Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Η ώρα του Ελληνικού – Σάρκα και οστά για την μεγαλύτερη αστική επένδυση της Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ελληνικό, μακέτα
Ελληνικό, μακέτα

Η ώρα του Ελληνικού έφτασε μετά από σχεδόν 10 χρόνια διαγωνισμού. Στις 11:30 το πρωί στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ θα γίνει η μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην “Ελληνικό Α.Ε.” και μια νέα εποχή για την Αθήνα, τον τουρισμό, τον κατασκευαστικό κλάδο ξεκινά.

Σε αυτή την ιστορική ημέρα για τη χώρα, η Lamda θα καταβάλλει το πρώτο τίμημα ύψους 300 εκατ. ευρώ (από τα συνολικά 915 εκατ. ευρώ) και θα υποβάλλει και εγγυητική επιστολή ύψους 347 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο παίρνει σάρκα και οστά η μεγαλύτερη νέα αστική επένδυση στην Ευρώπη και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Το έργο που έχει όχι πανελλήνια αλλά και διεθνή διάσταση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον κολοσσών εκτιμάται από πολλούς ότι είναι εκείνο που μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα για τη χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η πόλη πρότυπο που έχει σκοπό η Lamda Development να αναπτύξει στην περιοχή του Ελληνικού θα αλλάξει, θα μεταμορφώσει την Αθήνα και την εικόνα της στο εξωτερικό.

Βγάζει οριστικά τη χώρα από την εσωστρέφεια που προκάλεσε η οικονομική κρίση, τα απόνερα της και την πανδημία, οδηγώντας την σε μία κούρσα ανάπτυξης. Με έργα άνω των 2,5 δισ.ευρώ μόνο την πρώτη πενταετία και επιπρόσθετες επενδύσεις που είναι βέβαιο ότι θα δούμε, το έργο θα οδηγεί τον κατασκευαστικό κλάδο σε κάθετη ανάπτυξη και δίνει ελπίδες για γενικευμένο brain gain.

Δημοπρατήσεις με το καλημέρα

Με το καλημέρα η Lamda ξεκινά δημοπρατήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για την ανάπυξη έργων υποδομής οι οποίες θα συνεχίσουν και το 2022.

Τα έργα περιλαμβάνουν τη δημιουργία οδικού δικτύου, αποχέτευσης, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, το παραλιακό μέτωπο, αντιπλημμυρικά έργα κ.α. Παράλληλα θα ξεκινήσει και το έργο της υπογειοποίησης της Λ.Ποσειδώνος το οποίο θα περιλαμβάνει το τμήμα που θα ξεκινά από το σημείο που βρίσκεται το νυχτερινό κέντρο Ποσειδώνιο και θα καταλήγει στην Λεωφόρο Αλίμου. Το κόστος είναι περίπου 55 εκατ. ευρώ.

Στα κτιριακά έργα την πρώτη πενταετία θα αναπτυχθούν επενδύσεις 1,5 δισ.ευρώ που αφορά επενδύσεις της Lamda και επιπρόσθετα θα έχουμε και επενδυτές με συμφωνίες που έχουν κλείσει και άλλες που έρχονται. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ανάκαμψης της Ελλάδας, είπε ο κ.Αθανασίου.

Τα κτίρια

Ήδη οι πρώτες συμφωνίες είναι με την TEMEΣ που αφορά το ξενοδοχείο στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά και κατοικίες στον διπλανό προβλήτα και στο όρμο του Αγίου Κοσμά που περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο και κατοικίες (bungalows). Στόχος είναι ο τουρισμός να απλωθεί σε όλο το 12μηνο.

Επίσης έχουμε την επένδυση της Φουρλής για ένα νέο Retail Park και θα έχουμε καταστήματα από ΙΚΕΑ, Leroy Merlin, Intersport κ.α.

Για το έργο θα γίνουν εκτεταμένες παρουσιάσεις. Η πρώτη θα γίνει στις 7 Ιουλίου για τον πρώτο πράσινο “ουρανοξύστη” το Marina Tower, και μετά από τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν συνεχόμενες παρουσιάσεις οι οποίες ουσιαστικά θα προαναγγέλουν το κάθε φορά επόμενο βήμα.

Το Ελληνικό που η επένδυση του γίνεται σήμερα γίνεται πραγματικότητα αφορά μία συνολικά τεράστια επένδυση 8 δισ.ευρώ με έκταση 3 φορές το Μονακό, με ακτογραμμή 3,5 χλμ. που αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα. Η αξία που θα δημιουργήσει το Ελληνικό απλώνεται σε όλη τη χώρα, την οικονομία και την ανάπτυξη που προσδοκά η χώρα.

Για το έργο στην πρώτη δεκαετία θα επενδυθούν περί τα 6 δισ. ευρώ και οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν πρωτοποριακές τόσο πολεοδομικά όσο και κατασκευαστικά. Στόχος είναι το Ελληνικό να καταστεί μία έξυπνη τεχνολογικά, φιλική περιβαλλοντικά, προσβάσιμη σε όλους αλλά και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικη περιοχή της Αθήνας που θα συμβάλλει στο τουριστικό προϊόν της πόλης και θα έχει διεθνή ακτινοβολία.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">
Advertisement
ΑΚΤΩΡ - Εθνική Πινακοθήκη

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα