Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Μπακογιάννης: Ο Μεγάλος Περίπατος αναδεικνύει την Αθήνα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Συζήτηση υπό τον Κώστα Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο

Όλες οι πτυχές του Μεγάλου Περιπάτου οι δυνατότητες ανάδειξης του ως τουριστικής εμπειρίας και οι προκλήσεις που δημιουργεί για την πόλη συζητήθηκαν στην διάρκεια της παρουσίασης του Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάδειξης του Μεγάλου Περιπάτου, που εκπονήθηκε από την Marketing Greece, σε σημαντικούς εκπροσώπους τουριστικών φορέων, στη διάρκεια εκδήλωσης στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

Στη διαβούλευση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, ο πρόεδρος του HATTA, Νικόλαος Κελαϊδίτης, το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, Σοφία Θεωνά, ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), Άρης Μαρίνης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής (ΣΕΤΕΥΔΑ), Στέφανος Σιδηρόπουλος, η εκπρόσωπος του HAPCO, Ράνια Λάμπου και η διευθύντρια της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, Λία Φαληρέα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ανοίγοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στον Μεγάλο Περίπατο τονίζοντας ότι πρόκειται για μία σπουδαία επένδυση για την Αθήνα και τους ανθρώπους της. Και μίλησε για τον σχεδιασμό που γίνεται ώστε ο Μεγάλος Περίπατος να αποτελέσει, εκτός των άλλων, σημαντικό μέσο για τη διάχυση των τουριστικών ροών σε περισσότερα σημεία της Αθήνας και για να συμβάλει στον εθνικό τουριστικό στόχο, να αυξήσουμε τη διάρκεια παραμονής των επισκεπτών μας, όταν η κρίση της πανδημίας θα έχει αντιμετωπιστεί.

Το Στρατηγικό Σχέδιο ενίσχυσης της ταξιδιωτικής ταυτότητας μέσω των παρεμβάσεων του Μεγάλου Περιπάτου, στο μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας παρουσιάστηκε διεξοδικά από την διευθύνουσα σύμβουλο της Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα

Μιλώντας για τις σημαντικές ευκαιρίες που δίνει το έργο στην τουριστική αναβάθμισης της πόλης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην βελτίωση της προσβασιμότητας και της συνολικής εμπειρίας του επισκέπτη καθώς:

– Έχει την δυνατότητα να μετατρέψει τμήματα του κέντρου της Αθήνας από σημεία διέλευσης σε “προορισμούς”, αποδίδοντας πολύτιμο, δημόσιο χώρο στον επισκέπτη

– Αυξάνει τους χώρους πρασίνου, μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα επίπεδα θορύβου, δημιουργώντας μια πόλη πιο φιλική και ελκυστική

– Ενθαρρύνει τρόπους μετακίνησης εναλλακτικούς του ΙΧ και ιδιαίτερα το ποδήλατο, φέρνοντας την Αθήνα πιο κοντά στο ισχυρό cycling culture χωρών της

– Βελτιώνει την προσβασιμότητα και κάνει την πόλη πιο φιλική σε επισκέπτες ΑΜΕΑ

Σε ό,τι αφορά την ανάδειξη του πολύπλευρου πολιτισμικού κεφαλαίου της Αθήνας, ο Μεγάλος Περίπατος:

– Ενώνει σημεία με διαφορετική ιστορία και πολιτισμό, και κατά αυτό τον τρόπο μπορεί να αποκαλύψει τις διάφορες φάσεις της Αθήνας και αναδεικνύοντας όχι μόνο τον αρχαίο πολιτισμό της, για τον οποίο είναι φημισμένη, αλλά και την πορεία της τον 19ο και 20ο αιώνα

– Στην ακτίνα επιρροής του, περιλαμβάνει λιγότερο γνωστά μουσεία της πόλης, που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον

– Τα σημεία που περιλαμβάνει μπορούν να αναδείξουν μια σύγχρονη πολιτισμική πλευρά της Αθήνας, μέσα από χώρους πολιτισμού, θέατρα, εκθέσεις, ακόμη και μέσα από τα Αθηναϊκά graffiti (όχι τα tags)

Επίσης ο Μεγάλος Περίπατος δημιουργεί πρόσβαση σε σημεία με πιο έντονη της αίσθηση της γειτονιάς:

– Διευρύνει τον πυρήνα του κέντρου της Αθήνας με σημεία που δεν είναι ως τώρα στην καθιερωμένη πορεία του επισκέπτη

– Δίνει ευκολότερη πρόσβαση σε γειτονιές που βρίσκονται γύρω από τον Περίπατο και μπορούν να αποτελέσουν προέκτασή του. Κατά αυτό τον τρόπο, προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει από κοντά πώς ζουν οι Αθηναίοι, πέρα από τα τουριστικά μέρη, και να αποκτήσει την αίσθηση του Localhood, η έλλειψη του οποίου τώρα καταγράφεται ως μια από τις αδυναμίες της πόλης

– Παράλληλα, αναδεικνύει τις αντιθέσεις της Αθήνας π.χ. Καλλιμάρμαρο VS Βαρβάκειος Αγορά – που είναι ιδιαίτερα ελκυστικές στον επισκέπτη

– Γενικότερα, ενθαρρύνει τον επισκέπτη να ανακαλύψει την πόλη σε βάθος.

Ακόμα, περιηγούμενος στον Μεγάλο Περίπατο, ο επισκέπτης ανακαλύπτει πτυχές που συνθέτουν την αστική προσωπικότητα της Αθήνας:

– Γαστρονομία με μια μεγάλη γκάμα γαστρονομικών επιλογών, από παραδοσιακές ταβέρνες μέχρι βραβευμένα εστιατόρια που αντιπροσωπεύουν την ελληνική/ μεσογειακή και διεθνή γαστρονομική σκηνή. Παράλληλα, στο Εμπορικό Τρίγωνο και ιδίως στην οδό Αθηνάς, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε markets με ελληνικά προϊόντα ή να συμμετάσχει σε βιωματικές εμπειρίες.

Αγορές/ ψώνια με πολλές επιλογές από διεθνή brands αλλά και Έλληνες designers (π.χ. επώνυμα είδη στην Βουκουρεστίου και το Κολωνάκι, υπαίθρια αγορά στο Μοναστηράκι, ποικιλία brands στα πολυκαταστήματα του κέντρου, μια πιο παραδοσιακή αγορά στο Εμπορικό Τρίγωνο κ.α.)

– Νυχτερινή Ζωή με πολλά μαγαζάκια με μοναδική αισθητική, cozy bars, μεζεδοπωλεία, open-air χώρους, rooftops, wine bars κ.λ.π.

Εκτός από τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τον Μεγάλο Περίπατο για την τουριστική ταυτότητα της πόλης καθώς και τους τρόπους που αυτές οι ευκαιρίες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, έγινε αναφορά και στις προκλήσεις: την ανάγκη να διατηρείται το ενδιαφέρον του επισκέπτη σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, την ανάγκη η πόλη να διατηρήσει την ποικιλομορφία της και το διαφορετικό της χρώμα ανά γειτονιά, το γεγονός ότι ο μεγάλος περίπατος φέρνει στην επιφάνεια διαχρονικά προβλήματα της πόλης που επηρεάζουν την εμπειρία του επισκέπτη (υποδομές, πράσινο, καθαριότητα, εγκληματικότητα κλπ) και την όχληση κατά τη διάρκεια των έργων.

Τέλος παρουσιάστηκαν προτάσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν στον σχεδιασμό του Μεγάλου Περιπάτου μεταξύ των οποίων:

–  Δημιουργία «instagrammable» σημείων σε όλο το μήκος του Περιπάτου

– Διαμόρφωση μικρότερων Περιπάτων με θεματικό ενδιαφέρον

– Δημιουργία φεστιβάλ και event για τον Περίπατο

– Ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου & εργαλείων

– Σύνδεση με άλλες δράσεις/προγράμματα που αναβαθμίζουν το κέντρο της Αθήνας (του Δήμου αλλά και ιδιωτών»

– Ανάπτυξη κάρτας πόλης

– Διεύρυνση και εμπλουτισμός τουριστικής εμπειρίας με νέες εμπειρίες (π.χ. για οικογένειες)

– Ανάμειξη locals στη διαμόρφωση της τουριστικής εμπειρίας

– Έμφαση στην τοπικότητα και στο τοπικό χρώμα της πόλης

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι η διαβούλευση αποτελεί μήτρα του Μεγάλου Περιπάτου. «Είναι το πρώτο έργο σε ολόκληρη τη χώρα που εξελίσσεται και διαμορφώνεται από το διάλογο. Το αξιολογούμε όλοι μαζί, το κρίνουμε όλοι μαζί και το συνδιαμορφώνουμε» επεσήμανε. Υπογράμμισε ότι ο Δήμος Αθηναίων θεωρεί τον Μεγάλο Περίπατο μία σπουδαία επένδυση για την Αθήνα και τους ανθρώπους της. Όχι θεωρητικά αλλά στην πράξη.

«Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα, προσερχόμαστε σε αυτόν τον διάλογο με ένα στρατηγικό σχέδιο. Με μία πραγματική καταγραφή των δεδομένων και μία ουσιαστική έρευνα των δυνατοτήτων που δημιουργεί το έργο, στο πεδίο του τουρισμού» τόνισε και αναφέρθηκε στους στόχους της εκπόνησης αυτού του σχεδίου:

– Να καταγράψουμε τις ανάγκες και τις τάσεις της διεθνούς τουριστικής αγοράς με βάση και τα νέα δεδομένα της, και λόγω της πανδημίας. Με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στις πρακτικές που μετατρέπουν τον τουρίστα σε φιλοξενούμενο της πόλης, φιλοξενούμενο στο σπίτι μας.

– Να χαρτογραφήσουμε την τουριστική εμπειρία του Μεγάλου Περιπάτου και τις πολλαπλές διαδρομές που δημιουργούνται από τις αρτηρίες του. Δηλαδή, διαδρομές που εξυπηρετούν και ικανοποιούν κάθε φιλοξενούμενό μας. Από την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους, μέχρι τη βόλτα για ένα ποτό ή φαγητό και από την επίσκεψη στα αξιοθέατα μέχρι την επίσκεψη στα εμπορικά καταστήματα.

– Να υλοποιήσουμε τους στρατηγικούς μας στόχους. Δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε τον Μεγάλο Περίπατο ως μέσο για τη διάχυση των τουριστικών ροών σε περισσότερα σημεία της Αθήνας, να ενοποιήσουμε και να αναβιώσουμε το κέντρο της πόλης με την παράλληλη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας αλλά και να συμβάλλουμε στον εθνικό τουριστικό στόχο, να αυξήσουμε τη διάρκεια παραμονής των επισκεπτών μας.

«Είναι το έργο που δεν σηματοδοτεί μόνο την δημιουργία μίας νέας εποχής αλλά και το τέλος της εποχής της μακέτας, της μπουλντόζας και της κορδέλας. Δεν είναι έργο ενός δημάρχου ή μίας δημοτικής αρχής και αυτή είναι η μαγεία του. Είναι έργο που το συζητάμε. Γιατί αυτό το έργο, το περπατάμε μαζί « τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μπακογιάννης.

image_pdfimage_print

Αναπλάσεις Αθήνας

Αχαρνές: Ξεκινούν μελέτες αντιπλημμυρικών έργων και ανάπλασης της Λ.Καραμανλή

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιπλημμυρικό έργο στη λεωφόρο Αθηνών

Μετά από πάρα πολλά χρόνια αρχίζει επιτέλους ουσιαστικά η διαδικασία για την κατασκευή ενός μεγαλόπνοου έργου, ενός έργου που αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα και ταυτόχρονα βαθιά ανάσα για ολόκληρο τον Δήμο Αχαρνών. Πρόκειται για την κατασκευή μελέτης αντιπλημμυρικών έργων και ανάπλασης της Λεωφόρου Καραμανλή.

Την Πέμπτη 30 Ιουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων συνεδρίασαν παρουσία του Δημάρχου Αχαρνών κ. Σπύρου Βρεττού τα μέλη της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής (Κ.Σ.Ε.) του άρθρου 140 του Ν. 4070/12, για να γνωμοδοτήσουν επί του αιτήματος του Δήμου Αχαρνών για την έγκριση εκπόνησης της μελέτης και κατασκευής του έργου με τίτλο: «Αποχέτευση Ομβρίων Λεωφόρου Καραμανλή από Λ. Θρακομακεδόνων έως Οδού Δεκελείας» από τον ίδιο τον Δήμο Αχαρνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Το αίτημα του Δήμου εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή.

Η μελέτη αφορά κυρίως την κατασκευή αγωγού αποχέτευσης όμβριων υδάτων στη Λ. Καραμανλή, με αποκατάσταση του καταστρώματος για τη λειτουργικότητα των φρεατίων υδροσυλλογής. Το τμήμα αυτό είναι ουσιαστικά η είσοδος προς τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και συγχρόνως αποτελεί τμήμα του αστικού ιστού του Δήμου Αχαρνών και δυναμικό εμπορικό κέντρο. Η μελέτη ομβρίων συνδυάζεται με μελέτη ανάπλασης – διαμόρφωσης πεζοδρομίων και κοινοχρήστων χώρων εκατέρωθεν της Λεωφόρου από τη συμβολή με τη Λεωφόρο Πάρνηθας  (διχάλα) μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο του ΟΣΕ στην οδό Δεκελείας.

Η σύνταξη της μελέτης θα ολοκληρωθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αχαρνών. Ο προϋπολογισμός του έργου προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 4.300.000 (συμπ. ΦΠΑ) με την κατανομή των ποσών να είναι περίπου 70% αγωγοί ομβρίων και 30% διαμόρφωση πεζοδρομίων – ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από κονδύλια της Περιφέρειας. Το παρών στη συνάντηση έδωσαν ο Γενικός Διευθυντής του Δήμου κ. Γεωργακόπουλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα Χωρικού Σχεδιασμού και Αντιπλημμυρικής Προστασίας κ. Κατσιγιάννης.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Σπύρος Βρεττός τόνισε σχετικά: «Επιτέλους ύστερα από πολλά χρόνια ένα τόσο σημαντικό έργο, που περιλαμβάνει τα αντιπλημμυρικά και την ανάπλαση της Λεωφόρου Καραμανλή, αρχίζει ουσιαστικά. Με την έγκριση της απόφασης για την κατασκευή της μελέτης γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα για να δοθεί λύση σε ένα μείζον πρόβλημα για όλη την πόλη».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Αθήνας

ΕΟΑΝ: Υπόδειγμα μεγάλου «πράσινου έργου» το project του Ελληνικού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κατεδαφίσεις κτιρίων στο Ελληνικό

Το εργοτάξιο του Ελληνικού επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) κ. Νίκος Χιωτάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Γιάννης Σιδέρης.

Σκοπός της επίσκεψης του κλιμακίου του ΕΟΑΝ στο Ελληνικό ήταν ο έλεγχος της τήρηση των προβλέψεων του Νόμου για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων με αφορμή την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης των υπαρχουσών εγκαταστάσεων στη συγκεκριμένη έκταση.

Από τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε παρουσία των εκπροσώπων του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΝΑΚΕΜ, που έχουν αναλάβει την εργασία για την εναλλακτική διαχείριση των υλικών κατεδάφισης, διαπιστώθηκε ότι διενεργούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τον έλεγχο, διαχωρισμό και ξεχωριστή απόθεση των υλικών που προέρχονται από τις κατεδαφίσεις των κτιρίων, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τούβλα, τσιμέντο, μέταλλα, γυαλιά, πλαστικά, χώματα , ξύλα, κλπ.

Το μεγαλύτερο μέρος των υλικών αυτών, λόγω της υψηλής τους ποιότητας, θα επαναχρησιμοποιηθεί και θα αξιοποιηθεί στα επόμενα στάδια υλοποίησης του έργου και συγκεκριμένα ως υπόστρωμα υψηλής ποιότητας, για την εκτέλεση των έργων κατασκευής του οδικού δικτύου που θα δημιουργηθεί εντός του χώρου της επένδυσης.

Όπως επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο και το Δ/ντα Σύμβουλο του ΕΟΑΝ, η επένδυση  στο Ελληνικό μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα μεγάλου «πράσινου έργου», που εκτελείται με πρότυπο τρόπο και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Αποτελεί μια πρόκληση και μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα αλλά και τον ΕΟΑΝ, ο οποίος έχει αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο του ελέγχου τήρησης της εθνικής νομοθεσίας, όσον αφορά την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων , αφού το μοντέλο αυτό θα αποτελέσει οδηγό και για τον τρόπο υλοποίησης κι άλλων μεγάλων έργων κι επενδύσεων, που ήδη δρομολογούνται στην Ελλάδα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Αθήνας

Εγκρίθηκε η τεχνική προσφορά για το Καζίνο στο Ελληνικό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Καζίνο Ελληνικό Mohegan ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ένα βήμα μπρος έχουμε στην υπόθεση του καζίνο στο Ελληνικό μιας και όπως έγινε γνωστό, εγκρίθηκε η τεχνική προσφορά της κοινοπραξίας Mohegan-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΕΠ), που είναι άλλωστε και η φιναλίστ για το μεγάλο αυτό έργο.

Πλέον απομένει μόνο η κατακύρωση του διαγωνισμού, βήμα το οποίο προς το παρόν είναι άγνωστο το πότε θα γίνει λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει με την προσφυγή της Hard Rock International στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Να θυμίσουμε ότι η Αμερικανική εταιρεία προχώρησε σε αυτή την κίνηση παρά τις επανηλλειμένες αρνητικές για αυτήν αποφάσεις στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, λόγω της απόρριψης της προσφοράς της.

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Integrated Resort Casino (IRC), είναι μία βασική αναβλητική αίρεση για την εκκίνηση του έργου στο Ελληνικό, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει πρώτα να υπογραφεί η σχετική σύμβαση για να πέσουν οι υπογραφές για τη μεγάλη επένδυση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.

INSPIRE ATHENS

Η επίσημη ονομασία που έχει δοθεί από την κοινοπραξία Mohegan- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι “Inspire Athens” και είναι ένα mega-project, το μεγαλύτερο κτιριακό έργο στην Ελλάδα ενώ για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την υλοποίηση του θα είναι μία κορυφαία προσθήκη στο portfolio των έργων που εκτελεί.

Το Inspire Athens, αφορά στο πρώτο ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο (Integrated Resort and Casino – IRC) στην Ελλάδα, αποτελείται από ένα πολυτελές ξενοδοχείο, χώρους ψυχαγωγίας, συνεδριακό κέντρο, καταστήματα, εστιατόρια, καζίνο, καθώς και έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Το έργο θα βοηθήσει να εκκινήσει μια νέα εποχή τουριστικής ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας για την Ελλάδα και ολόκληρη την περιοχή.

Το εμβληματικό σχέδιο του κτιρίου, είναι μια δημιουργία του διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου Steelman Partners, που εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή συγκροτημάτων IRC.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα