Νίκος
Καραγιάννης

Η επιμονή της πανδημίας και το δεύτερο κύμα που βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες κάνει σαφές πως η επομένη ημέρα, η μετά τον κορωνοϊό δεν έχει έρθει. Σε όλη την Ευρώπη η αναζοπύρωση λόγω της τουριστικής περιόδου, των κρουσμάτων δείχνει πως η περιπέτεια με τον covid-19 θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Στον τομέα των μεταφορών είχαμε τη μεγάλη ανατροπή. Από κλάδος που έτρεχε με ταχύτητα, φέτος “δέθηκε” μαζί με τον τουρισμό και δη τις αερομεταφορές, η πτώση είναι τόσο μεγάλη που ξεπέρασε μέσα στο καλοκαίρι τις προβλέψεις αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. Ο δισταγμός που υπάρχει για τα αεροπορικά ταξίδια και η όλη εμπειρία που συνοδεύει πλέον ένα ταξίδι, τελικά απέτρεψε περισσότερους από όσο αναμενόταν στο να αποφασίσουν να έρθουν στην Ελλάδα. Βέβαια το ίδιο φαινόμενο υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και η χώρα μας ακολουθεί επίσης την τάση αυτή.

Κατά συνέπεια, κακή εικόνα αλλά σε μικρότερο βαθμό δείχνουν και τα ταξίδια με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, τις κρουαζιέρες και με τρένα και λεωφορεία. Ίσως η μαγική λέξη, μέχρι να λήξει ο συναγερμός, να είναι η λέξη προσαρμογή. Να συνηθίσουμε δηλαδή σε ένα προσαρμοσμένο μοντέλο μεταφορών το οποίο θα βοηθήσει στο να γίνονται τελικά περισσότερα ταξίδια, εντός και εκτός της χώρας και φυσικά να δούμε περισσότερους τουρίστες από όσους είδαμε στο καλοκαίρι που τελειώνει.

Την ίδια ώρα οι αστικές συγκοινωνίες γίνονται ο μεγάλος βραχνάς κυρίως στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Αυτή τη φορά δύσκολα όπως φαίνεται θα δούμε περιορισμούς τύπου Μαρτίου. Η οικονομία πρέπει κάπως να κινηθεί, άρα, η ατομική ευθύνη συν μια καλύτερη ποιότητα συγκοινωνιών είναι το κρίσιμο μείγμα. Η χθεσινή ΠΝΠ του υπουργείου δεν είναι καθόλου τυχαία σε αυτό το χρονικό σημείο.
Την ώρα που τα κρούσματα στην Αττική είναι όλο και περισσότερα, η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς γίνεται μία σπαζοκεφαλιά. Μάλιστα πιάνει και τους οργανισμούς σε όχι και τόσο καλή κατάσταση. Μετά από την μεγάλη δεκαετή οικονομική κρίση, οι συγκοινωνιακοί οργανισμοί, έμειναν με σημαντικά μικρότερο στόλο οχημάτων, μικρότερο προσωπικό και μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα.

Η ΠΝΠ που προβλέπει 655 προσλήψεις, 203 λεωφορεία από τα ΚΤΕΛ και 300 μεταχειρισμένα λεωφορεία με leasing είναι αυτή την εποχή ένα κρίσιμο συμπλήρωμα για να μπορούν οι επιβάτες στις συγκοινωνίες να βιώσουν καλύτερες συγκοινωνίες. Τα προβλήματα με το μεταφορικό έργο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι γνωστό και χρειάζεται δραστικές επιλογές, ειδικά σε αυτό το κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας χρονικό σημείο.

Ενδεχομένως να χρειαστούν επιπρόσθετες κινήσεις για να μπορέσει να “βγει” ο χειμώνας, ένας χειμώνας που θα είναι γεμάτος προκλήσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση του covid-19.

Κερδισμένες οι οδικές μεταφορές

Κερδισμένες από την πανδημία στον τομέα των μεταφορών δείχνει να είναι οι οδικές μεταφορές. Η ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει το ι.χ. όχημα και η δυνατότητες που πλέον έχει ο οδηγός μέσα απο το νέο δίκτυο αυτοκινητόδρομων, το φετινό καλοκαίρι λειτούργησε καταλυτικά στην απόφαση για καλοκαιρινές αποδράσεις εντός της ηπειρωτικής χώρας. Εδώ οι νέες αυτές υποδομές μπορούν στο μεσοδιάστημα μέχρι να βρεθεί μία βιώσιμη λύση να αποτελέσουν ένα φάρο ελπίδας στις μεταφορές που πλήττονται σημαντικά.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εμπορευματικές μεταφορές. Είναι εκείνες που κράτησαν ζωντανή τη χώρα κατά τη διάρκεια του lockdown όταν μετέφεραν προϊόντα σε όλες τις πόλεις αλλά και τις γωνιές της χώρας. Η συμβολή τους σε αυτή την χρονική περίοδο είναι ιδιαιτέρως σημαντική και σίγουρα έχουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο των μεταφορών.

Στην εξέλιξη του φαινομένου αυτού που αναποδογύρισε όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και όλο τον πλανήτη, λυγίζοντας και τις πιο ισχυρές οικονομίες, οι μεταφορές αναδεικνύονται σε μεγάλο ασθενή αλλά ταυτόχρονα και σε μεγάλο πρωταγωνιστή για την διατήρηση της οικονομίας και την ανάκαμψη της που είναι και το μεγάλο ζητούμενο βγαίνοντας από το σκοτεινό τούνελ στο οποίο βρίσκεται ακόμη.

Είναι σημαντικό να μην δούμε τον κλάδο να καταρρέει και να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις που θα του δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε, να εξελιχθεί δηλαδή σε ένα γίγαντα της οικονομίας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV