Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Καραμανλής; Τα έργα που παραλάβαμε είναι ταλαιπωρημένα και αργοπορημένα

Δημοσιεύθηκε

στις

“Τα έργα που έχουμε παραλάβει σε εκκρεμότητα, είναι ταλαιπωρημένα, είναι αργοπορημένα”. Αυτό ανέφερε στην πολλή ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε εχθές ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha και στον δημοσιογράφο, Χάρη Ντιγριντάκη.

Ξεκινώντας ο κ.Καραμανλής μίλησε για εικονική πραγματικότητα που δημιουργούσε η προηγούμενη κυβέρνηση στα έργα, φέρνοντας ως παράδειγμα το Μετρό Θεσσαλονίκης. Αποκάλυψε δε ότι ο Πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ θα εξαγγείλει συγκεκριμένα έργα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. “Αυτό που χρειάζεται στα μεγάλα έργα είναι επιτέλους να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια” είπε χαρακτηριστικά.

Για τα διόδια της Αττικής Οδού σημείωσε πως δεν θα υπάρξει συζήτηση για αυξήσεις. Για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, μίλησε για μία αποκαρδιωτική εικόνα με το 1/3 των συρμών και το 70% των υπαλλήλων να είναι σε άδεια και μίλησε για βελτίωση της συχνότητα του Μετρό σε 4,5 λεπτά για την Γραμμή 1 και κάτω από 4,5 λεπτά για τις Γραμμές 2 και 3, τις ώρες αιχμής.

Τέλος προαγήγγειλε διαγωνισμό παραχώρησης για τα 23 Περιφερειακά Αεροδρόμια ή κάποια από αυτά και αποκάλυψε ότι ήδη υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο Υπουργός Υποδομών ξεκαθάρισε πάντως πως “θα τα εξετάσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή διότι πρώτο μας μέλημα είναι να εξασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον”.

Παρακάτω σας παραθέτουμε το κείμενο της συνέντευξης

Χ.Ν: Έχουμε κοντά μας τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Θέλω να μας περιγράψετε λίγο την κατάσταση που παραλάβατε σε σχέση με τα μεγάλα έργα.

Κώστας Καραμανλής: H φιλοσοφία που έχει η κυβέρνηση δεν είναι να καταστροφολογούμε ούτε να λέμε μεγάλα λόγια. Η αλήθεια όμως είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση εξήγγειλε έργα και δημιουργούσε την εντύπωση ότι προχωρά σε έργα τα οποία όμως δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δημιουργούσε και έφτιαχνε μία “εικονική πραγματικότητα” και εμείς αναλαμβάνοντας το Υπουργείο διαπιστώσαμε ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτά που ισχύουν στην πράξη.

Το είδαμε στον ΒΟΑΚ, στη Γραμμή 4, στο Πάτρα-Πύργος, στο Μετρό Θεσσαλονίκης στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ που δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Στο Μετρό Θεσσαλονίκης, βλέπαμε να εγκαινιάζονται μουσαμάδες και ψεύτικα βαγόνια η οποία μπέρδευε και εμάς στην αντιπολίτευση, πόσο μάλλον τους πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να γνωρίζουν από συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα.

Τα έργα που έχουμε παραλάβει σε εκκρεμότητα, είναι ταλαιπωρημένα, είναι αργοπορημένα, χρειάζονται προσεκτική και τακτική μελέτη για να λυθούν. Αυτόν τον ενάμιση έχουμε κάτσει πραγματικά με πολύ μεγάλη προσοχή έτσι ώστε στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός να μπορέσει να εξαγγείλει συγκεκριμένα έργα και το πιο σημαντικό, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Γιατί τελικά αυτό που χρειάζεται στα μεγάλα έργα είναι επιτέλους να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια.

Η δική μας δέσμευση λοιπόν είναι τα έργα που έχουμε πει ως αντιπολίτευση και αυτά που θα πούμε αύριο (σσ ως κυβέρνηση) θα γίνουν και θα ξεκινήσουν, εμείς δεν θα παίξουμε με λόγια και εντυπώσεις, δεν θα πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και και στόχος μας δεν είναι απλά να γίνουν τα έργα, αλλά να είναι υψηλής ποιότητας, στο μικρότερο χρονικό διάστημα και στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Γνωρίζετε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα, επομένως αυτά που κάνουμε και λέμε σήμερα, έρχονται σε απόλυτη συνέχεια με τον αντιπολιτευτικό μας λόγο.

Χ.Ν: Τι γίνεται με τα διόδια της Αττικής Οδού;

Κώστας Καραμανλής: Θα έχουμε εξελίξεις νομίζω σύντομα, όπως βλέπετε δεν έχει γίνει καμία αύξηση στα διόδια αυτή τη στιγμή. Αυτό που είχαμε πει εξαρχής από τότε που ήμασταν αντιπολίτευση είναι πως συμβατικά, η Αττική Οδός έχει το δικαίωμα να κάνει αύξηση των διοδίων, αλλά αυτό είναι λάθος και πως εμείς δεν πρόκεται να συμφωνήσουμε ποτέ. Να σας θυμίσω πως η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, διαπραγματευόταν κεκλεισμένων των θυρών, για διάφορα ζητήματα τα οποία ποτέ, δεν ενημέρωσε, ούτε τη Βουλή, ούτε την αντιπολίτευση, ούτε την κοινή γνώμη. Επομένως, αυτό που έχει πολλή μεγάλη σημασία και πρέπει να ξέρουμε, είναι πως εμείς δεν πρόκειται μα συζητήσουμε την αύξηση των διοδίων στην Αττική Οδό.

Χ.Ν: Τώρα τελευταία παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στο Μετρό της Αθήνας.

Κώστας Καραμανλής: Με τον υφυπουργό, τον κ.Κεφαλογιάννη είχαμε κάνει μία επίσκεψη από τις πρώτες, η πρώτη αν θυμάμαι καλά (σσ.στο Μετρό). Αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως το 1/3 των συρμών είναι εκτός λειτουργίας, ότι τεράστιες καθυστερήσεις ταλαιπωρούν τους πολίτες της Αθήνας και τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες της, που χρησιμοποιούν το Μετρό, έχει ένα κάνει με το γεγονός πως το 1/4 των συρμών βρίσκεται σε ακινησία, με τις άδειες που είχαν δοθεί από την διοίκηση της ΣΤΑΣΥ οι οποίες πλησίαζαν το 70% του προσωπικού, πράγμα το οποίο δεν έχει καμία λογική. Βλέπαμε ότι η λεγόμενη χρονοαπόσταση μεταξύ των συρμών, πλησίαζε τα 10 λεπτά. Αυτό λοιπόν που έχουμε θέσει ως στόχο για το Φθινόπωρο είναι στη γραμμή 1 η συχνόητα να είναι 4,5 λεπτά από οκτώ και εννιά που ήταν και στις γραμμές 2 και 3 κάτω από 4,5 λεπτά και μιλώ για τις ώρες αιχμής.

Έχουμε κάνει ήδη ένα σχεδιασμό και έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, έχουμε κάνει τις απαραίτητες αλλαγές σε επίπεδο διευθυντών και γενικών διευθυντών και είμαστε πεποισμένοι ότι με ένα σωστό προγραμματισμό θα το καταφέρουμε αυτό. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα, θα σας θυμίσω πως έχουμε τεράστια και με τις μπάρες και με το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Βλέπουμε ουρές επιβατών που προσπαθούν να βγάλουν εισιτήριο μίας διαδρομής. Αυτό είναι ένα φαινόμενο ότι οποίο δεν νομίζω ότι θυμίζει, δεν έχει να κάνει με μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα άμεσα, διότι απλούστατα πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ειδικά εμείς που είμαστε στην ηγεσία του Υπουργείου και η διοίκηση του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑΣΥ, ότι το Μετρό το χρησιμοποιούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι που σημαίνει ότι έχει απόλυτη σημασία η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε να είναι αυτή που πρέπει να είναι.

Χ.Ν: Είπατε ότι το 1/3 των συρμών είναι εκτός λειτουργίας. Είναι off;

Κώστας Καραμανλής: Μερικοί από αυτούς βρίσκονται σε συντήρηση, υπάρχουν διάφορα ζητήματα τεχνικής φύσεως, όπως έλλειψη ανταλλακτικών, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και στόχος είναι κάποιοι από αυτούς τους συρμούς μέχρι το τέλος της χρονιάς να επαναδραστηριοποιηθούν.

Χ.Ν.: Πάμε στα 23 Αεροδρόμια που έχουν παραμείνει στο Δημόσιο. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει κάποια διαδικασία, τουλάχιστον στα λόγια, όπως αυτό της Καλαμάτας. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις και από εσάς;

Κώστας Καραμανλής: Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μπλοκάρει τη διαδικασία. Θα σας θυμίσω ότι τα 14 Αεροδρόμια στα οποία είχε κάνει την συμφωνία η κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ.Σπίρτζης είχε πει τότε ότι τα είχε υπογράψει “με πόνο ψυχής” την παραχώρηση. Σήμερα οι συμπολίτες μας που ταξιδεύουν στα αεροδρόμια της Fraport, βλέπουν δύο διαφορετικούς κόσμους στην Ελλάδα. Βλέπουν πως λειτουργεί ένα αεροδρόμιο με ορθολογικό τρόπο και το πως λειτουργούν τα αεροδρόμια που ανήκουν στην ευθύνη της Πολιτείας. Εδώ λοιπόν εμείς δεν έχουμε παρωπίδες και αυτό το οποίο λέμε είναι κάτι πολύ απλό. Θα προσπαθήσουμε να κινήσουμε το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών ήδη υπάρχει ενδιαφέρον. Θα σας θυμίσω ότι στο Καστέλι έχουν μπει μέσα νέοι παίκτες στην αγορά, από την Ινδία (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-GMR).

Στη φετινή ΔΕΘ τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και για τα υπόλοιπα αεροδρόμια. Αυτά όμως θα πρέπει να τα εξετάσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή διότι πρώτο μας μέλημα είναι να εξασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Η αλήθεια είναι αυτή, θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε, ότι ο ιδιώτης μπαίνει με συγκεκριμένους όρους όπως αυτή των αεροδρομίων και όταν το Κράτος κάνει σωστά τη δουλειά του και έχει εποπτικό ρόλο τότε αυτή η παραχώρηση, αυτή η ιδιωτικοποίηση, αυτή η μεταβίβαση αν θέλετε της δραστηριότητας που κάνει το κράτος σε ένα ιδιώτη λειτουργεί προς όφελος των πολιτών.

Εμείς είμαστε ανοιχτοί και υπάρχει ήδη ενδιαφέρον και έχει δημιουργηθεί να πολύ θετικό κλίμα με την εκλογή της νέας κυβέρνησης, το βλέπουμε αυτό και από την αποκλιμάκωση του δεκαετούς ομολόγου. Θεωρούμε λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα να έχουμε εκδήλωση για όλα ή για κάποια από τα αεροδρόμια που δεν έχουν παραχωρηθεί.

Σημείωση: στο κείμενο μας, δεν προστέθηκε η ερώτηση για τα διπλώματα οδήγησης.

Advertisement
Advertisement
Advertisement AKSES

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα