Connect with us

Επικαιρότητα

Οι κινήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα Ναυπηγεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κλάδος της ναυπηγοεπισκευής βρίσκεται σε περίοπτη θέση, όσον αφορά της προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο συγκεκριμένος τομέας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός για την Ελλάδα και υπάρχει η πεποίθηση, ότι εφόσον του δοθεί η πρέπουσα σημασία, μπορεί να αποφέρει πολλά στην εθνική οικονομία. Αρκεί, να υπάρχει σχέδιο και στόχευση.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Όταν Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, είχε ξεκινήσει η διαδικασία της ειδικής διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ενδεικτικά, για παράδειγμα, είχε δρομολογηθεί η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων από ειδικό εκκαθαριστή, είχε επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο η δεξαμενή 5 και γενικώς, η εν λόγω διαδικασία βρισκόταν σε καλό δρόμο. Η ειδική διαχείριση συνεχίζεται ομαλά κι επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Προφανώς, στόχος της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να διενεργηθεί διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Επίσης στόχος, είναι ο διαγωνισμός αυτός να βγει στις αρχές του 2020 και να αναδειχθεί πλειοδότης. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από επενδυτές, οι οποίοι θα κληθούν να μετουσιώσουν το ενδιαφέρον τους αυτό, σε επίσημη πρόταση. Σημειώνεται ότι, όπως είχε κάνει γνωστό ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση, θα συμπεριλαμβάνονται κάποια άρθρα, που είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Η μόνη ανησυχία που υπάρχει, σχετίζεται με το ζήτημα του παλαιού προστίμου που είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σ.σ. αφορούσε τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις). Αλλά από το Υπουργείο υπάρχει η πρόθεση ακόμη και συνάντησης με τις αρμόδιες αρχές της Επιτροπής, προκειμένου να λυθεί οριστικά το θέμα (εφόσον ακόμα υφίσταται).

Επισημαίνεται, ότι σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ, το bizness.gr είχε αναδείξει μία ιδιαιτερότητα που θα έχει ο διαγωνισμός για το Σκαραμαγκά. Ειδικότερα, μιλάμε για το κομμάτι που αφορά τα γεωπολιτικά. Αυτό που σε επίπεδο Ευρώπης ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία». Πρακτικά, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν μπορούν να δοθούν οπουδήποτε, αλλά ρητά και απαρέγκλιτα σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όχι απλά π.χ. του ΝΑΤΟ.

Advertisement

Η αναγέννηση στα Ναυπηγεία Νεώριου Σύρου – Τι ισχύει με την Ελευσίνα

Τα Ναυπηγεία της Σύρου, είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα του πως ένα σαφές και δομημένο επενδυτικό πλάνο, μπορεί να δώσει άλλη πνοή σε μία επιχείρηση. Η αμερικανική Onex του κ. Πάνου Ξενοκώστα, εν προκειμένου, πραγματοποίησε μία επένδυση η οποία απασχολεί σήμερα περί τους 700 εργαζομένους. Πάμπολλα είναι τα πλοία τα οποία, πλέον, προσεγγίζουν τη Σύρο για να επισκευαστούν. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Ναυπηγεία στο κυκλαδίτικο νησί έχουν προσεγγίσει πλοία κι από όμορες χώρες (σ.σ. Βαλκάνια και Τουρκία), αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη διείσδυσή τους στην αγορά.

Τα ναυπηγεία της Σύρου, ως γνωστόν, είναι συνδεδεμένα με εκείνα της Ελευσίνας, καθώς αμφότερα είχαν είχα κοινή ιδιοκτησία. Η Onex είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για να επενδύσει και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας εξίσου. Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, μαζί με την Νεοϋορκέζικη Chatsworth Securities LLC, είχαν συμφωνήσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση επένδυσης έως και 400 εκατομμυρίων δολαρίων στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τον Onex και τα πάντα τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Μάλιστα υπάρχει περίπτωση, σύντομα, να έχουμε επίσημες ανακοινώσεις επί της κατάληξης των διαβουλεύσεων. Εφόσον η «χρυσή τομή» με Onex-Υπουργείο δεν βρεθεί, τότε επόμενη λύση είναι ο διαγωνισμός.

bizness.gr

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα