Νίκος
Καραγιάννης

Την 1η Ιουλίου είναι το νέο ραντεβού τα σχήματα που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τη δεύτερη μονάδα απορριμμάτων που αφορά τον Δυτικό Τομέα της Θεσσαλονίκη που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ . Οι προσφυγές στο ΣτΕ δεν καρποφόρησαν και έτσι η αναθέτουσα αρχή, ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ένας διαδημοτικός φορέας προχωρά στην τελική φάση όπου θα αναδειχθεί το σχήμα που θα αναλάβει την μονάδα αποριμμάτων στη Θεσσαλονίκη. Η υποβολή των προσφορών παράλληλα πήρε ολιγοήμερη παράταση από τις 17 Ιουνίου που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να γίνει.

Τα σχήματα που διεκδικούν το έργο είναι:  Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΤΙΤΑΝ, Κ/Ξ ΑΒΑΞ-MORE (Motor Oil Renewable Energy)-ΘΑΛΗΣ, την Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ,  IΝΤΡΑΚΑΤ, Κ/Ξ ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ. Να θυμίσουμε πως για την πρώτη μονάδα απορριμμάτων για την Ανατολική Θεσσαλονίκη, ανακηρύχθηκε προσωρινός μειοδότης πριν λίγες ημέρες το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΗΛΙΟΧΩΡΑ.

Αν δεν έχουμε συνέχεια στο γαϊτανάκι των προσφυγών τότε μετά την ανάδειξη αναδόχου θα ξεκινήσει η προσυμβατική περίοδος που θα μας οδηγήσει στην υπογραφή της σύμβασης. Η διάρκεια της έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2027 και θα μπορέσει να ξεκινήσει η λειτουργία της πρώτης μονάδας απορριμμάτων για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Θα καλύψει τις ανάγκες της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Για την κάλυψη όλης της περιοχής υπάρχει και εξέλιξη και ένας δεύτερος διαγωνισμός-ΣΔΙΤ που καλύψει τις περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια λειτουργίας της νέας μονάδας θα δημιουργηθούν από 200 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας.

Το φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνει του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) συνολικής δυναμικότητας 335.000 τόνων απορριμμάτων κατ’ έτος.

Ποιούς Δήμους θα καλύψει

Η ΜΕΑ θα εξυπηρετεί 10 δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, δηλαδή περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, καλύπτοντας το 64% των παραγόμενων απορριμμάτων, ενώ η ΜΕΒΑ θα καλύπτει τους Δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά καθώς και τουλάχιστον το ⅓ (35%) του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ και η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 60 εκατ. Ευρώ.

Οι εγκαταστάσεις θα διαθέτουν ονομαστική δυναμικότητα επεξεργασίας 262.700 τόνων/έτος συμμείκτων και 38.100 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών.

Επιπλέον, ανάλογα και με την τεχνολογία που θα προκριθεί, οι νέες υποδομές θα υποστηρίζουν – μεταξύ άλλων: υποδοχή λοιπών εισερχομένων ρευμάτων (από ΚΔΑΥ, μονάδες βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων), μηχανική διαλογή για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και RDF, κομποστοποίηση ή αναερόβια χώνευση, μονάδα αξιοποίησης βιοαερίου (σε περίπτωση αναερόβιας χώνευσης των οργανικών) κ.α. Η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα θα αναπτυχθεί σε ενδεικτική έκταση 150-200 στρεμμάτων περίπου, πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV