σύμβαση είναι προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Εθνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης του υφυπουργείου Αθλητισμού με διάρκεια 27 μηνών και αφορά στην ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου χωροθέτησης του Τουριστικού Λιμένα με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Κατά το πρώτο στάδιο της χωροθέτησης θα πραγματοποιηθεί ο γενικός σχεδιασμός του λιμένα και οι απαιτούμενες μελέτες, που θα υλοποιήσει η Α.Ο.Τ.Α. ΗΡΑΚΛΕΙΟ Μ.Α.Ε, αφορούν στην τοπογραφική αποτύπωση για τη χωροθέτηση της μαρίνας, ο καθορισμός της προτεινόμενης Χερσαίας Ζώνης Λιμένα και Θαλάσσιας Ζώνης Λιμένα, αλλά και πολεοδομική μελέτη για τον καθορισμό των επιτρεπόμενων χρήσεων γης, ανά τομέα, επί της χερσαίας ζώνης του τουριστικού λιμένα.

Μεταξύ των χρήσεων περιλαμβάνονται αθλητικές εγκαταστάσεις, γραφεία/τράπεζες/κτίρια διοίκησης, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια/ αναψυκτήρια/ κέντρα διασκέδασης, κατοικίες για μακροχρόνια μίσθωση, πολιτιστικά κτίρια, χώροι πρασίνου, εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης περιλαμβάνεται οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας με την εξέταση των σεναρίων χρηματοδότησης για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, γεωλογική μελέτη για την αναγνώριση, χαρτογράφηση και μελέτη των γεωλογικών, γεωμορφολογικών και υδρογεωλογικών χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής του έργου, μελέτη των λιμενικών έργων που απαιτούνται για την κατασκευή του Τουριστικού Λιμένα και περιβαλλοντική μελέτη με την εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ανέφερε ότι το Ηράκλειο οφείλει να βελτιώσει την προσβασιμότητα των κατοίκων του στη θάλασσα και να αξιοποιήσει το σύνολο του παραλιακού μετώπου.

«Παράλληλα, είναι αναγκαίο να αναβαθμίσουμε τις υποδομές που υποστηρίζουν την θαλάσσια αναψυχή, τον ναυταθλητισμό και τον θαλάσσιο τουρισμό, όπως αλιευτικές και καταδυτικές δραστηριότητες. Με την υπογραφή της προγραμματικής συνεργαζόμαστε όλοι μαζί -και τους ευχαριστώ θερμά- για ένα νέο διεθνώς ανταγωνιστικό τουριστικό λιμένα στο Ηράκλειο -τον μεγαλύτερο στην Κρήτη- με πρωτοπόρες ναυταθλητικές εγκαταστάσεις και σύγχρονες υποδομές τουρισμού αναψυχής» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, που συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι η πόλη «θα γίνει κέντρο συνάντησης θαλάσσιων οδών και με το έργο αυτό θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε σημαντικό αριθμό Ευρωπαίων και σκαφών αναψυχής. Επισκέπτες ιδιαίτερα επωφελείς για την οικονομία μας, αφού έχει υπολογιστεί πως τα χρήματα που ξοδεύει ένας τουρίστας που καταλύει με ιδιωτικό σκάφος είναι έως και πέντε φορές περισσότερα από τον τουρίστα που διαμένει σε ξενοδοχεία».

Όπως αναφέρθηκε, το έργο θα τοποθετήσει το Ηράκλειο στον παγκόσμιο χάρτη σε ό,τι αφορά τον κλάδο του τουρισμού αναψυχής με σκάφος (yachting) ενώ παράλληλα, θα καλυφθούν οι σημαντικές ανάγκες των ναυταθλητικών σωματείων της πόλης, που σήμερα στερούνται ποιοτικών εκπαιδευτικών υποδομών και μέσων, καθώς και αποθηκευτικών χώρων. Επιπλέον, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, αναμένεται να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας τόσο στον τομέα των λιμενικών υπηρεσιών, όσο και σε άλλους κλάδους της λιμενικής βιομηχανίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των κλάδων εστίασης και αναψυχής.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, που μπαίνει μετά από επίμονες προσπάθειες σε τροχιά υλοποίησης, χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό, εξηγώντας ότι «θα αλλάξει δραστικά την περιοχή παρέμβασης και θα ενισχύσει συνολικά και καταλυτικά την τουριστική και αναπτυξιακή δυναμική του Ηρακλείου», ευχαριστώντας τον υφυπουργό και όσους εργάστηκαν «προκειμένου να φτάσουμε στο καθοριστικό βήμα».

«Ουσιαστικά σήμερα ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της επομένης περιόδου. Με αυτή τη στρατηγική συνεργασία του υπουργείου με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό, που είναι πραγματικότητα λόγω του προσωπικού ενδιαφέροντος του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη και τον οποίο ευχαριστούμε, ενισχύεται ο σχεδιασμός για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ηρακλείου ως τουριστικός προορισμός υψηλής ποιότητας», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Ηράκλειο M.A.E.» Γιώργος Σισαμάκης, ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, Γρηγόρης Πασπάτης είπε ότι «η δημιουργία μαρίνας στο Παγκρήτιο είναι ένα οραματικό έργο που θα αλλάξει καθοριστικά το Ηράκλειο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV