Όταν άλλαζε το έτος, ο πλανήτης πρόσμενε πως το 2021 θα ήταν η χρονιά λύτρωσης και επιστροφής στην κανονικότητα. Με το πρώτο τρίμηνο να έχει συμπληρωθεί μπορούμε πλέον να εκτιμήσουμε ότι η επιστροφή αυτή θα γίνει σταδιακά και όχι σαν μια χολυγουντιανή ταινία στην οποία ως δια μαγείας το πρόβλημα λύνεται στην επόμενη σκηνή.
Σε επίπεδο υποδομών αλλά κυρίως μεταφορών, το 2021 μάλλον είναι μία χρονιά αναμονής και βελτίωσης μεγεθών. Ειδικότερα για τις μεταφορές η επιστροφή στην κανονικότητα πλέον υπολογίζεται πως θα ξεκινήσει να μετρά από το καλοκαίρι, βαθμιαία και βέβαια όχι με τους ρυθμούς που θα επιθυμούσαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους υποκλάδους των μεταφορών.
Διαφορετικό το κάθε μέσο μεταφοράς
Στις αερομεταφορές, ο “εθνικός” μας αερομεταφορέας είναι πρακτικά βέβαιο ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευέλικτος. Ανάλογα με τις διακρατικές συμφωνίες της χώρας αλλά και την κατάσταση στην κάθε χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να σχεδιάζει μέρα με τη μέρα τις ανάγκες που θα προκυπτουν. Βρετανία, Ισραήλ και Σερβία κάνουν ράλι στους εμβολιασμούς. Σε όλες τις περιπτώσεις το φετινό καλοκαίρι εφόσον επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί στα κράτη-μέλη θα αποδώσει καλύτερα από το περυσινό αλλά όπως όλα δείχνουν αν φτάσουμε το 60% της τουριστικής κίνησης του 2019, θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι.
Στις σιδηροδρομικές μεταφορές, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έχει σχεδιάσει το έτος με τον covid παρόντα. Τα στατιστικά εδώ λένε πως τα δρομολογημένα τρένα εν μέσω πανδημίας έχουν σημαντική απήχηση. Η έλευση των νέων τρένων που δημιούργησε ενθουσιασμό στα media της χώρας, μπορεί να λειτουργήσει ως μαγνήτης, όταν δρομολογηθούν το καλοκαίρι αλλά και πάλι, το χαμένο έδαφος θεωρητικά θα μπορεί να καλυφθεί από το Φθινόπωρο και μετά.
Στις αστικές μεταφορές, η πανδημία “άδειασε” συρμούς, τραμ και λεωφορεία. Εδώ φαίνεται πως ο σχεδιασμός είναι διαφορετικός. Η εξ` αποστάσεως εργασία θα διατηρηθεί για καιρό και θα δούμε πως η πορεία του εμβολιασμού θα γίνει αισθητή στα ΜΜΜ. Από το καλοκαίρι και μετά, όταν ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί, θα μπορεί να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Αυτό που θα πρέπει να κερδηθεί, είναι η εμπιστοσύνη στα ΜΜΜ τα οποία αρκετές φορές έχουν ενοχοποιηθεί στην πορεία της πανδημίας.
Θα χρειαστεί χρόνος
Δεν υπάρχει όμως περίπτωση, ακόμα και από το Φθινόπωρο στις αστικές συγκοινωνίες να δούμε στατιστικά του 2019. Η επιστροφή πολλών στο ιδιωτικό μέσο μεταφοράς, είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει την κυβέρνηση μετά τη λήξη της πανδημίας και θα χρειαστεί χρόνος (με την υπόθεση ότι η ανοσία θα κερδηθεί και δεν θα έχουμε άλλα δυσάρεστα επεισόδια) για να περάσουμε σε μία νέα καθημερινότητα.
Το ίδιο ισχύει και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές. Για τις οδικές μεταφορές επίσης, χάθηκε ένα μεγάλο ποσοστό κίνησης το 2020. Οι αυτοκινητόδρομοι ίσως είναι οι πρώτοι που δουν σημαντική αύξηση. Η ασφάλεια του προσωπικού οχήματος θα λειτουργήσει θετικά στις αποφάσεις για μετακίνηση και μένει να δούμε αν ο Έλληνας συνεχίσει να δείχνει την αγάπη του, στο μέσο που κατέχει.
Το countdown αρχίζει
Είναι φανερό ότι όλοι προετοιμάζονται για το countdown που θα μας φέρει αρχικά στη λήξη του συναγερμούς και την βαθμιαία επιστροφή στην καθημερινότητα όπως αυτή θα έχει λαξευτεί πλέον από την πανδημία.
Η αντίστροφη μέτρηση για τις μεταφορές που είχαν ίσως τον μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτή την περιπέτεια έχει ήδη ξεκινήσει. Η μαγική λέξη που θα είναι και ο μεγαλύτερος παράγοντας που θα δείξει την πορεία αυτή λέγεται “εμπιστοσύνη”. Όσο πιο γρήγορα επιστρέψει, τόσο λιγότερο βασανιστική θα είναι. Η εικόνα των γεμάτων αεροδρομίων, τρένων και πλοίων μάλλον μας οδηγεί στο 2022, ωστόσο τα πρώτα βήματα έχουν γίνει. Το πόσο θα χρειαστεί, αυτό είναι ένα ερευνητικό πεδίο που θα με μεγάλο ενδιαφέρον θα το παρακολουθήσουμε.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV