fbpx
Connect with us

Επικαιρότητα

Οι κινήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα Ναυπηγεία

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ελληνικά ναυπηγεία

Ο κλάδος της ναυπηγοεπισκευής βρίσκεται σε περίοπτη θέση, όσον αφορά της προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο συγκεκριμένος τομέας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός για την Ελλάδα και υπάρχει η πεποίθηση, ότι εφόσον του δοθεί η πρέπουσα σημασία, μπορεί να αποφέρει πολλά στην εθνική οικονομία. Αρκεί, να υπάρχει σχέδιο και στόχευση.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Όταν Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, είχε ξεκινήσει η διαδικασία της ειδικής διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ενδεικτικά, για παράδειγμα, είχε δρομολογηθεί η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων από ειδικό εκκαθαριστή, είχε επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο η δεξαμενή 5 και γενικώς, η εν λόγω διαδικασία βρισκόταν σε καλό δρόμο. Η ειδική διαχείριση συνεχίζεται ομαλά κι επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Προφανώς, στόχος της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να διενεργηθεί διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Επίσης στόχος, είναι ο διαγωνισμός αυτός να βγει στις αρχές του 2020 και να αναδειχθεί πλειοδότης. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από επενδυτές, οι οποίοι θα κληθούν να μετουσιώσουν το ενδιαφέρον τους αυτό, σε επίσημη πρόταση. Σημειώνεται ότι, όπως είχε κάνει γνωστό ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση, θα συμπεριλαμβάνονται κάποια άρθρα, που είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Η μόνη ανησυχία που υπάρχει, σχετίζεται με το ζήτημα του παλαιού προστίμου που είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σ.σ. αφορούσε τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις). Αλλά από το Υπουργείο υπάρχει η πρόθεση ακόμη και συνάντησης με τις αρμόδιες αρχές της Επιτροπής, προκειμένου να λυθεί οριστικά το θέμα (εφόσον ακόμα υφίσταται).

Επισημαίνεται, ότι σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ, το bizness.gr είχε αναδείξει μία ιδιαιτερότητα που θα έχει ο διαγωνισμός για το Σκαραμαγκά. Ειδικότερα, μιλάμε για το κομμάτι που αφορά τα γεωπολιτικά. Αυτό που σε επίπεδο Ευρώπης ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία». Πρακτικά, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν μπορούν να δοθούν οπουδήποτε, αλλά ρητά και απαρέγκλιτα σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όχι απλά π.χ. του ΝΑΤΟ.

Η αναγέννηση στα Ναυπηγεία Νεώριου Σύρου – Τι ισχύει με την Ελευσίνα

Τα Ναυπηγεία της Σύρου, είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα του πως ένα σαφές και δομημένο επενδυτικό πλάνο, μπορεί να δώσει άλλη πνοή σε μία επιχείρηση. Η αμερικανική Onex του κ. Πάνου Ξενοκώστα, εν προκειμένου, πραγματοποίησε μία επένδυση η οποία απασχολεί σήμερα περί τους 700 εργαζομένους. Πάμπολλα είναι τα πλοία τα οποία, πλέον, προσεγγίζουν τη Σύρο για να επισκευαστούν. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Ναυπηγεία στο κυκλαδίτικο νησί έχουν προσεγγίσει πλοία κι από όμορες χώρες (σ.σ. Βαλκάνια και Τουρκία), αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη διείσδυσή τους στην αγορά.

Τα ναυπηγεία της Σύρου, ως γνωστόν, είναι συνδεδεμένα με εκείνα της Ελευσίνας, καθώς αμφότερα είχαν είχα κοινή ιδιοκτησία. Η Onex είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για να επενδύσει και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας εξίσου. Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, μαζί με την Νεοϋορκέζικη Chatsworth Securities LLC, είχαν συμφωνήσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση επένδυσης έως και 400 εκατομμυρίων δολαρίων στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τον Onex και τα πάντα τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Μάλιστα υπάρχει περίπτωση, σύντομα, να έχουμε επίσημες ανακοινώσεις επί της κατάληξης των διαβουλεύσεων. Εφόσον η «χρυσή τομή» με Onex-Υπουργείο δεν βρεθεί, τότε επόμενη λύση είναι ο διαγωνισμός.

bizness.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πελετίδης: Όχι άλλο αίμα στην «εθνική καρμανιόλα» Πατρών-Πύργου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πελετίδης σε κινητοποίηση για τον δρόμο Πατρών-Πύργου

Με σύνθημα «Όχι άλλο αίμα στην «εθνική καρμανιόλα» για τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων», πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η κινητοποίηση που διοργάνωσε ο Δήμος Πατρέων, με αποκλεισμό της Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της ΒΙ.ΠΕ.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου, οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία από την Αχαΐα και τη Ηλεία, φώναξαν «τέρμα στα λόγια και στις υποσχέσεις. Επιβάλλεται η άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου χωρίς διόδια».

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο Δήμος Πατρέων διαχρονικά διεκδικεί από όλες τις κυβερνήσεις, την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργο – Τσακώνα. Αυτό το έργο θα μπορούσε μέχρι σήμερα να είχε κατασκευαστεί και να το χρησιμοποιούμε με ασφάλεια χωρίς να χάνονται στην άσφαλτο ανθρώπινες ζωές. Σε μια δεκαετία, χάσαμε 130 συνανθρώπους μας.

Ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος, έπρεπε να είχε γίνει χθες και να είχε αποδοθεί για χρήση, χωρίς διόδια. Με τον αγώνα μας, είμαστε απέναντι στον ανταγωνισμό των μεγαλοεργολάβων, για το ποιος θα κερδίσει από την κατασκευή και την λειτουργία του, αλλά και απέναντι στην κυβέρνηση που βάζει τις ζωές που χάνονται απέναντι στη λογική του κόστους – οφέλους, με αποτέλεσμα να καθυστερούν το έργο επί δεκαετίες. Αυτά πρέπει να ανατρέψουμε και αυτό δεν μπορεί να γίνει με λόγια. Πρέπει να τους ασκήσουμε τέτοια πίεση, που να υποχρεωθούν να αποδεχθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

Ταυτόχρονα παλεύουμε στην κατεύθυνση, ο δρόμος αυτός, να μην καταστρέφει τους οικισμούς από τους οποίους θα περάσει και να μην υποβαθμίσει την περιοχή μας, γι αυτό και μιλάμε για την Νότια Χάραξη, που μπορεί και θα έπρεπε να υλοποιηθεί, από την περιοχή του Μιντιλογλίου και πέραν της Κάτω Αχαΐας για να μην καταστραφεί η υπάρχουσα οικιστική δομή, να μην τριχοτομηθούν οι περιοχές από τις οποίες περνά να μην έχουμε περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση.

Στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις, στην παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, μπορούμε να επιβάλλουμε αυτό που είναι κοινή λογική και συμφέρει τον λαό. Δεν κάνουμε πίσω».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γεωραντάρ από την Περιφέρεια Αττικής για την αξιολόγηση της στατικής επάρκειας γεφυρών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Έλεγχος γέφυρας με γεωραντάρ

Ειδική επίδειξη εφαρμογής της πλέον προηγμένης τεχνολογίας πολυκάναλου γεωραντάρ πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και της καθηγήτριας ΕΜΠ Αντωνίας Μοροπούλου στις Γέφυρες Κηφισού Κωνσταντινουπόλεως και Κηφισού Πέτρου Ράλλη.

Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος το οποίο εφαρμόζει πιλοτικά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μπορεί να αξιολογηθεί η στατική επάρκεια των γεφυρών, συνεκτιμώντας και τον κυκλοφοριακό φόρτο και να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, όπου απαιτείται, με στόχο την οδική ασφάλεια.

Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο συγκεκριμένο σημείο:

Ηη ασφάλεια των πολιτών αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας. Σε αυτό το πλαίσιο εστιάζουμε σε δράσεις πρόληψης και συντήρησης σε γέφυρες αλλά και σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής».

«Η ασφάλεια των πολιτών είναι βασική μας προτεραιότητα. Απαιτείται διάγνωση, πρόνοια και συντήρηση. Προς την κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιήσουμε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το οποίο χρησιμοποιεί υψηλή και διεπιστημονική τεχνολογία που μπορεί να μας βοηθήσει οι παρεμβάσεις μας να είναι ακριβείς και αποτελεσματικές.

Δυστυχώς υπάρχουν γέφυρες άνω των 30 ετών στις οποίες δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμία παρέμβαση συντήρησης. Με αίσθημα ευθύνης, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προκειμένου μέσα από τις σχετικές μετρήσεις να αξιολογήσουμε που απαιτούνται παρεμβάσεις. Είμαστε σε στενή συνεργασία και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μεταφορών προκειμένου να ζητήσουμε την παρέμβασή του σε σημεία που είναι εκτός αρμοδιότητάς μας».

Η Καθηγήτρια ΕΜΠ Α. Μοροπούλου επισήμανε ότι με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας μπορεί να αποτιμηθεί η πραγματική φέρουσα ικανότητα αντιπροσωπευτικών τύπων των υφιστάμενων γεφυρών. Η Περιφέρεια Αττικής, η οποία και έχει την διάθεση να προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή αυτού του έργου έχει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών.

«Μέσω των πιλοτικών αυτών εφαρμογών είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε τις επιπτώσεις της φθοράς, της παθολογίας του χρόνου του περιβάλλοντος της κλιματικής αλλαγής και της υπερβολικής χρήσης και να παρέμβουμε όπου χρειάζεται».

Στο κλιμάκιο της Περιφέρειας συμμετείχαν οι εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ε. Κοσμίδη και Θ. Κατσιγιάννης και η Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Έργων και Υποδομών, Ελένη Βελγάκη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Συνάντηση για το Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας στην Ήπειρο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Siemens Digital Enterprise

Το πλάνο ανάπτυξης του Κέντρου Υψηλής Τεχνολογίας ανέλυσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης – παρουσία του Υφυπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Νίκου Παπαθανάση- στα στελέχη της εταιρίας TEAM VIEWER Stefan Gaiser (Διευθυντή Οικονομικών), Dr. Mike Eissele (Δ/ντη Τεχνολογίας) και Philipp Deutscher με τα οποία συναντήθηκε στο Γραφείο του.

Ο Περιφερειάρχης καλωσορίζοντας τα στελέχη της Εταιρίας, ευχήθηκε το Κέντρο που εγκαινιάζεται σήμερα να είναι χρήσιμο για την επιχείρηση και την περιοχή μας η οποία πλέον αποκτά άλλες προοπτικές στον συγκεκριμένο κλάδο. Παράλληλα – υπογράμμισε- μας γεμίζει υποχρεώσεις, ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης, στόχος της Περιφέρειας είναι εντός διετίας να έχουν κατασκευαστεί κτιριακές εγκαταστάσεις 6.000-7.000 τετραγωνικών μέτρων στις οποίες θα μπορούν να στεγαστούν οι πρώτες εταιρίες και στη συνέχεια να γίνει επέκτασή τους ανάλογα με το ενδιαφέρον και τις ανάγκες που θα υπάρξουν.

Ο Υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Ν. Παπαθανάσης ανάφερε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει το εν λόγω εγχείρημα, προσθέτοντας πως εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο της πολιτικής της για να επιτευχθεί ο στόχος της Ανάπτυξης.

Το ενδιαφέρον της ΤΕΑΜ VIEWER για τη συμμετοχή της στο Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας, επιβεβαίωσε εκ μέρους των στελεχών της εταιρίας, ο Stefan Gaiser (Διευθυντής Οικονομικών) ο οποίος αναφέρθηκε στο σχέδιο ανάπτυξης της στα Ιωάννινα, στις προοπτικές αύξησης των θέσεων εργασίας, για να προσθέσει πως η εταιρία «ήλθε για να μείνει στα Ιωάννινα».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα