Μαρίνα
Ξυπνητού

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ξεκινήσει έως τα τέλη του μήνα ο τρίτος και τελευταίος κύκλος του τρέχοντος διαγωνισμού αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. Την σκυτάλη προς το καλοκαίρι και αφού θα έχει τροποποιηθεί η σχετική υπουργική απόφαση, θα πάρει μια νέα φουρνιά διαγωνισμών, με πηγές να εξηγούν στο ypodomes.com πως εντός του 2024 αλλά και μέσα στο 2025 εκτιμάται ότι θα διεξαχθούν περί τους 6 με 7 συνολικά.

Σκοπός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να απελευθερωθεί ο ηλεκτρικός χώρος που έχει «φουλάρει». Έτσι, ο κύκλος διαγωνισμών ΑΠΕ με μπαταρία που θα ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι θα απευθύνεται σε όσους ήδη έχουν πάρει όρους σύνδεσης. Τα έργα των 2.000 MW που θα προκριθούν από τις δημοπρασίες θα έχουν συγκεκριμένες και σφιχτές προθεσμίες για να υλοποιηθούν.

Ειδικότερα, η δημοπρατούμενη ισχύς σε κάθε διαγωνισμό θα είναι περίπου 200 – 300 MW, θα προβλέπονται αυστηροί όροι για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων, ενώ θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο οι μονάδες ΑΠΕ που διαθέτουν όρους σύνδεσης.

Μέχρι τέλος Μαρτίου ο τρίτος και τελευταίος διαγωνισμός

Ωστόσο για να μπορέσει να τρέξει η νέα φουρνιά, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τρέχουσα. Όπως έχει ήδη γράψει το ypodomes.com, έως το τέλος του μήνα πρόκειται να βγει στον αέρα ο τρίτος και τελευταίος διαγωνισμός αυτού του κύκλου, στον οποίο μάλιστα θα δίνεται η δυνατότητα όσων εταιρειών δεν «πέρασαν» κατά την πρώτη ή δεύτερη φάση, να μπορούν να συμμετάσχουν.

Ενδεικτικά, μεταξύ των εταιρειών που θα μπορούσαν να δώσουν το παρών είναι η Elpedison που αποκλείστηκε στον 2ο διαγωνισμό λόγω της μετοχικής συγγένειας με την Helleniq Energy η οποία στον πρώτο διαγωνισμό εξασφάλισε 100 MW. Συμμετοχή μπορεί να υπάρξει και από την Αέναος Συσσωρευτές (Μυτιληναίος), που δεν προσκόμισε έγκαιρα κάποια δικαιολογητικά.

Αντίστοιχα, το παρών θα μπορούσαν επίσης να δώσουν η Intrakat και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, οι οποίες είχαν καλύψει το πλαφόν που έχει οριστεί στα 100 MW κατά την πρώτη φάση.

Για το θέμα των διαγωνισμών αποθήκευσης με μπαταρία μίλησε πρόσφατα ο προϊστάμενος Διεύθυνσης ΑΠΕ & Αποθήκευσης της ΡΑΑΕΥ Ιωάννης Χαραλαμπίδης, επισημαίνοντας πως ο τελευταίος κύκλος ναι μεν θα αφορά έργα αποθήκευσης ενέργειας σε λιγνιτικές περιοχές αλλά πρόκειται να ενταχθούν και άλλοι ΟΤΑ, έπειτα από εισήγηση που θα υποβάλει ο ΑΔΜΗΕ και αφού ακολουθήσει τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης για να συμπεριληφθούν.

Όσον αφορά το διαδικαστικό σκέλος, αναμένεται η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς λειτουργικής ενίσχυσης ότι θα οριστεί όπως και στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς στα 115.000 ευρώ/MW/έτος και η επενδυτική ενίσχυση στα 100.000 ευρώ/MW, όπως δηλαδή στη δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία.

Στον πρώτο διαγωνισμό η μεσοσταθμική τιμή προσφοράς ήταν στα 49.748 ευρώ/MW/έτος, δηλαδή μειωμένη κατά 56,74% από την ανώτατη προσφορά και στον δεύτερο στα 47.680,36 ευρώ/MW/έτος, μειωμένη αντίστοιχα κατά 58,54%.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον από εταιρείες για μονάδες αποθήκευσης εκτός του ότι αποτυπώθηκε από τη μεγάλη συμμετοχή στους δύο πρώτους διαγωνισμούς, προκύπτει και από τα τελευταία στοιχεία της ΡΑΑΕΥ.

Πιο συγκεκριμένα, έως και τον Φεβρουάριο εκδόθηκαν Άδειες Αποθήκευσης για 815 έργα (τα 786 με συσσωρευτές και τα 29 με τεχνολογία αντλησιοταμίευσης), συνολικής ισχύος 44,1 GW, εκ των οποίων τα 39 GW είναι μπαταρίες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV