Μαρίνα
Ξυπνητού

Κύκλο διαγωνισμών ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας για να απελευθερωθεί ο ηλεκτρικός χώρος που έχει… φουλάρει, ανοίγει από αρχές του έτους το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως εξήγησαν υψηλόβαθμες πηγές από το ΥΠΕΝ στο ypodomes.com, «όπως προκύπτει από τον ΑΔΜΗΕ ο ηλεκτρικός χώρος έχει γεμίσει και για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε καινούριο, θα το επιτύχουμε είτε με περισσότερες μπαταρίες είτε κάνοντας interconnection με χώρες που προσφέρονται όπως η Ιταλία».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι τους πρώτους μήνες του 2024 να αρχίσει ένας κύκλος διαγωνισμών ΑΠΕ με μπαταρία που θα απευθύνεται σε όσους ήδη έχουν πάρει όρους σύνδεσης. Τα έργα των 2.000 MW που θα προκριθούν από τις δημοπρασίες θα έχουν συγκεκριμένες και σφιχτές προθεσμίες για να υλοποιηθούν.

«Το χρονοδιάγραμμα θα είναι πολύ σφιχτό, θα συνοδεύεται από απαίτηση υψηλής εγγυητικής έτσι ώστε να μην γίνουν άλλες καταχρηστικές συμπεριφορές» επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, το υπουργείο ετοιμάζεται να κάνει τους διαγωνισμούς τμηματικά, ενώ υπολογίζεται ότι θα γίνουν έξι με δέκα συνολικά. Σκοπός είναι όσοι είναι πιο έτοιμοι να έρθουν πιο γρήγορα και αντίστοιχα πιο αργά εκείνοι που θέλουν κάποιο χρόνο να ετοιμαστούν.

Πριν από λίγες ημέρες, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης είχε σημειώσει ότι «το πρόβλημα λύνεται με 3 έως 4 διαφορετικούς τρόπους και θα αναζητηθεί το κατάλληλο μίγμα. Ένας τρόπος θα ήταν κάποιο σύστημα demand response (απόκριση ζήτησης), αν και πρόκειται για ένα για ένα μεσοπρόθεσμο μέτρο καθώς απαιτείται σημαντικό χρονικό διάστημα για να προχωρήσει. Ένας άλλος τρόπος είναι η αύξηση της αποθήκευσης ενέργειας, με επίκεντρο τα φωτοβολταϊκά με μπαταρία».

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη τα νέα μέτρα που θα προωθήσει το ΥΠΕΝ θα επιτρέψουν την ταχύτερη εισαγωγή έργων, καθώς θα επωφεληθούν μόνο όσοι είναι έτοιμοι για ηλέκτριση.

Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να προχωρήσουν διαγωνισμοί ΑΠΕ με προσθήκη μπαταρίας και η θέσπιση περιορισμών στην έκχυση ενέργειας, παράμετροι που θα είναι γνωστοί εκ των προτέρων στον εκάστοτε επενδυτή, ώστε να τις συμπεριλάβει στο business plan του έργου.

«Οι επόμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες θα είναι, όπως και σήμερα, για σταθμούς ΑΠΕ, με τη μόνη διαφορά ότι όσοι επιλέγονται θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα τους επιβάλλεται ένας περιορισμός έγχυσης μεγαλύτερος απ’ ό,τι ισχύει σήμερα, αλλά και υποχρέωση επίσης προσθήκης μπαταρίας στο σταθμό.

Αυτές όμως οι υποχρεώσεις θα είναι γνωστές, θα είναι καθορισμένες για να μπορεί ο κάθε επενδυτής να τρέξει το επενδυτικό του σχέδιο εκ νέου, να υπολογίσει τη λειτουργική ενίσχυση για να είναι το έργο του βιώσιμο, αλλά και ο ΑΔΜΗΕ από την πλευρά του, να εκτιμήσει τον ηλεκτρικό χώρο που θα ανοίξει από τους διαγωνισμούς για να χορηγήσει τις οριστικές προσφορές σύνδεσης», σημείωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο Renewable & Storage Forum .

Ταυτόχρονα, το υπουργείο θα ζητήσει από την Κομισιόν επέκταση του σχήματος των διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ αλλά και υβριδικά έργα (ΑΠΕ με αποθήκευση).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV