Newsroom

Πρόσω ολοταχώς κινείται το Υπουργείο Ενέργειας για τα ρυθμιστικά πλαίσια που θα φέρουν νέες τεχνολογίες ΑΠΕ και τα εναλλακτικά καύσιμα στη χώρα μας. Στόχος είναι τόσο η ενίσχυση της φαρέτρας της Ελλάδας στη μάχη κατά του λιγνίτη, η οποία θα πρέπει να έχει τελειώσει έως το 2028, όσο και η προσέλκυση του ποσού που θα κατευθυνθεί προς τη χώρα μας για σημαντικά ενεργειακά έργα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα, το Υπουργείο Ενέργειας, εκτός από τα masterplan για το πράσινο υδρογόνο, το βιομεθάνιο και τα υπεράκτια αιολικά, εργάζεται πυρετωδώς πάνω στην εθνική στρατηγική για τα έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Το καλοκαίρι υποβάλλεται η εθνική στρατηγική για την αποθήκευση ενέργειας

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το Υπουργείο έχει ορίσει μία ομάδα διοίκησης, δηλαδή ένα task force, το οποίο έχει επιφορτιστεί με την εκπόνηση του σχετικού εθνικού σχεδίου. Το σχέδιο αυτό, θα αφορά την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας καθώς και τη συμμετοχή τους στις αγορές ενέργειας.

Η κατάθεση της πρότασης αναμένεται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι του 2021, καθώς στόχος του υπουργείου είναι να έχει περάσει το σχέδιο από τη Βουλή έως τα τέλη του έτους, όπως και επιδιώκεται επίσης με το masterplan για το πράσινο υδρογόνο και τα υπεράκτια αιολικά.

Στην εκπόνηση του σχεδίου, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, συμμετέχουν έμπειροι εμπλεκόμενοι φορείς πάνω στο ζήτημα των έργων ΑΠΕ, όπως η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών Εταιριών μεταξύ άλλων.

Μισό δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα αποθήκευσης

Η εγρήγορση αυτή του ΥΠΕΝ σχετικά με τα εθνικά σχέδια εκτός αυτό της αποθήκευσης ενέργειας έχει να κάνει και με τη χρηματοδότηση που θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να υπενθυμίσουμε πως το σημαντικό ποσό των τουλάχιστον 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ανέρχεται στο 38.7% επί του συνόλου των δισ. ευρώ που θα κατευθυνθεί στην Ελλάδα αφορά τα σημαντικά ενεργειακά έργα.

Από αυτά, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο (450 εκατομμύρια), θα κατευθυνθούν στα έργα αποθήκευσης ενέργειας. Αναλυτικότερα, το ποσό αυτό θα διατεθεί για έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,3 GW. Τα έργα αυτά θα αφορούν κυρίως τις τεχνολογίες της αντλησοταμίευσης και των μπαταριών με στόχο να εξασφαλίζεται η διανομή ρεύματος χωρίς να υπάρχουν κίνδυνοι.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως τα έργα αυτά είναι σημαντικά στον αγώνα της απολιγνιτοποίησης καθώς η ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ θα πρέπει να αποθηκεύεται σε περίπτωση που δεν υπάρχει αρκετός ήλιος ή άνεμος για την παραγωγή ενέργειας. Ειδάλλως η εναλλακτική θα είναι να ανοίγουν οι μονάδες λιγνιτικής παραγωγής, οι οποίες σταδιακά θα κλείνουν έως το 2028.

Εάν γίνει αυτό τότε θα καθυστερήσει τόσο το κλείσιμό τους, όσο και η ολοκλήρωση του masterplan απολιγνιτοποίησης, ενώ θα μείνουμε πίσω ως χώρα σχετικά με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Ποιες εταιρίες δρομολογούν έργα αποθήκευσης

Να υπενθυμίσουμε πως αρκετές μεγάλες εταιρίες στρέφουν το βλέμμα τους προς την αντλησοταμίευση και την αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες. Τρανή απόδειξη αποτελεί το έργα αντλησοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Αμφιλοχία συνολικής άντλησης 730 MW και αξίας μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο και βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης. Επίσης, η εταιρία δρομολογεί και έργα 1,5 GW στο Αμάρι, τη Βέροια και την Πελοπόννησος

Επίσης, όπως έχετε διαβάσει στο ypodomes.com και ο Όμιλος Κοπελούζου στρέφει το βλέμμα στη νέα αυτή τεχνολογία καθώς δρομολογεί δύο μονάδες στην Πάτρα και την Αλεξανδρούπολη συνολικής ισχύος 375 MW (225 και 150 αντίστοιχα), ενώ υπάρχει και σχεδιασμός για την κατασκευή ακόμα μίας μονάδας “εφάμιλλης ή μεγαλύτερης ισχύος”.

Οι μονάδες σε Αλεξανδρούπολη και Πάτρα έχουν ήδη πάρει τη Βεβαίωση Παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με δικαιούχο την Piritium AE, στην οποία τόσο η DAMCO Energy όσο και ο Όμιλος Κοπελούζου συμμετέχουν τουλάχιστον κατά 30%.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV