Μαρίνα
Ξυπνητού

Έως τον Ιούνιο θα βγει τελικά ο τρίτος και τελευταίος διαγωνισμός αυτού του κύκλου αποθήκευσης με μπαταρία, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί για τον Μάιο να προκηρύξει πρώτα διαγωνισμό για standalone μπαταρίες ισχύος 175 MW. 

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός θα αφορά αποκλειστικά μπαταρίες διάρκειας 2 ωρών (αντί 4 ωρών που είναι τώρα) και η επενδυτική ενίσχυση θα προέλθει από το REPowerEU, όπως εξήγησε στο ypodomes.com ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

«Θα βγει πρώτα ένας διαγωνισμός 175 MW και μετά θα βγουν οι 4ωρες της Δυτικής Μακεδονίας» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αϊβαλιώτης και συμπλήρωσε πως «μετά τον πρώτο διαγωνισμό των 175 MW, θα ακολουθήσει μέχρι το καλοκαίρι ο δεύτερος 300 MW και μετά άλλοι δύο από 250 MW  ο καθένας, οι οποίοι θα διεξαχθούν μέχρι το τέλος του έτους». 

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να «τρέξουν» όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι διαδικασίες από εδώ και στο εξής, με δεδομένες τις ανελαστικές προθεσμίες που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης – και το REPowerEU.

Έως τον Ιούνιο ο τρίτος διαγωνισμός 

Ο τρίτος και τελευταίος διαγωνισμός αυτού του κύκλου θα πάρει έως τον Ιούνιο την σκυτάλη. Θα πρέπει πρώτα να γίνει η τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που θα ξεκινήσει και την διαδικασία επίσημα. 

Στο διαγωνισμό θα συμμετέχουν εκτός από μονάδες αποθήκευσης που χωροθετούνται στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές και έργα σε άλλους δήμους, τα οποία θα καθορίζονται μετά από σχετική μελέτη που θα εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ.  Παράλληλα, το παρών μπορούν να δώσουν και οι εταιρείες που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στον δεύτερο κύκλο επειδή είχαν καλύψει στον πρώτο το όριο των 100 MW που είχε οριστεί.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, όταν ο διαγωνισμός βγει στον αέρα οι συμμετέχοντες θα έχουν στην διάθεση τους έξι βδομάδες (όπως και στους προηγούμενους κύκλους) ώστε να καταθέσουν τις προσφορές τους. Η δημοπρατούμενη ισχύς θα είναι στα 300 MW. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή 89 προτάσεων, οι οποίες αντιστοιχούν σε ισχύ 3,2 GW, υπερκαλύπτοντας έτσι τη δημοπρατούμενη ισχύ των 400 MW που προβλεπόταν.

H δημοπρασία έκλεισε προκρίνοντας 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW, με μέση μεσοσταθμική τιμή λειτουργικής ενίσχυσης τις 49.748 ευρώ/MWh/έτος. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη δημοπρασία οδήγησε στην επιλογή 12 προτάσεων έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από έξι εταιρείες και μία ενεργειακή κοινότητα. 

Αντίστοιχα, σε 299,775 ΜW ανήλθε η συνολική ισχύς που κατακυρώθηκε στους 7 συμμετέχοντες του δεύτερου διαγωνισμού αποθήκευσης με μπαταρία.

Ειδικότερα, οι οικονομικές προσφορές των επιλεγέντων κυμάνθηκαν από 44.100,00 € /MW/έτος έως 49.917,00 €/MW/έτος, ήτοι χαμηλότερα από την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς της ανταγωνιστικής διαδικασίας που ήταν 115.000,00 € /MW/έτος, ενώ η μεσοσταθμική τιμή των επιλεγέντων έργων διαμορφώθηκε σε 47.680,36 €/MW/έτος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV