Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Βούρδας: Γρήγορες διαδικασίες, με λιγότερη γραφειοκρατία για την ανακούφιση των πληγέντων

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κος Θάνος Βούρδας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ-1 σχετικά με την πορεία αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής. Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα καλωσορίσουμε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών τον κ. Θάνο Βούρδα. Kαλημέρα σας.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Καλή σας μέρα. Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μου να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου, για τους χαμένους συμπολίτες μας, στους οικείους τους.

Είναι προφανές ότι την αμέσως επόμενη μέρα της πυρκαγιάς υπήρξε μια συνολική κινητοποίηση από πλευράς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να δούμε πως θα μπορέσουμε να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων, αλλά και να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες εκείνες που θα προχωρήσουν γρήγορα για να μπορέσουν να ενισχυθούν οι άνθρωποι και να επανέλθουν -όπως είπε νωρίτερα και η συνάδελφός σας- στην κανονικότητα.

Την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι την Παρασκευή περισσότεροι από 350 μηχανικοί του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο των αυτοψιών σε περίπου 3.700 κατοικίες στις τρεις περιοχές, μιλώ για το Δήμο Μαραθώνα, για το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και για το Δήμο Μεγαρέων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ό,τι ξέρω ανακαλέσατε άδειες.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Ναι, προχωρήσαμε την Τρίτη 24 Ιουλίου το πρωί, στην ανάκληση όλων των αδειών του τεχνικού προσωπικού, προκειμένου να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος, η σάρωση όπως λέμε εμείς, των περιοχών στην Κινέττα, στον Μαραθώνα, στο Μάτι και στο Βουτζά και στην περιοχή της Ραφήνας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αυτό που λέμε εμείς οι πολιτικοί συντάκτες η task force στις καμένες περιοχές.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Θα μπορούσε να είναι και έτσι. Ολοκληρώθηκε δηλαδή αυτό το κομμάτι σε περισσότερες από 3.000 κατοικίες και από χτες έχει ξεκινήσει η άλλη διαδικασία. Έχουμε δημιουργήσει τέσσερα κέντρα υποδοχής των αιτήσεων για το πρώτο βοήθημα, την εφ’ άπαξ ενίσχυση για τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις, τις 5.000 € βοήθημα για την κατοικία που υπέστη ζημιές σε οποιοδήποτε βαθμό, τις 6.000 € για την αντίστοιχη περίπτωση σε πολύτεκνους και τις 8.000 € για τις επιχειρήσεις.

Λειτουργεί όπως το περιέγραψε η συνάδελφός σας ένα ενιαίο σύστημα στα τέσσερα σημεία: στο Δήμο Μαραθώνα στο γήπεδο που είπε η συνάδελφός, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ραφήνας και στο ΚΑΠΗ της Κινέττας και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Είναι τα τέσσερα σημεία και για τους ανθρώπους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα και θέλουν να εξυπηρετηθούν και προέρχονται από αυτές τις περιοχές.

Χτες συνολικά κατατέθηκαν 602 αιτήσεις για την παροχή του επιδόματος, ο στόχος είναι το συντομότερο δυνατό και μέσα στην εβδομάδα να ξεκινήσει η καταβολή των συγκεκριμένων ποσών στους δικαιούχους. Η διαδικασία είναι πολύ απλή: το μόνο που απαιτείται είναι αντίγραφο της ταυτότητας ή το πιστοποιητικού που εκδίδει η Αστυνομία σε περίπτωση που έχει γίνει απώλεια, η υπεύθυνη δήλωση και ο αριθμός της αυτοψίας. Όλα τα άλλα στοιχεία εξουσιοδοτείται η υπηρεσία μας προκειμένου να βρίσκονται αυτόματα και να γίνεται η διαπίστωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πιστωθούν για όλους μαζί ή αλφαβητικά;

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Τμηματικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τμηματικά ανάλογα με το πότε υπέβαλλες την αίτηση.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Με το που γίνονται οι εγκρίσεις και με σειρά προτεραιότητας κατάθεσης της αίτησης. Η συνάδελφός σας είπε ότι έχει ξεκινήσει αλφαβητικά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ροής. Προφανώς και δεν θα παρεμποδίσουμε κάποιον ο οποίος δεν μπορεί να κάνει αυτή τη διαδικασία.

Όμως να τονίσουμε ότι αυτή η διαδικασία και αυτή η δυνατότητα θα υπάρχει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Η αλφαβητική κατανομή έγινε για να αντιμετωπίσουμε το πρώτο κύμα των αιτήσεων και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε συντονισμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε μια εκτίμηση περίπου πόσοι είναι;

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Σας λέω ότι οι αυτοψίες μας έδειξαν 3.700 κατοικίες που έχουν ελεγχθεί. Υπάρχει κατηγοριοποίηση βέβαια ανάλογα με τη ζημιά που έχει υποστεί είτε το κτήριο, είτε η επιχείρηση, είτε είναι κόκκινο είτε είναι κίτρινο είτε είναι πράσινο με ζημιές.

Σε αυτές τις κατηγορίες δίνεται το επίδομα σε όλους γιατί το αμέσως επόμενο βήμα, τις αμέσως επόμενες ημέρες, είναι η οριοθέτηση αυτών των κτηρίων που έχουν υποστεί τις ζημιές, προκειμένου να μπορέσει να δοθεί η συνδρομή που θα εκδοθεί η σχετική απόφαση είτε για την επισκευή, είτε για την ανακατασκευή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή το άκουσα το ερώτημα σε μια κουβέντα, είστε εντάξει στο Υπουργείο Υποδομών οπότε δεν ξέρω αν το ξέρετε αυτό και αν υπάρχει ένας προβληματισμός, αποζημιώνονται όσοι είχαν ακίνητα ή επιχειρήσεις. Μια οικογένεια που είχε πάει εκεί και έχασε συγγενή, αλλά δεν είναι από το Μάτι, τι θα γίνει με αυτούς;

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου και για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Να πούμε ότι σε αυτό το επίδομα αποζημιώνεται ο χρήστης, δηλαδή είτε ήταν ενοικιαστής είτε ήταν ιδιοκτήτης αυτός που έμενε μέσα τη στιγμή του συμβάντος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το σωστό είναι αυτό, αυτός που ζει μέσα.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Παίρνει το επίδομα, παίρνει τη συγκεκριμένη ενίσχυση ο χρήστης. Η διαδικασία της στεγαστικής συνδρομής που έπεται, προφανώς αυτή αφορά τους ιδιοκτήτες αποκλειστικά και μόνο είτε για τις επισκευές, είτε για τις ανακατασκευές των κτηρίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω, η διαδικασία από εδώ και πέρα γκρεμίσματος των σπιτιών που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς πρέπει να γίνει όπως αντιλαμβάνεστε πάρα πολύ γρήγορα διότι ο καιρός πιέζει, εντάξει το καλοκαίρι μπορεί να τραβήξει λίγο περισσότερο Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, αλλά θα πρέπει εκτός από το γκρέμισμα να έχει καθαριστεί και όλη η περιοχή, δηλαδή ο χειμώνας δεν είναι μετά από οκτώ μήνες. Οι πρώτες βροχές μπορεί να είναι σύντομα, οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να είναι ραγδαίες. Έτσι δεν είναι;

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Από σήμερα το πρωί με εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών έχουν βγει ήδη τα κλιμάκια που κάνουν τον επόμενο έλεγχο της τριμελούς Επιτροπής για τα κόκκινα κτήρια, που πολλά από αυτά θα χρειαστούν κατεδάφιση, ούτως ώστε να κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα αυτή η διαδικασία.
Παράλληλα σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε που σας διακόπτω, με βάση την εικόνα που έχετε και την εμπειρία που έχετε από την ώρα που ξεκινάνε οι μπουλντόζες να γκρεμίζουν τα κόκκινα κτήρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς τι χρονικό διάστημα; Γιατί δεν είναι ένα κτήριο, είναι η πλειοψηφία των σπιτιών εκεί.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Η πρώτη διαδικασία εφόσον κριθεί οριστικά κατεδαφιστέο το κτήριο είναι να κατεδαφιστεί. Είναι μια συνολική διαδικασία που θα γίνει σε όλα τα κτήρια που θα κριθούν κατεδαφιστέα. Και μετά υπάρχει η διαδικασία στα μεν οικήματα τα οποία θέλουν απλή επισκευή, με μελέτες μικρής κλίμακας που θα εκτελεί το ίδιο το Υπουργείο για να είμαστε γρήγορα, να προχωρήσουμε στη στεγαστική συνδρομή για την επισκευή των κτηρίων με αιτήσεις και μελέτες ανακατασκευής των κτηρίων, τα κτήρια που θα ξαναχτιστούν από την αρχή …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με προτεραιότητα στους μόνιμους κατοίκους έναντι των παραθεριστών; Θα κάνετε διαχωρισμό εκεί;

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Αυτό αφορά και την πρώτη κατοικία. Να πούμε ότι αφορά ένα σπίτι μέχρι 150 τετραγωνικά για κάθε ιδιοκτήτη γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε τη στέγη στους πολίτες να κινηθούμε γρήγορα στη διασφάλιση της στέγης στους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, άμα έχει καταστραφεί η μόνιμη κατοικία.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Ο στόχος μας είναι όλα αυτά τα βήματα να κινηθούν γρήγορα. Γι’ αυτό και ξεκινάει από σήμερα η διαδικασία της οριστικής καταγραφής το ποια κτήρια, να το πω απλά, κρίνονται ως κατεδαφιστέα. Για να προχωρήσει γρήγορα αυτή η διαδικασία και τις αμέσως επόμενες μέρες θα βγουν και οι σχετικές αποφάσεις για τη …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης είμαι ένας κάτοικος της περιοχής που συνήθως τα χαρτιά που έχουμε για το αυτοκίνητό μας ή αυτά που μας ανήκουν συνήθως τα έχουμε ή στο αυτοκίνητο ή σε κάποιο ντουλάπι μέσα στο σπίτι. Και στις δυο περιπτώσεις το αυτοκίνητο καταστράφηκε, κάηκε, όπως επίσης και το σπίτι.

Δεν έχω κανένα αποδεικτικό, δεν έχω τίποτε στα χέρια μου αντιλαμβάνεστε και τον ψυχικό πόνο που περνάει εκείνη την ώρα αυτός ο κάτοικος, δεν έχει τίποτε να αποδείξει, τι κάνει με τις υπηρεσίες και πόσο οι υπηρεσίες τον βοηθούν πια; Να μην ξαναμπλέξουμε θέλω να πω, είναι ο κίνδυνος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα πολύ μεγάλος, δυστυχώς είναι ακόμη.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Ακριβώς. Να σας πω λίγο γι’ αυτές τις περιπτώσεις επειδή από την Τρίτη, πρέπει να σας πω, μετά το συμβάν το πρωί μέχρι και την Πέμπτη με συνεργεία που βάλαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια απομακρύναμε από τους δημόσιους χώρους, από τους δρόμους περισσότερα από 400 κατεστραμμένα αυτοκίνητα.

Ήδη έχει βγει η σχετική εγκύκλιος και έχει σταλεί στις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών που εκδίδουν τα διπλώματα. Με μια απλή αίτηση μπορεί ο πολίτης να δηλώσει ότι καταστράφηκε το δίπλωμά του και να δοθεί η βεβαίωση επανέκδοσης καινούργιου διπλώματος χωρίς να καταβάλλει παράβολο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπαμε πριν αυτό, χωρίς παράβολο.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Ακόμη κι αυτό που προβλεπόταν στο νόμο ότι είναι το παράβολο μισό γι’ αυτούς που καταστρέφονται, καταργείται και αυτό για τις πληγείσες περιοχές. Χωρίς παράβολο, με μια αίτηση σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Μεταφορών Περιφερειακής Ενότητας, ο πολίτης παίρνει τη βεβαίωση και επανεκδίδεται η άδεια οδήγησης.

Να σημειώσουμε όμως ότι επίσης με μια απλή βεβαίωση για τα κατεστραμμένα οχήματα, την οποία παραλαμβάνει η Διεύθυνση Μεταφορών, προκειμένου να γίνει η διαγραφή του οχήματος και αμέσως μετά μέσω του συστήματος καταγραφής των οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών και σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ χωρίς να κάνει τίποτε άλλο ο πολίτης διαγράφεται από όλη τη διαδικασία καταβολής τελών ή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα για το υπόλοιπο του έτους μιλάμε τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού είπε ότι είναι μέχρι 31/12 η προθεσμία για τα διπλώματα.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Πρέπει να κατατεθούν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις για την διαγραφή των οχημάτων. Μέχρι το τέλος του χρόνου σε σχέση με τα διπλώματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα τέλη κυκλοφορίας και τα ασφαλιστικά που διαγράφονται όπως μας είπατε αυτόματα με το κατεστραμμένο όχημα δεν πληρώνω τι. Τα τέλη κυκλοφορίας τα υπόλοιπα του 2018 ή και το ’19;

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει η ΑΑΔΕ για το ’19 σίγουρα. Διαγράφεται το όχημα δεν θεωρείται πια περιουσιακό στοιχείο, δεν θεωρείται τεκμήριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα αν δεν έχω πληρώσει το ετήσιο όσον αφορά τα ασφάλιστρα λέω τώρα …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ρωτήσουμε τι θα κάνουν εκεί οι ιδιωτικές εταιρείες, το θέμα είναι με τα τέλη κυκλοφορίας …

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Πάντως και το σύστημα της ΑΑΔΕ και το σύστημα των ασφαλειών, αυτόματα ενημερώνεται το συγκεκριμένο όχημα έχει διαγραφεί, λόγω του ότι καταστράφηκε από τη συγκεκριμένη πυρκαγιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι να εισηγηθείτε και στην ΑΑΔΕ να μην πληρώσουν καθόλου τέλη κυκλοφορίας οι άνθρωποι για όλο το ’18. Να κάνουν επιμερισμό των μηνών;

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Δεν μπορώ να αναλάβω την αρμοδιότητα γι’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέμε τώρα κι εμείς …

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Αλλά σας λέω ότι έχουμε ήδη μεταφέρει στην ΑΑΔΕ ότι κάθε ένα που διαγράφεται προφανώς πρέπει να διαγράφεται και απ’ όλες τις άλλες διαδικασίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενδεχομένως και οι ιδιωτικές εταιρείες όσον αφορά τα ασφάλιστρα πρέπει να δείξουν είναι αυτό τον τομέα μια μεγαλύτερη ευαισθησία.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Επιτρέψτε μου κάτι χρηστικό για την εξυπηρέτηση των πολιτών στην Ανατολική Αττική. Από χτες το πρωί έχει δρομολογηθεί λεωφορειακή Γραμμή από τις αστικές συγκοινωνίες που ξεκινάει από το Βουτζά, πηγαίνει στη Ραφήνα, διασχίζει το Μάτι, τη Μαραθώνος, τη Νέα Μάκρη, ούτως ώστε να περνάει και από τα δύο σημεία εξυπηρέτησης των πολιτών για την κατάθεση των αιτήσεων. Τα δρομολόγια είναι κάθε 50 λεπτά από και προς το Μαραθώνα, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να μετακινούνται δωρεάν για να πηγαίνουν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Βούρδα το Υπουργείο το δικό σας συμμετέχει στην προετοιμασία του νέου φορέα Πολιτικής Προστασίας;

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Αυτά είναι θέματα που συζητούνται στις συσκέψεις με τους Υπουργούς, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω μήπως έχετε γνώση να μάθουμε και κάτι γιατί έχουν βγει ήδη δημοσιεύματα ότι έρχεται υπερόργανο.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Να σας πω, νομίζω ότι ευχή όλων μας αυτή τη στιγμή είναι πρωτίστως να βρούμε απλές διαδικασίες που θα απαλύνουν τον πόνο των πολιτών που έχουν πληγεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι και το αύριο να μην επαναληφθούν όμως.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Προφανώς να διασφαλίσουμε και να θωρακίσουμε και θεσμικά το κράτος για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοια φαινόμενα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά με όρους αποτελεσματικότητας.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Νομίζω ότι σε αυτό το κομμάτι έχει φανεί ότι μπορούμε και το δρομολογούμε σωστά και αποτελεσματικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα να δούμε μαζί σας ένα οδοιπορικό που έχει κάνει η συνάδελφος στην περιοχή του Ματιού και δείχνει όλη την πραγματικότητα για την οποία μιλάμε αυτές τις τελευταίες ημέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η πραγματικότητα έτσι όπως την καταγράφει η κάμερα. Ήρθε μια καταστροφική πυρκαγιά για ν’ αποκαλύψει το πώς είχε δημιουργηθεί ένας οικισμός, μια ολόκληρη πόλη ουσιαστικά.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Νομίζω ότι το είπε και ο Υπουργός στις δηλώσεις που δείξατε, ότι τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε όλες τις διαδικασίες ούτως ώστε η ομαλή δόμηση αυτής της περιοχής και κάθε περιοχής που έχει τον αντίστοιχο τρόπο δόμησης…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας είναι μια ευκαιρία αυτή κι ας μη μείνουμε στα λόγια.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Και θα ήθελα να συμπληρώσω στα όσα έχουμε πει μέχρι τώρα ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και με εντολή και του Δασαρχείου, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία απομάκρυνσης των καμένων δέντρων από την περιοχή. Και ταυτόχρονα, στην επόμενη φάση, για πρώτη φορά -έχει προβλεφθεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου- θα υπάρξουν μελέτες και αποζημιώσεις και για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή; Μας το λέτε πιο συγκεκριμένο αυτό;

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Πέρα από τις μελέτες που θα κατατεθούν για τις επισκευές και τις ανακατασκευές των κτιρίων, θα υπάρξουν και μελέτες για τους περιβάλλοντες χώρους των κτιρίων και την εξυγίανση του εδάφους. Και, όπως γνωρίζετε, στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, προβλέπεται ότι θα υπάρξει -έχει ήδη ενεργοποιηθεί η διαδικασία από πλευράς Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών- προκειμένου να υπάρξει εθελοντική προσφορά Μηχανικών είτε δημοσίων υπαλλήλων είτε ιδιωτών, για να εκτελεστούν αυτές οι δαπάνες αδαπάνως για τους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές οι μελέτες, και μιλάω για τις μελέτες των σπιτιών τώρα, της αποκατάστασης εννοώ, που το σπίτι έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, δε μιλάω μόνο για κάποιες επισκευές που είναι να γίνουν στα πράσινα σπίτια ή στα κίτρινα, που είναι πολυδάπανες, αλλά το σπίτι, ο φέρων οργανισμός συντηρείται, θέλω να σας ρωτήσω, το σπίτι που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, η μελέτη, η ανακατασκευή πέρα από την επιδότηση, η μελέτη θα είναι μια διαδικασία προσφοράς του κράτους ή την αναλαμβάνει ο ιδιώτης;

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Αυτό σας είπα και πριν. Κατ’ αρχάς για τις μελέτες μικρής κλίμακας, τις μελέτες επισκευών, είναι κάτι που αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Για τις μελέτες ανακατασκευής των κτιρίων -έχει ήδη προβλεφθείς την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έχει δημοσιευθεί- θα υπάρξει και διαμορφώνεται λίστα από δημοσίους υπαλλήλους Μηχανικούς των ειδικοτήτων που απαιτούνται και ιδιώτες Μηχανικούς, προκειμένου να εκτελεστούν δωρεάν οι μελέτες …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πόσο χρονικό διάστημα θα πάρει; Με συγχωρείτε που σας ρωτώ τα πολύ χρηστικά, αλλά ο κάτοικος θέλει να επιστρέψει στο σπίτι του.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Αυτό έχει να κάνει ανάλογα με το κτίριο. Το πρώτο βήμα είναι να προχωρήσει ο έλεγχος που σας είπα ότι ξεκινά σήμερα για την οριστική κρίση, να προχωρήσει η κατεδάφιση και αμέσως ν’ αρχίσουν οι μελέτες για την ανακατασκευή του κτιρίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλο αυτό πόσον καιρό θα πάρει; Γιατί ο άνθρωπος θέλει να επιστρέψει σπίτι του, γι’ αυτό το ρωτώ επιτακτικά.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Καλά κάνετε και το ζητάτε επιτακτικά. Κι εμάς η διάθεσή μας είναι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι άδειες, οι μελέτες θα πάνε κανονικά μέσω Πολεοδομίας με την τυπική διαδικασία πολεοδομικής άδειας, οικοδομικής άδειας;

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Υπάρχει η διαδικασία, και άμεσα θα βγουν και οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, είναι πολύ συγκεκριμένη για τη στεγαστική συνδρομή, για την επισκευή, την ανακατασκευή του κτιρίου. Μέσα στις επόμενες μέρες θα έχετε και τη συγκεκριμένη απόφαση. Θα κατατίθενται αιτήσεις για τη στεγαστική συνδρομή, θα υπάρξει αρωγή αυτή τη φορά, δε θα είναι μικτό δάνειο και αρωγή σε σχέση και με την επισκευή και με την ανακατασκευή στο σύνολο της δαπάνης από πλευράς ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάλι χρηστικό θέλω να σας ρωτήσω, για να το καταλαβαίνει και ο κόσμος.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Θα υπάρξει στις μεν επισκευές μόνο αίτηση για να προχωρήσει άμεσα από την υπηρεσία η έγκριση και ανακατασκευή, στις ανακατασκευές θα υπάρξει αίτηση και μελέτη προκειμένου να εκτελεστεί άμεσα η ανακατασκευή του κτιρίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκινά να χτίζεται εκ νέου το σπίτι, οι μπουλντόζες, οι μηχανικοί, οι εργάτες κτλ. Αυτούς τους πληρώνει ο ιδιώτης που έχασε το σπίτι του;
Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Ξεκινά, παίρνει προκαταβολή από τη στεγαστική συνδρομή για να ξεκινήσει και υπάρχει σταδιακή αποπληρωμή της εξέλιξης της κατασκευής…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στεγαστική συνδρομή τί ύψους; Θέλω να καταλάβω το νούμερο.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Αυτά όλα θα βγουν στην απόφαση με βάση τον προσδιορισμό του ύψους ανά τετραγωνικό, δε μπορώ να σας το πω τώρα πριν δημοσιευθεί η σχετική απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν πληρώνω για την κατασκευή του νέου μου σπιτιού.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Παίρνω τα χρήματα που θα προβλεφθούν στην απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σου λέει ότι στην απόφαση θα διατυπωθεί το ποσό ανά τετραγωνικό, το οποίο θ’ αποτελέσει τη συνολική αρωγή. Άρα θα πληρώσεις. Δε θα πληρώσεις όλο το ποσό γιατί θα υπάρχει αρωγή.

Να ρωτήσω κάτι γιατί ξέρω ότι είστε Μηχανικός. Από τα στατιστικά των αυτοψιών τί συμπεράσματα έχετε βγάλει με την εμπειρία σας ως μηχανικός; Ποιες κατασκευές αποδείχθηκαν πιο ευάλωτες, ποιες άντεξαν; Είναι χρήσιμο να το πούμε αυτό.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Είναι ανάλογα με το κτίριο. Είχαμε ας πούμε πολλά κτίρια τα οποία ήταν προκατασκευασμένα, τα οποία προφανώς και είχαν τις μεγαλύτερες φθορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα προκάτ.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Ναι. Και έχει διαφορά κι από περιοχή σε περιοχή. Ήταν άλλος τρόπος κατασκευής που είχαμε στα σπίτια στην Κινέττα, άλλος ο τρόπος κατασκευής που είχαν τα σπίτια στο Βουτζά ή στο Μάτι σε σχέση με την αντοχή του φέροντος οργανισμού, του σκελετού του κτιρίου. Το βασικό είναι άσχετα με το τί φαίνεται οπτικά ότι έχει καεί, τί γίνεται με το φέροντα οργανισμό του κτιρίου.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, για να σας πω την κλιμάκωση. Υπάρχουν τα κόκκινα που στην συντριπτική πλειοψηφία είναι κατεστραμμένα σπίτια, υπάρχουν τα κίτρινα τα οποία μπορεί να είναι με απλές λειτουργικές βλάβες που το κάνουν το σπίτι προσωρινά μη κατοικήσιμο, αλλά κάποια που ίσως στον επανέλεγχο να κριθούν ότι ο φέρων οργανισμός, ο σκελετός του κτιρίου, έχει πάθει πολύ σοβαρή ζημιά. Γι’ αυτό θέλει και την τριμελή Επιτροπή που ξεκινά τώρα για τον επανέλεγχο των κτιρίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα κόκκινα κατά κανόνα τί χαρακτηριστικά είχαν;

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Δεν είναι συγκεκριμένα τα χαρακτηριστικά, είναι στο σύνολό τους, γιατί το μέγεθος και η ένταση του φαινομένου ήταν τέτοια που ό,τι βρισκόταν στο επίκεντρο της έντασης δε μπορούσε ν’ αντέξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξεχωρίζει δηλαδή..

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Αρκεί να σας πω ότι αυτό που αντικρίσαμε την Τρίτη και την Τετάρτη που κάναμε τη συλλογή των αυτοκινήτων, τί υπάρχει σ’ ένα αυτοκίνητο που θεωρείται ότι δεν καταστρέφεται σχεδόν με τίποτα, είναι ο αριθμός πλαισίου. Στο 75% των οχημάτων δεν υπήρχε ούτε ο αριθμός του πλαισίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαν λιώσει τα σίδερα.

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχε λιώσει η πινακίδα, φανταστείτε τί θερμοκρασίες αναπτύχθηκαν.

Θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο: Είπαν ότι τα χαρακτηριστικά της φωτιάς ήταν τέτοια που είχε μια οριζόντια και γρήγορη εξάπλωση και σώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα ισόγεια και τα υπόγεια. Οι περισσότερες βλάβες ήταν στα υψηλότερα σημεία. Ισχύει αυτό;

Θ. ΒΟΥΡΔΑΣ: Αυτό το βλέπει κανείς οπτικά, ειδικά στην περιοχή στο μάτι όπου στα τριώροφα βλέπετε τον 3ο όροφο να έχει πληγεί και πολύ σημαντικά και τον 1ο ή το 2ο να μην έχει πληγεί. Αυτό ήταν σε σχέση με την εξέλιξη του φαινομένου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα