Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Παπανικόλας: Η Ολυμπία Οδός φέρνει επανάσταση στις εγχώριες μετακινήσεις με το υβριδικό σύστημα διοδίων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Παπανικόλας
Πηγή:: Άρτεμις Σκουλίκα

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας, στον δημοσιογράφο Νίκο Καραγιάννη για το ypodomes.com. Σε αυτή έγινε μία εκτενής παρουσίαση του πρωτοποριακού για την Ελλάδα υβριδικού συστήματος διοδίων “Hybrid”.

“Η Ολυμπία Οδό φέρνει επανάσταση στις εγχώριες μετακινήσεις” σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ.Παπανικόλας περιγράφοντας αναλυτικά τα μεγάλα οφέλη, όπως την αναλογική χιλιομετρική χρέωση σε όσους διαθέτουν ΟΛΥΜΠΙΑ PASS”.

O επικεφαλής της Ολυμπίας Οδού, εξηγεί πως πρέπει να γίνεται η χρήση της νέας υπηρεσίας και αποκαλύπτει πως η απόφαση να εισάγει η εταιρεία την χιλιομετρική χρέωση με το “Hybrid” είναι μία συνειδητή πολιτική που συμβάλλει στην αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης και μία υπεύθυνη στάση στις απαιτήσεις της εποχής.

Κλείνοντας, ο κ.Παπανικόλας προαναγγέλλει και νέες πρωτοπόρες υπηρεσίες για τους χρήστες του δρόμου με ιδιαίτερη αναφορά στο “Water from the air” με παροχή καθαρού πόσιμου νερού σε parking αλλά και το πρόγραμμα βαριάς συντήρησης.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλη την συνέντευξη:

Νίκος Καραγιάννης: Είμαστε μία “ανάσα” πριν από την εφαρμογή του υβριδικού συστήματος διοδίων. Πείτε μας πότε ξεκινά η λειτουργία, ποιους αφορά και τι θα αλλάξει στις μετακινήσεις μας στην Ολυμπία Οδό.

Παναγιώτης Παπανικόλας: Η Ολυμπία Οδός φέρνει μια επανάσταση στις εγχώριες μετακινήσεις, εισάγοντας από την 1η Ιανουαρίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την έννοια της χιλιομετρικής χρέωσης, μέσω του καινοτόμου συστήματος διοδίων Hybrid. Με το υπερσύγχρονο αυτό σύστημα, έχουμε τη δυνατότητα να υπολογίζουμε την πραγματική απόσταση που έχει διανύσει το όχημα, κάνοντας τις χρεώσεις αναλογικές.

Ο οδηγός περνάει τα διόδια με τη χρήση του ΟΛΥΜΠΙΑ PASS και χρεώνεται το αντίτιμο της συγκεκριμένης ζώνης. Στην έξοδό του από την Ολυμπία Οδό, το σύστημα Hybrid αναγνωρίζει τον πομποδέκτη και επιστρέφει τη διαφορά των χρημάτων για την απόσταση μέχρι το τέλος της ζώνης, με αποτέλεσμα ο χρήστης να χρεώνεται μόνο για τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει, απολαμβάνοντας εκπτώσεις που φτάνουν έως και 77%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έξοδο ο οδηγός δεν απαιτείται να σταματήσει σε σταθμό διοδίων για την πίστωση της χρηματικής διαφοράς, αλλά αυτό γίνεται αυτόματα σε ελεύθερη ροή (free flow), χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του free flow.

Η Ολυμπία Οδός γίνεται ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που εφαρμόζει χιλιομετρικές χρεώσεις και μάλιστα για όλους τους τύπους οχημάτων, καθώς και για τους επαγγελματίες οδηγούς, πλην των δικύκλων. Για τους μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι για λόγους ασφαλείας χρησιμοποιούν μόνο Moto Card και όχι πομποδέκτη, προβλέψαμε ένα νέο εκπτωτικό πρόγραμμα, το Moto VALUE, το οποίο θα προσφέρει σταθερή έκπτωση 20% από την πρώτη διέλευση!

Επίσης χρήσιμο είναι να αναφέρουμε πως, το σύστημα Hybrid θα λειτουργεί παράλληλα με το υπάρχον εκπτωτικό πρόγραμμα VALUE, ώστε οι οδηγοί να απολαμβάνουν και τις ισχύουσες κλιμακωτές εκπτώσεις ανάλογα με τη χρήση που κάνουν στον αυτοκινητόδρομο, αλλά και τις επιστροφές του χιλιομετρικού συστήματος.

Νίκος Καραγιάννης: Τι θα πρέπει να προσέξει ο χρήστης-οδηγός για να αποκομίσει τα οφέλη αυτού του νέου πρωτοποριακού συστήματος;

Παναγιώτης Παπανικόλας: Μοναδική προϋπόθεση για να απολαμβάνουν οι χρήστες του αυτοκινητόδρομου τις σημαντικές εκπτώσεις που προαναφέρθηκαν είναι η χρήση του πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS. Μάλιστα οι υφιστάμενοι συνδρομητές δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια, γιατί η αλλαγή θα γίνει αυτόματα από την Ολυμπία Οδό.

Πολύ απλά και πρακτικά: Έχει σημασία ο πομποδέκτης να είναι μόνιμα τοποθετημένος στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου για να διαβάζεται από τις ηλεκτρονικές πύλες του Hybrid. Εάν υπάρχει και άλλος πομποδέκτης, αυτός θα πρέπει να είναι τοποθετημένος στο ειδικό προστατευτικό σακουλάκι και εάν κάποιος έχει χάσει το ειδικό σακουλάκι μπορεί να προμηθευτεί νέο από ένα Σημείο Εξυπηρέτησης Πελατών στο επόμενο ταξίδι του: Ελευσίνα και Κιάτο στην κατεύθυνση προς Πάτρα, Ρίο και Ισθμός στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

Η πίστωση των χρημάτων εμφανίζεται στο λογαριασμό εντός λίγων λεπτών μετά από τη διέλευση.

Είμαστε πολύ περήφανοι, στην οικογένεια της Ολυμπίας Οδού, για αυτή τη μεγάλη κοινωνική επένδυση, που έρχεται να αλλάξει ριζικά τις τοπικές και υπερτοπικές μετακινήσεις και τη συνολική λειτουργία των αυτοκινητόδρομων στη χώρα, προσφέροντας σημαντικά οφέλη σε όσο το δυνατόν περισσότερους οδηγούς.

Νίκος Καραγιάννης: Γιατί πήρατε την πρωτοβουλία λειτουργίας ενός συστήματος που δεν είναι προς το παρόν υποχρεωτικό σε όλους τους αυτοκινητόδρομους. Τι είναι αυτό που σας παρακίνησε προς αυτή την κατεύθυνση;

Παναγιώτης Παπανικόλας: Η απόφαση της Ολυμπίας Οδού να εισάγει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την έννοια της χιλιομετρικής χρέωσης στα διόδια είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον ρόλο της ως ενεργού εταιρικού πολίτη. Προχωρήσαμε σε μια πρωτοποριακή κίνηση για τα δεδομένα των εγχώριων μετακινήσεων γιατί πιστεύουμε, πως στις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε, όλοι θα πρέπει να λειτουργήσουμε με περισσότερη κοινωνική ευαισθησία.

Σαν Ολυμπία Οδός μας ενδιαφέρει να ξεχωρίζουμε, όχι μόνο για τις υπερσύγχρονες υποδομές του αυτοκινητόδρομου, την ασφάλεια και την ταχύτητα στις μετακινήσεις που παρέχουμε στους οδηγούς, αλλά και για την υπεύθυνη στάση μας απέναντι στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Το σύστημα Hybrid κινείται στην κατεύθυνση των πολιτικών βιώσιμης αστικής κινητικότητας, που έχει υιοθετήσει η πολιτεία και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που είμαστε οργανικό μέρος αυτών των ουσιαστικών αλλαγών στην καθημερινότητα του πολίτη.

Επίσης, θέλουμε οι οδηγοί να μας επιλέγουν ενεργητικά για τις διαδρομές τους. Θεωρούμε ότι με το σύστημα Hybrid δίνουμε το απαραίτητο κίνητρο για να επιλέγει κάποιος τον γρήγορο και απολύτως ασφαλή δρόμο ακόμα και για τις τοπικές μετακινήσεις του και όχι μόνο για τις υπεραστικές μεγάλες διαδρομές. Το Hybrid αλλάζει τις τοπικές μετακινήσεις και βάζει τέλος στις περιττές διαδρομές και περιπορείες.

Νίκος Καραγιάννης: Η Ολυμπία Οδός μας έχει συνηθίσει σε καινοτόμες εφαρμογές και με αφορμή το υβριδικό σύστημα διοδίων θα ήθελα να σας ρωτήσω τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε το επόμενο διάστημα;

Παναγιώτης Παπανικόλας: Σε ότι αφορά άμεσα τους πελάτες μας, πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε την εφαρμογή για κινητά “ΟΛΥΜΠΙΑ PASS” και όλες τις δυνατότητες που θα έχει όποιος την κατεβάσει στο κινητό του, εκτός φυσικά από το να βλέπει το λογαριασμό του και να τον φορτίζει εύκολα και γρήγορα από όπου κι αν βρίσκεται.

Όπως ξέρετε όμως, υπάρχει και η βαριά συντήρηση της υποδομής που έμμεσα μας ενδιαφέρει όλους ως οδηγούς γιατί συνδέεται με την ασφάλεια του δρόμου. Και σε αυτόν τον τομέα έχουμε αναπτύξει καινοτομίες που αφορούν τη μεθοδολογία παρακολούθησης της υποδομής με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία.

Ένα τέτοιο εργαλείο που αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε πρόσφατα για την επιθεώρηση των παλαιών ιστών ηλεκτροφωτισμού είναι μια πρωτοποριακή περιστρεφόμενη συσκευή, η οποία ανιχνεύει και αξιολογεί την απόκριση της ταλάντωσης του ιστού και καταγράφει τη φθορά της.

Επίσης, στον τομέα της αειφορίας, αναπτύσσουμε πιλοτικά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το “Water from the air” ή «Νερό από τον αέρα». Αφορά την παροχή καθαρού, φρέσκου, πόσιμου νερού στους ταξιδιώτες, το οποίο θα παράγεται από την υγρασία του αέρα και το οποίο θα εγκατασταθεί πιλοτικά σε ένα Parking του αυτοκινητόδρομου.

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps