Κατερίνα
Παναγέα

Επενδυτικός πυρετός επικρατεί σε όλη την Ελλάδα για νέα έργα αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως έχει δηλώσει ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης, «την τελευταία τετραετία η Ελλάδα κατάφερε να δημιουργήσει μια πρωτοφανή δυναμική στις ΑΠΕ, με την εγκατεστημένη ισχύ αυτή τη στιγμή να αγγίζει τα 12 GW και επιπλέον 15 GW μονάδων με εξασφαλισμένη πρόσβαση στο δίκτυο. Με δεδομένο ότι η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα θα ξεπερνά τις εγχώριες ανάγκες, είναι απαραίτητο είτε να εξάγουμε είτε να αποθηκεύουμε την περίσσεια ενέργειας».

Δείτε τις 6 πιό πρόσφατες νέες επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας σε όλη την Ελλάδα:

  • Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε νέα επένδυση για μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ορεστιάδα. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούμενης από συσσωρευτές ισχύος 150 MWel και εγκατεστημένης χωρητικότητας 360MWh. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη νέα επένδυση έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15/12/2023. Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, η νέα μονάδα θα εγκατασταθεί στη θέση «Σπήλαιο», Δ.Ε. Τριγώνου, Δ. Ορεστιάδας, Π.Ε. Έβρου. Η μονάδα αποθήκευσης συσσωρευτών θα αφορά στην εγκατάσταση 151,25 MW εγκατεστημένη ισχύ υποβιβαζόμενη σε 150 MW, με 360,512 MWh δυναμικότητα αποθήκευσης, με την εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα των παραπάνω θα ανέρχεται σε 300,75 MWh. Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.
  • Πράσινο φως έλαβε νέα μεγάλη επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα σχέδιο για αποθήκευση ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία. Το έργο, που έλαβε την έγκριση των περιβαλλοντικών του όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ενός Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ) με την χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης (μπαταρίες τύπου ιόντων λιθίου) με μέγιστη ισχύς έγχυσης 194,78 MW καθώς και ενός νέου Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) ανύψωσης 33/400kV, διοικητικά υπαγόμενα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου–Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στη θέση ‘Ασβεστόπετρα’ της Δημοτικής Ενότητας Πτολεμαΐδας Δήμου Εορδαίας, Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Φορέας υλοποίησης της επένδυσης σε αποθήκευση ενέργειας είναι η εταιρεία ΑΙΟΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ.
  • Στα σκαριά βρίσκεται το project “εγκατάσταση και λειτουργία Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 150 MW στη θέση «ΛΥΚΟΦΩΛΙΑ», του Δήμου Τυρνάβου, της Π.Ε. Λάρισας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας”. Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω συσσωρευτών που θα εγκατασταθεί σε γήπεδο συνολικού εμβαδού 21.726,52 m2. Ο σταθμός αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών δεν θα καταναλώνει πρωτογενώς καμία μορφή συμβατικού καυσίμου, αλλά θα χρησιμοποιεί το αποθηκευτικό σύστημα των ηλεκτρικών συσσωρευτών. Φορέας υλοποίησης του έργου για αποθήκευση ενέργειας στη Θεσσαλία είναι εταιρεία HELIOTHEMA ENERGY SINGLE MEMBER.
  • Εγκρίθηκε νέα επένδυση αποθήκευσης ενέργειας στη Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα, για την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου «Σταθμός Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 197,34 MW, μέγιστης ισχύος απορρόφησης 197,34 MW και εγκαταστημένης χωρητικότητας 572,416 MWh, μετά των συνοδών έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης», της εταιρείας με την επωνυμία «GREENTOP ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.», που θα εγκατασταθεί στη θέση «ΑΤ 390 ΠΟΝΤΟΗΡΑΚΛΕΙΑΣ» Αγροκτήματος Ποντοηράκλειας, της Δ.Ε. Πολυκάστρου, του Δήμου Παιονίας, της Π.Ε. Κιλκίς, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Σταθμός θα χρησιμοποιεί ως πρωτογενή μορφή ενέργειας την ηλεκτρική ενέργεια του Δικτύου και ως εκ τούτου η λειτουργία του δε συνδέεται άμεσα με κατανάλωση καυσίμων και εκπομπές ρύπων. Η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται μέσω μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες κατάλληλα ομαδοποιημένες τοποθετούνται σε οικίσκους αποθήκευσης. Πρόκειται για 208 οικίσκους, εντός των οποίων θα βρίσκονται εγκατεστημένες οι μπαταρίες αποθήκευσης και οι μετατροπείς DC/DC, αποτελώντας ουσιαστικά την καρδιά του Σταθμού Αποθήκευσης. Ο Σταθμός θα εγκατασταθεί εντός γηπέδου συνολικής επιφάνειας 21.374,82 m2, ωστόσο πρόκειται να καταλάβει ένα τμήμα αυτού, εμβαδού περίπου 12.000 m2 , μιας και το υπόλοιπο προορίζεται για την εγκατάσταση ενός ΦΣΠΗΕ του ιδίου Φορέα.
  • Προχωρά το έργο «Μεμονωμένος Σταθμός Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή Δόριζας, συνολικής ισχύος 250 MW και υποστηρικτικά-συνοδά έργα, της Δ.Ε. Βαλτετσίου, Δήμου Τρίπολης, Π.Ε. Αρκαδίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου». Ο σταθμός προβλέπεται να εγκατασταθεί σε γήπεδο συνολικού εμβαδού 112.156,99 m2, εκ των οποίων μόνο στα 31.246,14 m2 προβλέπεται η εγκατάσταση των συσσωρευτών. Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία ΑΡΚΑΔΙΑ STORAGE Μ.Α.Ε.
  • Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε νέα επένδυση για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας στη Βοιωτία. Το έργο της παρούσας περιβαλλοντικής μελέτης αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του έργου: «6 Σταθμοί Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ) συνολικής ισχύος 496,60 MW στις θέσεις «Ραθαριά 1 – 6», Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ 33/400kV) και Γραμμή Μεταφοράς Ενέργειας Υψηλής Τάσης (ΓΜ 400kV) στη Δ. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη νέα επένδυση έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 28/12/2023. Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, το έργο (ΣΑΗΕ) θα εγκατασταθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, στο Δήμου Θηβαίων και στην εδαφική περιφέρεια της Δ.Ε Θίσβης στη θέση Ραθαριά. Τα γήπεδα εγκατάστασης αναπτύσσονται σε εκτός σχεδίου, δασικές και γεωργικές εκτάσεις μεταξύ των οικισμών Ξηρονομής και Ελλοπίας. Οι ΣΑΗΕ θα εγκατασταθούν σε -6- πολύγωνα, συνολικής έκτασης 222.827,51 m2.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV