Newsroom

Η πρωτοκαθεδρία του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα όχι απλά αμφισβητείται αλλά και έχει υπερκερασθεί. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την παραγωγή ενέργειας το φυσικό αέριο δρέπεται τις δάφνες του νικητή καθώς αποτελεί το καύσιμο που χρησιμοποιείται περισσότερο τον Μάρτιο.

Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα από την ιστοσελίδα του διαχειριστή, προκύπτει ότι το “καύσιμο μετάβασης” έχει προσπεράσει τον οικονομικά και περιβαλλοντικά ασύμφορο πλέον λιγνίτη.

Πρωταθλητής το φυσικό αέριο

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του διαχειριστή το φυσικό αέριο μονοπωλεί το ενδιαφέρον της παραγωγής ενέργειας με μέσο όρο που αγγίζει σχεδόν το 45% κατά μέσο όρο εντός του τελευταίου δεκαημέρου (19-28 Μαρτίου 2021).

Μάλιστα το υψηλότερο ποσοστό παραγωγής ενέργειας από φυσικό καταγράφηκε την 26η Μαρτίου καλύπτοντας το 55% της παραγωγής, η οποία αναλογούσε στις 66 GWh από το σύνολο των 120.

Η απόδοση αυτή δείχνει τη στροφή της Ελλάδας μακρυά από το λιγνίτη ακολουθώντας τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ο στόχος για την πλήρη απολιγνιτοποίηση, δηλαδή το κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη, έως το 2028 γίνεται όλο και πιο εφικτός.

Δεύτερος ο λιγνίτης

Στη δεύτερη θέση και με μεγάλη διαφορά από το φυσικό αέριο βρίσκεται ο λιγνίτης, ο οποίος για το ίδιο διάστημα κάλυψε κατά μέσο όρο το 17.8% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό που ανήλθε η παραγωγή λιγνίτη ήταν το 20%, η οποία και ανήλθε στις 25,2 GWh από τις συνολικά 125, στις 24 Μαρτίου.

Ανοδικά κινείται η παραγωγή από ΑΠΕ

Ανοδικά και σταθερά κινείται και η παραγωγή από ΑΠΕ, η οποία “απειλεί” να ρίξει το λιγνίτη από τη δεύτερη θέση. Αυτό συμβαίνει καθώς ο μέσος όρος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στο υπό εξέταση διάστημα ανήλθε στο 17% με τη διαφορά από το λιγνίτη να είναι μικρότερη του 1%.

Όσον αφορά στην ημέρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας, αυτή ήταν η 23 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής από το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας (134 GWh), οι ΑΠΕ παρήγαγαν τις 42,5 με το ποσοστό κάλυψης της παράγωγης να ανέρχεται στο 32%.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως παρόλο που υπάρχει αυτή η ήσσονα απόσταση από το λιγνίτη κατά μέσο όρο (0,8%), οι ΑΠΕ κατέγραψαν στις 23 Μαρτίου διαφορά 14% από την παραγωγή του λιγνίτη.

Η απόδοση αυτή αναδεικνύει το νέο ρεύμα για έργα ΑΠΕ στη χώρα μας. Μάλιστα κατά τους δύο τελευταίους κύκλους αιτήσεων της ΡΑΕ (12/2020 και 2/2021) η συνολική εγκατεστημένη ισχύς για έργα ΑΠΕ ξεπέρασε τα 50 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος με ενδιαφέρον από σημαντικούς διεθνείς και εγχώριους “παίκτες” την ενεργειακής αρένας.

Στις τελευταίες θέσεις οι εισαγωγές και τα υδροηλεκτρικά

Όσον αφορά τις εισαγωγές από το εξωτερικό αυτές ανήλθαν κατά μέσο όρο στο 14,3% εντός του τελευταίου δεκαημέρου.

Μάλιστα το υψηλότερο ποσοστό της παραγωγής που καλύφθηκε ήταν το 26%, το οποίο καταγράφηκε στις 27 Μαρτίου και ανήλθε στις 29 Gwh από τις συνολικά 112 που παρήχθησαν εκείνην την ημέρα.

Στην τελευταία θέση βρίσκεται παραγωγή ενέργειας από Υδροηλεκτρικά, η οποία κατά μέσο όρο ανήλθε στο 6.7%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό παραγωγής ήταν αυτό της 23ης Μαρτίου, όπου από τις συνολικά 130 GWh ανήλθε στις 11 (8%).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV