Connect with us

Επικαιρότητα

Οι κινήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα Ναυπηγεία

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ελληνικά ναυπηγεία

Ο κλάδος της ναυπηγοεπισκευής βρίσκεται σε περίοπτη θέση, όσον αφορά της προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο συγκεκριμένος τομέας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός για την Ελλάδα και υπάρχει η πεποίθηση, ότι εφόσον του δοθεί η πρέπουσα σημασία, μπορεί να αποφέρει πολλά στην εθνική οικονομία. Αρκεί, να υπάρχει σχέδιο και στόχευση.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Όταν Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, είχε ξεκινήσει η διαδικασία της ειδικής διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ενδεικτικά, για παράδειγμα, είχε δρομολογηθεί η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων από ειδικό εκκαθαριστή, είχε επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο η δεξαμενή 5 και γενικώς, η εν λόγω διαδικασία βρισκόταν σε καλό δρόμο. Η ειδική διαχείριση συνεχίζεται ομαλά κι επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Προφανώς, στόχος της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να διενεργηθεί διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Επίσης στόχος, είναι ο διαγωνισμός αυτός να βγει στις αρχές του 2020 και να αναδειχθεί πλειοδότης. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από επενδυτές, οι οποίοι θα κληθούν να μετουσιώσουν το ενδιαφέρον τους αυτό, σε επίσημη πρόταση. Σημειώνεται ότι, όπως είχε κάνει γνωστό ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση, θα συμπεριλαμβάνονται κάποια άρθρα, που είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Η μόνη ανησυχία που υπάρχει, σχετίζεται με το ζήτημα του παλαιού προστίμου που είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σ.σ. αφορούσε τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις). Αλλά από το Υπουργείο υπάρχει η πρόθεση ακόμη και συνάντησης με τις αρμόδιες αρχές της Επιτροπής, προκειμένου να λυθεί οριστικά το θέμα (εφόσον ακόμα υφίσταται).

Επισημαίνεται, ότι σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ, το bizness.gr είχε αναδείξει μία ιδιαιτερότητα που θα έχει ο διαγωνισμός για το Σκαραμαγκά. Ειδικότερα, μιλάμε για το κομμάτι που αφορά τα γεωπολιτικά. Αυτό που σε επίπεδο Ευρώπης ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία». Πρακτικά, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν μπορούν να δοθούν οπουδήποτε, αλλά ρητά και απαρέγκλιτα σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όχι απλά π.χ. του ΝΑΤΟ.

Η αναγέννηση στα Ναυπηγεία Νεώριου Σύρου – Τι ισχύει με την Ελευσίνα

Τα Ναυπηγεία της Σύρου, είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα του πως ένα σαφές και δομημένο επενδυτικό πλάνο, μπορεί να δώσει άλλη πνοή σε μία επιχείρηση. Η αμερικανική Onex του κ. Πάνου Ξενοκώστα, εν προκειμένου, πραγματοποίησε μία επένδυση η οποία απασχολεί σήμερα περί τους 700 εργαζομένους. Πάμπολλα είναι τα πλοία τα οποία, πλέον, προσεγγίζουν τη Σύρο για να επισκευαστούν. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Ναυπηγεία στο κυκλαδίτικο νησί έχουν προσεγγίσει πλοία κι από όμορες χώρες (σ.σ. Βαλκάνια και Τουρκία), αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη διείσδυσή τους στην αγορά.

Τα ναυπηγεία της Σύρου, ως γνωστόν, είναι συνδεδεμένα με εκείνα της Ελευσίνας, καθώς αμφότερα είχαν είχα κοινή ιδιοκτησία. Η Onex είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για να επενδύσει και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας εξίσου. Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, μαζί με την Νεοϋορκέζικη Chatsworth Securities LLC, είχαν συμφωνήσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση επένδυσης έως και 400 εκατομμυρίων δολαρίων στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τον Onex και τα πάντα τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Μάλιστα υπάρχει περίπτωση, σύντομα, να έχουμε επίσημες ανακοινώσεις επί της κατάληξης των διαβουλεύσεων. Εφόσον η «χρυσή τομή» με Onex-Υπουργείο δεν βρεθεί, τότε επόμενη λύση είναι ο διαγωνισμός.

bizness.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Ζωηρό ενδιαφέρον από Πελοπόννησο και Ιόνια Νησιά για το «Εξοικονομώ ΙΙ»

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Άνοιξε σήμερα στις 10.00 το πρωί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου.

Οι πόροι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαντλήθηκαν σε διάστημα μιας ώρας περίπου. Υποβλήθηκαν 886 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 11,9 εκατ. ευρώ. Συνολικά για την εν λόγω Περιφέρεια καταχωρήθηκαν 1.836 αιτήσεις.

Για την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων μέχρι τις 14.30 είχαν καταχωρηθεί 594 αιτήσεις (και είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής για 232 εξ’ αυτών). Δεσμεύθηκαν πόροι περίπου 3 εκατ. ευρώ, σε σύνολο προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ περίπου.

Για τις υπόλοιπες περιφέρειες, οι ημερομηνίες έναρξης υποβολής των αιτήσεων διαμορφώνονται ως εξής:

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου: Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: Αττική

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου: Κρήτη, Νότιο Αιγαίο

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου: Δυτική Μακεδονία

Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων στην κάθε Περιφέρεια/ομάδα Περιφερειών θα ξεκινά στις 10.00 το πρωί της οριζόμενης ημερομηνίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Ερώτηση Μαμουλάκη για την απουσία θεσμικού πλαισίου στην κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Χάρης Μαμουλάκης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε ερώτηση –την οποία συνυπέγραψαν 33 βουλευτές– με θέμα «Απουσία θεσμικού πλαισίου για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών και την εν γένει προστασία των πολιτών και του δημόσιου χώρου από την χρήση μέσων μικρο-κινητικότητας» προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή.

Δεδομένης της αλματώδους επέκτασης στη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών σε πόλεις όπως το Ηράκλειο, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αλλά και της συνολικής ευρωπαϊκής κατεύθυνσης προς νέα μοντέλα βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ερωτάται ο Υπουργός:

«Προτίθεται η κυβέρνηση να διερευνήσει την αναγκαιότητα ρύθμισης της χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών τόσο αναφορικά με την διασαφήνιση των διατάξεων του ΚΟΚ στις οποίες υπάγονται όσο και σε σχέση με ζητήματα στάθμευσης και συνολικά συνύπαρξης του νέου αυτού μεταφορικού μέσου με τους πεζούς και με τους χρήστες αυτοκινήτων;»

«Τα ηλεκτρικά πατίνια μπήκαν στην καθημερινότητά μας και θα τα συναντούμε ολοένα και πιο συχνά στα κέντρα των ελληνικών πόλεων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας:

«Η πολιτεία πρέπει άμεσα να θεσπίσει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο που θα θέτει τους κανόνες ασφαλούς χρήσης τους, τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους πεζούς.

Αυτό το φιλοπεριβαλλοντικό μοντέλο χρήσης μέσων μικρό-κινητικότητας, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος των πόλεων, των πολιτών και του περιβάλλοντος. Αρκεί η πολιτεία να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά, να ανταποκριθεί στον ρόλο της και να μην μείνει παρατηρητής των εξελίξεων».

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή πρόσφατο τροχαίο ατύχημα στον παραλιακό δρόμο του Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 06/09, με πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, διευρυμένη σύσκεψη, η οποία αποσκοπούσε στο να προταθούν και να παρουσιαστούν λύσεις γύρω από το ζήτημα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Συνάντηση Γεωργιάδη με στελέχη της Γερμανικής Κυβέρνησης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, με τον Υφυπουργό στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για την «Ελληνογερμανική Συνέλευση», κ. Norbert Barthle, παρουσία του Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. Ernst Reichel, και των Βουλευτών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου κ. Rainer Spiering και Markus Tressel.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Είχα την πολύ μεγάλη χαρά να συνεργαστώ με τον Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και επικεφαλής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης από την Γερμανική πλευρά. Μιλήσαμε για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, την παρουσία της Γερμανίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και για πολλά πράγματα που θα κάνουμε μαζί για να προωθήσουμε την ελληνογερμανική φιλία».

Από την πλευρά του ο κ. Barthle δήλωσε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Έλληνα Υπουργό και να τον συγχαρώ για τους χειρισμούς του. Συζητήσαμε για τις δυνατότητες που διανοίγονται στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας. Είμαι πεπεισμένος ότι τα νέα σήματα που εκπέμπει η Ελληνική Κυβέρνηση στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Γερμανία θα αποδειχθούν καλή βάση για να προωθήσουμε τη συνεργασία μας με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα