Νίκος
Καραγιάννης

Το πράσινο υδρογόνο έρχεται και στην Ελλάδα μέσω της Motor Oil. H μεγάλη ελληνική εταιρεία θα εγκαταστήσει τα δύο πρώτα πρατήρια σε Αγίους Θεοδώρους και στον σταθμό ΣΕΑ της Ακράτα επί της Ολυμπίας Οδού. Ήδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει διαγωνισμό για να επιλέξει προμηθευτή για τον εξοπλισμό ανεφοδιασμού των οχημάτων που θα μπορούν να κινούνται με πράσινο υδρογόνο.

Η αρχική επένδυση είναι ύψους 3,5 εκατ. ευρώ έρχεται μέσα από το ενωσιακό έργο “EPHYRA” συνολικού κόστους 24,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ είναι χρηματοδοτημένα από την ΕΕ. Σε πρώτη φάση η επένδυση της Motοr Oil για τα δύο πρατήρια θα γίνεται εφικτή με υδρογόνο που θα παράγεται στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στην Κόρινθο.

Η εγκατάσταση παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου αφορά στην μονάδα ηλεκτρόλυσης ισχύος 30 μεγαβάτ που προβλέπεται να παράγει 4.500 τόνους υδρογόνου ετησίως. Η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί το 2024 και η μονάδα προβλέπεται να λειτουργήσει το 2026. Στο έργο συντονιστής είναι η Motor Oil και συμμετέχουν ακόμη εννέα εταίροι από 7 χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα) και θα έχει διάρκεια 5 χρόνια.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και απαντάει στο ζητούμενο της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας και της ΕΕ, στην επιτακτική πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και της εφαρμογής λύσεων τεχνολογικής αιχμής στη βιομηχανία.

Η πράσινη ενέργεια θα παρέχεται μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος ενεργειακής διαχείρισης από την θυγατρική εταιρεία του ομίλου, ΜΟRE,ως φορέας διαχείρισης ενέργειας που διαθέτει ένα πλούσιο pipeline ανανεώσιμων έργων υπό ανάπτυξη και συμβάσεις με έργα τρίτων και PPAs.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn