Βαγγέλης
Θάνος

Τρεις προσφορές κατατέθηκαν για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή της Αχαΐας. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 27 Μαρτίου και στις 3 Απριλίου αναμένεται η αποσφράγιση των προσφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, οι εταιρείες που κατέθεσαν πρόταση είναι η Μεσόγειος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Ηλέκτωρ (εταιρεία του ομίλου Ελλάκτωρ). Μετά την αποσφράγιση των προσφορών θα ξεκαθαρίσει η εικόνα εάν οι εταιρείες “κατέβηκαν” μόνες τους ή ως επικεφαλής συμμαχιών.

Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι ο ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας, ο οποίος κατάφερε να ολοκληρώσει το διαγωνισμό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το έργο φάνηκε προς στιγμήν να μπλέκει σε περιπέτειες προσφυγών, ωστόσο τα ζητήματα ξεπεράστηκαν με αποτέλεσμα το πρότζεκτ να εισέρχεται στην τελική ευθεία για την ανάδειξη αναδόχου. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 10 μήνες, γεγονός που επισφραγίζει την άρτια οργάνωση και τη δουλειά που έγινε πάνω στη διαδικασία.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που δρομολογούνται στην Ελλάδα καθώς ο προϋπολογισμός του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 92,8 εκατ. ευρώ (115 εκατ. αξία με ΦΠΑ), με το δικαίωμα προαίρεσης που διατηρεί ο κύριος έργου.

Η κατασκευή και η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας έχει προϋπολογισμό 36 εκατ. ευρώ με Φ.Π.Α. και η χρηματοδότηση θα προέλθει από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020. Επιπλέον η κανονική εξαετής λειτουργία του έργου έχει προϋπολογισμό 18, 99 εκατ. ευρώ . Το ποσό θα καλυφθεί 100% από ίδιους πόρους του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας.

Ταυτότητα έργου

Το έργο προβλέπει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (ΜΕΑ) εντός του ΧΥΤΑ Φλόκα, στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, συνολικής δυναμικότητας 53.032 τόνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Εντός του γηπέδου θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) δυναμικότητας 8.113 τόνων ετησίως.

Επίσης, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η κανονική λειτουργία της υποδομής για έξι χρόνια. Η σύμβαση προβλέπει επιπλέον: α) Δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον έξι έτη λειτουργίας του έργου και β) Δικαίωμα προαίρεσης για εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων ή / και πρόσθετο εξοπλισμό, σύμφωνα με την Τεχνική περιγραφή.

Οι νέες υποδομές προβλέπεται να εξυπηρετούν τα απορρίμματα των Δήμων Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας και Πατρέων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά έργου

Η σύμβαση είναι μικτή, και περιλαμβάνει δύο διακριτά μέρη. Το Α’ μέρος προβλέπει την κατασκευή και 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου. Το Β’ μέρος περιλαμβάνει την υπηρεσία κανονικής λειτουργίας του έργου για έξι χρόνια.

Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων (ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ.) Νομού Αχαΐας διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης της σύμβασης κατά το μέρος που αφορά:

• Στην κανονική λειτουργία για επιπλέον χρονικό διάστημα έξι ετών (δικαίωμα προαίρεσης).
• Σε εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων ή/και πρόσθετο εξοπλισμό, σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή, με σκοπό την προσαρμογή της ΜΕΑ στις απαιτήσεις του ΕΣΔΑ και του οικείου ΠΕΣΔΑ, είτε με παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου, είτε την αύξηση της δυναμικότητας των γραμμών επεξεργασίας των βιοαποβλήτων και αντίστοιχα μείωσης των συμμείκτων, είτε με επιλογή άλλης μεθόδου, ανάλογα με τις εφαρμοζόμενες τεχνολογίες, προκειμένου με την μείωση του υπολείμματος για ταφή, την ανακύκλωση και ανάκτηση, η εγκατάσταση να συνεισφέρει στην σταδιακή επίτευξη των στόχων του ΕΣΔΑ για το 2030.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV