Connect with us

Επικαιρότητα

Οι κινήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα Ναυπηγεία

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ελληνικά ναυπηγεία

Ο κλάδος της ναυπηγοεπισκευής βρίσκεται σε περίοπτη θέση, όσον αφορά της προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο συγκεκριμένος τομέας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός για την Ελλάδα και υπάρχει η πεποίθηση, ότι εφόσον του δοθεί η πρέπουσα σημασία, μπορεί να αποφέρει πολλά στην εθνική οικονομία. Αρκεί, να υπάρχει σχέδιο και στόχευση.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Όταν Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, είχε ξεκινήσει η διαδικασία της ειδικής διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ενδεικτικά, για παράδειγμα, είχε δρομολογηθεί η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων από ειδικό εκκαθαριστή, είχε επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο η δεξαμενή 5 και γενικώς, η εν λόγω διαδικασία βρισκόταν σε καλό δρόμο. Η ειδική διαχείριση συνεχίζεται ομαλά κι επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Προφανώς, στόχος της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να διενεργηθεί διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Επίσης στόχος, είναι ο διαγωνισμός αυτός να βγει στις αρχές του 2020 και να αναδειχθεί πλειοδότης. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από επενδυτές, οι οποίοι θα κληθούν να μετουσιώσουν το ενδιαφέρον τους αυτό, σε επίσημη πρόταση. Σημειώνεται ότι, όπως είχε κάνει γνωστό ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση, θα συμπεριλαμβάνονται κάποια άρθρα, που είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Η μόνη ανησυχία που υπάρχει, σχετίζεται με το ζήτημα του παλαιού προστίμου που είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σ.σ. αφορούσε τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις). Αλλά από το Υπουργείο υπάρχει η πρόθεση ακόμη και συνάντησης με τις αρμόδιες αρχές της Επιτροπής, προκειμένου να λυθεί οριστικά το θέμα (εφόσον ακόμα υφίσταται).

Επισημαίνεται, ότι σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ, το bizness.gr είχε αναδείξει μία ιδιαιτερότητα που θα έχει ο διαγωνισμός για το Σκαραμαγκά. Ειδικότερα, μιλάμε για το κομμάτι που αφορά τα γεωπολιτικά. Αυτό που σε επίπεδο Ευρώπης ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία». Πρακτικά, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν μπορούν να δοθούν οπουδήποτε, αλλά ρητά και απαρέγκλιτα σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όχι απλά π.χ. του ΝΑΤΟ.

Η αναγέννηση στα Ναυπηγεία Νεώριου Σύρου – Τι ισχύει με την Ελευσίνα

Τα Ναυπηγεία της Σύρου, είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα του πως ένα σαφές και δομημένο επενδυτικό πλάνο, μπορεί να δώσει άλλη πνοή σε μία επιχείρηση. Η αμερικανική Onex του κ. Πάνου Ξενοκώστα, εν προκειμένου, πραγματοποίησε μία επένδυση η οποία απασχολεί σήμερα περί τους 700 εργαζομένους. Πάμπολλα είναι τα πλοία τα οποία, πλέον, προσεγγίζουν τη Σύρο για να επισκευαστούν. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Ναυπηγεία στο κυκλαδίτικο νησί έχουν προσεγγίσει πλοία κι από όμορες χώρες (σ.σ. Βαλκάνια και Τουρκία), αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη διείσδυσή τους στην αγορά.

Τα ναυπηγεία της Σύρου, ως γνωστόν, είναι συνδεδεμένα με εκείνα της Ελευσίνας, καθώς αμφότερα είχαν είχα κοινή ιδιοκτησία. Η Onex είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για να επενδύσει και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας εξίσου. Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, μαζί με την Νεοϋορκέζικη Chatsworth Securities LLC, είχαν συμφωνήσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση επένδυσης έως και 400 εκατομμυρίων δολαρίων στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τον Onex και τα πάντα τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Μάλιστα υπάρχει περίπτωση, σύντομα, να έχουμε επίσημες ανακοινώσεις επί της κατάληξης των διαβουλεύσεων. Εφόσον η «χρυσή τομή» με Onex-Υπουργείο δεν βρεθεί, τότε επόμενη λύση είναι ο διαγωνισμός.

bizness.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο: Η ακύρωση της ΔΕΘ ορθή αλλά και μία χαμένη ευκαιρία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, λόγω νέας εξάπλωσης του Covid-19, χάθηκε -προσωρινά- μια μοναδική ευκαιρία η Γερμανία να παρουσιάσει στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, το ισχυρό δυναμικό της στο πεδίο των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και εν γένει της επιχειρηματικότητας.

Η κυβέρνηση, ορθά πράττοντας, έθεσε σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών όπως και των επισκεπτών της ΔΕΘ και έλαβε την απόφαση να ακυρώσει τη φετινή Έκθεση.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ευελπιστεί ότι σε μια από τις επόμενες διοργανώσεις της ΔΕΘ θα δοθεί η δυνατότητα στη Γερμανία να φιλοξενηθεί ως τιμώμενη χώρα, ενώ έχει ενεργοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς και εταιρίες για την ακύρωση της διοργάνωσης.

Στο μεταξύ, Ελλάδα και Γερμανία παραμένουν εστιασμένες στο στόχο τους για περισσότερες νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως και για περαιτέρω ένταση των εμπορικών και οικονομικών τους συναλλαγών και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις τις οποίες σχεδίαζε να πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ορισμένες θα λάβουν χώρα εντός του Φθινοπώρου ή το αργότερο έως τέλος του έτους και θα διεξαχθούν σε ψηφιακό περιβάλλον, ενώ οι υπόλοιπες θα μεταφερθούν για την Άνοιξη του 2021 με την προοπτική να υλοποιηθούν είτε βάσει ενός υβριδικού μοντέλου διοργάνωσης, είτε αμιγώς ψηφιακά.

Σύντομα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις σχετικά με τις ανωτέρω δράσεις, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί για περισσότερες πληροφορίες να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου https://griechenland.ahk.de/gr/ και ειδικότερα το πεδίο Εκδηλώσεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα