Νίκος
Καραγιάννης

Ξεκινά ο διαγωνισμός παραχώρησης για το Θριάσιο ΙΙ, μετά από περίπου 1,5 χρόνο μετά την κήρυξη ως άγονου του προηγούμενου διαγωνισμού. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε τη διενέργεια νέου Διεθνούς Διαγωνισμού που αυτή τη φορά φιλοδοξεί να τραβήξει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών.

Το έργο θα δημοπρατηθεί ως παραχώρηση και τελικά η αναθέτουσα αρχή θα είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με σύμβαση παραχώρησης (Δ16).

Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται να βγει στον αέρα τις επόμενες ημέρες και η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα είναι στις αρχές του Ιανουαρίου του 2022. Η σύμβαση θα περιλαμβάνει την Λειτουργία, Συντήρηση, Εκμετάλλευση, ολοκλήρωση μελετών, κατασκευής έργων και προμήθεια εξοπλισμού του Ε.Σ.Σ.Σ.Δ.Ι. Θριασίου Πεδίου, γνωστότερου ως “Θριάσιο 2”.

Ο χώρος των 1.450 στρεμμάτων θα μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορευματικά κέντρα της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Το ακίνητο που ανήκει στον ΟΣΕ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση στην Αττική, μετά από εκείνο του αεροδρομίου της Αθήνας στα Σπάτα.

Για να ολοκληρωθούν οι υποδομές του χρειάστηκε η χρηματοδότηση από δύο συνεχόμενα ΕΣΠΑ με ποσό που φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ. Οι κατασκευές ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2018.

Παραχώρηση για 30 έτη

Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης θα είναι 30 χρόνια εκ των οποίων 18 μήνες θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται σε 561,7 εκατ. ευρώ και εφάπαξ καταβολή στον ΟΣΕ (ως κύριο του έργου) κατ’ ελάχιστον 20 εκατ. ευρώ.

Ο Οργανισμός θα εισπράττει και ετήσιο εγγυημένο αντάλλαγμα (ΕΕΑ) για όλη την περίοδο της παραχώρησης του οποίου η αξία θα υπολογίζεται ως ποσοστό 60% επί του εκάστοτε ετήσιου μεταβλητού οικονομικού ανταλλάγματος που θα προσδιορίσει κάθε διαγωνιζόμενος στην οικονομική προσφορά του.

Προβλέπεται ακόμη η υλοποίηση δεσμευτικής επένδυσης, της οποίας το ύψος δεν προσδιορίζεται από τα σχέδια των τευχών του διαγωνισμού.

Οι εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα επιτρέπουν τη βασική λειτουργία του ΕΣΣΣΔΙ. Κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης πραγματοποιήθηκαν βασικές εργασίες σιδηροδρομικής και οδικής υποδομής, δικτύων και Η/Μ εξοπλισμού, ενώ κατά τη β΄ φάση ανάπτυξης πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω εργασίες σιδηροδρομικής και οδικής υποδομής, δικτύων και Η/Μ εξοπλισμού, ενώ επιπλέον υλοποιήθηκαν και κτιριακά έργα σιδηροδρομικής υποδομής, εργασίες σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης.

Τα έργα

Ο ανάδοχος θα πρέπει να κατασκευάσει κτίρια προσωπικού χώρου μεταφόρτωσης συνδυασμένων μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων (Ε/Κ), υπηρεσιών, φόρτωσης, εξυπηρέτησης Ε/Κ, προσωπικού χώρου μεταφόρτωσης φορτίου βαγονιών πρατηρίου υγρών καυσίμων με στέγαστρο, προσωπικού χώρου μεταφόρτωσης οχημάτων, προσωπικού χώρου μεταφόρτωσης υγρών φορτίων και πρατηρίου υγρών καυσίμων με στέγαστρο.

Εκτός από τις υποδομές, ο παραχωρησιούχος θα πρέπει να προχωρήσει στην προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, ήτοι γερανογεφυρών, οχήματος στοίβασης, ειδικών ελκυστήρων, ανυψωτικών μηχανημάτων, περονοφόρων, γεφυροπλάστιγγων φορτηγών, συστήματος logistic κτλ.

Τη στιγμή που ξεκινά ο διαγωνισμός παραχώρησης για το Θριάσιο ΙΙ, αναμένεται και το τελικό πράσινο φως για το Θριάσιο Ι που θα ανοίξει το δρόμο στην έναρξη της επένδυσης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV