Connect with us

Οδικές - Logistics

Happy end για το Θριάσιο I – Ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση και στο Θριάσιο ΙΙ

Δημοσιεύθηκε

στις

Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο
Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλείσει με happy end η πολυσυζητημένη σύμβαση για το Θριάσιο Ι που ολοκληρώνει μία διαπραγμάτευση θρίλερ που κρατά τρία και πλέον χρόνια.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναμένουν την επίσημη θετική απάντηση της DG Comp για να κλείσει και τυπικά η υπόθεση.

Ήδη όμως από τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στην τελευταία επικοινωνία είχε υπάρξει θετική ανταπόκριση που υποδείκνυε και το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες. Πρόκειται ίσως για την πιο δύσκολη διαπραγμάτευση που έχει γίνει με την Κομισιόν εδώ και χρόνια.

Για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο χρειάστηκε να γίνουν εντατικές διαπραγματεύσεις του υπουργείου ΥΠΟΜΕ με τον ανάδοχο (ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ-Goldair) για να μπορέσει να πειστεί στην αλλαγή των 12 σημείων που ζήτησε να εφαρμοστούν η Κομισιόν.

Με την γραπτή έγκριση της υπόθεσης, η τροποποιημένη σύμβαση θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση και στη συνέχεια θα περάσει εκ νέου από τη Βουλή των Ελλήνων.

Τα 12 σημεία που αλλάζουν

1. Διπλασιάστηκε το Αρχικό Αντάλλαγμα που θα καταβάλλει ο Παραχωρησιούχος από 10 εκ ευρώ σε 20 εκ ευρώ. Τα 10εκ ευρώ θα καταβληθούν προ της έναρξης ισχύος της παραχώρησης και τα υπόλοιπα 10 εκ ευρώ θα καταβληθούν το 8ο ή το 10ο έτος από την Έναρξη Ισχύος, ανάλογα με ύψος του κύκλου εργασιών του Παραχωρησιούχου τις πρώτες επτά δωδεκάμηνες χρήσεις.

2. Η Ετήσια Πληρωμή προς τον Κύριο του Έργου αυξήθηκε από 2,51% σε 5,00% επί των ακαθάριστων ετήσιων Εσόδων για όλη την περίοδο παραχώρησης.

3. Η Ελάχιστη πληρωμή προς τον ΚτΕ, δηλαδή το ελάχιστο Ετήσιο Εγγυημένο Αντάλλαγμα διπλασιάστηκε από 350.000 ευρώ σε 700.000 ευρώ.

4. Η DG COMP υπολόγισε ότι ο Εσωτερικό Ποσοστό Απόδοσης ιδίων Κεφαλαίων της επένδυσης στο Θριάσιο (EQUITY IRR) είναι 9,09%. Με βάση αυτό, πλέον εισάγεται ο όρος ότι τα κέρδη μετά φόρων που προκύπτουν για τον Παραχωρησιούχο ( δηλαδή μετά την απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων 9,09%) θα διανέμονται σε ίση βάση 50%-50% μεταξύ του Παραχωρησιούχου και του κύριου του έργου.

5. Η διάρκεια της παραχώρησης μειώθηκε από 60 έτη σε 37 έτη. Υπάρχει βεβαίως η δυνατότητα παράτασης για 23 ακόμα έτη, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αλλαγές που αφορούν την Κομισιόν

6. Υπάρχει η δέσμευση κοινοποίησης στην Ε.Ε. οποιασδήποτε τροποποίησης των Σχεδίων της Επένδυσης.
7. Δεν ισχύουν προνομιακοί όροι δόμησης που να αφορούν αποκλειστικά την ΓΑΙΑΟΣΕ.
8. Δέσμευση για ενημέρωση της Ε.Ε. από τον ΚτΕ σχετικά με οποιαδήποτε αλλαγή στον συμφωνημένο τρόπο καταβολής του μετοχικού κεφαλαίου του Παραχωρησιούχου.

Χρηματο-οικονομικές αλλαγές

9. Όλες οι πρόσθετες υπηρεσίες που θα παρέχονται από τον Παραχωρησιούχο εντός του εμπορευματικού κέντρου θα συμπεριλαμβάνονται στο χρηματοοικονομικό μοντέλο και ρητά συμφωνείται ότι καμία υπηρεσία του Παραχωρησιούχου δεν θα απευθύνεται σε τρίτους εκτός του Εμπορευματικού Κέντρου.

10. Σε περίπτωση που είτε κάποιο μέλος του Παραχωρησιούχου, είτε κάποια συνδεδεμένη ή συνεργαζόμενη εταιρία του είναι χρήστης του εμπορευματικού κέντρου, αυτή θα αντιμετωπίζεται ισότιμα, χωρίς καμία διάκριση ή προνομιακή μεταχείριση από τον Παραχωρησιούχο και η συναλλαγή θα ελέγχεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων εσόδων, για να διαπιστωθεί αν πληρείται η αρχή των ίσων αποστάσεων (arm’s length principle).

11. Κάθε συναλλαγή του Παραχωρησιούχου με την Τράπεζα Πειραιώς θα ελέγχεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να διαπιστωθεί εάν πληρούν την αρχή των ίσων αποστάσεων (arm’s length principle).

12. Αναφέρεται ρητά στη σύμβαση ότι οι εμπορικές συμφωνίες του Παραχωρησιούχου για την εκμετάλλευση του εμπορευματικού κέντρου δεν θα λειτουργούν σε βάρος των πληρωμών προς τον Κύριο του Έργου.

Αλλαγή και στη μετοχική σύνθεση

Θα πρέπει να αναφερθεί πως στη “Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο AE” (ΘΕΚ ΑΕ) αλλάζει η μετοχική σύνθεση με το ποσοστό της στο ποσοστό της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ να μειώνεται στο 60% από 80% και εκείνο της Goldair αντίστοιχα να αυξάνεται στο 40% από το 20% που ήταν αρχικά.

Το διακύβευμα για τη χώρα ήταν μεγάλο καθώς σε περίπτωση αποτυχίας νέας συμφωνίας η χώρα μας κινδύνευε να κληθεί επιστρέψει ποσό άνω των 200 εκατ. ευρώ στην Ε.Ε, για κοινοτικά κονδύλια που έχουν δοθεί για την ανάπτυξη υποδομών στο ακίνητο του Θριασίου. τα οποία είχαν δοθεί για τη χρηματοδότηση της αξιοποίησης της έκτασης 2.000 στρεμμάτων κυριότητας ΟΣΕ, στην οποία περιλαμβάνονται και τα 588 στρέμματα στα οποία θα αναπτυχθεί το εμπορευματικό κέντρο.

Την κατασκευή των απαραίτητων κτιριακών και άλλων υποδομών έχει αναλάβει η Μυτιληναίος. Το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται σε πάνω από 120 εκατ. ευρώ, χωρισμένο σε δύο φάσεις.

Τον Οκτώβριο ο διαγωνισμός για το Θριάσιο ΙΙ

Πλέον με το πρόβλημα του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου να λύνεται, το υπουργείο μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από την έναρξη του άλλου μεγάλου διαγωνισμού για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο ΙΙ με τη μορφή της παραχώρησης. Η διάρκεια του ενδέχεται να είναι πάνω από 25 έτη.

Όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το ypodomes.com, μέσα στο Φθινόπωρο, πιθανότατα τον Οκτώβριο θα τρέξει ο διαγωνισμός που αφορά στην παραχώρηση του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) στο Θριάσιο Πεδίο, (γνωστότερος ως Θριάσιο 2).

Να θυμίσουμε πως ο προηγούμενος διαγωνισμός κατέστη άγονος και ο νέος θα γίνει με αναθέτουσα Αρχή τον ΟΣΕ. Το μεγάλο στοίχημα ήταν να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ελκυστικός προς τους επενδυτές και να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή.

Αυτή την εποχή κλειδώνουν τα τεύχη δημοπράτησης για να μπορέσει να τρέξει η προκήρυξη με την έναρξη της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι μεγάλη, οι επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα το καταστούν ως ένα “ώριμο” ακίνητο αλλά προς το παρόν αναζητείται η ανταποδοτικότητα του όσον αφορά την σιδηροδρομική του λειτουργία.

Advertisement
Advertisement
Advertisement AKSES

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα