Νίκος
Καραγιάννης

Το φιλί της ζωής δίνει η Dimand σε ένα ακόμα εμβληματικό κτίριο στην ιστορία της πόλης και αυτή τη φορά αναφερόμαστε στο Μινιόν. Όσοι είναι άνω των 40 και έχουν μεγαλώσει στην Αθήνα, έχουν να θυμούνται κάτι από την λειτουργία αυτού του ιστορικού τετραγώνου που υπήρξε για σχεδόν 54 χρόνια, συνδέοντας την ύπαρξη του με την ιστορία του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα της πρωτεύουσας.

Το τετράγωνο του Μινιόν το οποίο βρίσκεται μια ανάσα από την Ομόνοια, περικλείεται από τις οδούς Πατησίων και Βερανζέρου και τους πεζόδρομους της Σατωβριάνδου και Δώρου. Μάλιστα προχθές Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, το κτίριο φωταγωγήθηκε για πρώτη φορά. Τα χρώματα είναι συμβολικά:  το ιστορικό πορτοκαλί του εμβληματικού πολυκαταστήματος των περασμένων δεκαετιών, το πράσινο της ελιάς και το λευκό επί της οδού Βερανζέρου.

Εσωτερική όψη του κτιρίου. Πηγή: ypodomes.com
Εσωτερική όψη του κτιρίου. Πηγή: ypodomes.com

Περπατώντας γύρω από το κτίριο οι αναμνήσεις από μια άλλη εποχή όταν η περιοχή “έλαμπε” έρχονται σε κοντράστ με το σήμερα και κλειστά, σε κακή κατάσταση πολλές φορές κτίρια αλλά και εικόνες περιθωριοποίησης. Εκεί που κάποτε έσφυζε το “λαϊκό” εμπορικό κέντρο της Αθήνας, σήμερα είναι μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της, με την εγκατάλειψη να είναι εμφανής σε πολλά κτίρια.

Αυτό ήρθε να αλλάξει η επένδυση της Dimand η οποία ξενάγησε το ypodomes.com στο Μινιόν. Το έργο της ανακατασκευής ξεκίνησε στις αρχές του 2023 και ήδη από το καλοκαίρι το εξωτερικό περίβλημα έχει ήδη ολοκληρωθεί, δίνοντας χρώμα και ζωντάνια σε μια περιοχή που μοιάζει κάπως ξεχασμένη αν και λιγότερο από 100 μέτρα από την πλατεία Ομονοίας.

Η δυτική όψη του Μινιόν. Πηγή: ypodomes.com
Η δυτική όψη του Μινιόν. Πηγή: ypodomes.com

Οι εργασίες

Οι εργασίες ανακαίνισης και λειτουργίας αφορούν όλο το οικοδομικό τετράγωνο και χωρίζονται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι η ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος σχήματος “Γ”. Οι κατασκευές ξεκίνησαν με στατική ενίσχυση του φέροντος οργανισμού. Αυτή την εποχή βρισκόμαστε στην φάση των εσωτερικών διαρρυθμίσεων και διαμορφώσεων

Τα έργα θα δημιουργήσουν μια νέα κτιριακή λειτουργία η οποία θα αφορά τη λειτουργία μιας μεγάλης εμπορικής επιχείρησης στα επίπεδα -1, στο ισόγειο, τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο. Θα αφορά σε ένα brand και σύμφωνα με τις πληροφορίες του ypodomes.com είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με μεγάλο παίκτη της αγοράς. Πιθανόν η συμφωνία να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους.

Οι όροφοι 3 έως 7 θα γίνουν χώροι γραφείων και θα μισθώνονται τουλάχιστον ανά όροφο. Ο εμπορικός χώρος και τα γραφεία θα λειτουργούν ως ξεχωριστές οντότητες. Ο καταναλωτής θα μπορεί να εισέρχεται στο κατάστημα από διαφορετικές εισόδους με 2 ανελκυστήρες ενώ για τους μισθωτές έχει προβλεφθεί ξεχωριστή είσοδος και δύο ξεχωριστοί επιπλέον ανελκυστήρες.

Εσωτερική όψη του κτιρίου. Πηγή: ypodomes.com
Εσωτερική όψη του κτιρίου. Πηγή: ypodomes.com

Το 2024 η λειτουργία

Συνολικά μιλάμε για 6.000 τ.μ. εμπορικής χρήσης και 8.000 τ.μ. γραφειακών χώρων. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, είναι πως στο δώμα του κτιρίου θα γίνει φύτευση και θα λειτουργεί ως χώρος ανάδειξης πρασίνου. Το νέο βιοκλιματικό πλέον κτίριο θα πιστοποιηθεί με LEED Gold ενώ θα είναι ενεργειακής κλάσης Α καθώς θα έχει ιδιαίτερα χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Το Μινιόν επιστρέφει λοιπόν “πράσινο” και με νέα ταυτότητα.

Η λειτουργία του κτιρίου εκτιμάται από στελέχη της Dimand για τα μέσα του 2024, δηλαδή το ερχόμενο καλοκαίρι. Αυτές τις ημέρες θα κλείσουν οι πρώτες συμφωνίες εκμίσθωσης των γραφείων οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από αυτό το χρονικό ορόσημο.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως το κτίριο θα έχει μια οικοδομική συνάφεια με τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής. Το κοινό τους σημείο είναι οι κολώνες που λειτουργούν ως στεγασμένα πεζοδρόμια και ως εκ τούτου η είσοδος είναι πιο μέσα δίνοντας την ευκαιρία στους πεζούς να περιδιαβαίνουν πριν μπουν μέσα στο κτίριο.

Εσωτερική όψη του κτιρίου. Πηγή: ypodomes.com
Εσωτερική όψη του κτιρίου. Πηγή: ypodomes.com

Επόμενη στάση: Επιστροφή στο κέντρο

Η δεύτερη φάση των κατασκευών περιλαμβάνει την ανακατασκευή ενός κτιρίου οκτώ ορόφων 4.500 τ.μ. που συμπεριλαμβάνεται στο τετράγωνο του Μινιόν, αλλά θα λειτουργεί τελείως αυτόνομα χωρίς να έχει επαφή με το υπόλοιπο συγκρότημα.

Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις αρχές του 2025 και να ολοκληρωθούν δύο χρόνια αργότερα, το 2027. Αυτό θα αφορά ένα κτίριο κατοικιών, που εντάσσεται στη φιλοσοφία της επιστροφής του κατοίκου στο κέντρο της πόλης. Αυτή η τάση είναι σε εξέλιξη στην Αθήνα (ζωντανό παράδειγμα είναι το Γκάζι) αλλά παρατηρείται επίσης ως φαινόμενο στα μεγάλα αστικά κέντρα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Συνολικά θα δημιουργηθούν 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες από 70 έως 125 τετραγωνικά. Στόχος είναι η προσέλκυση μόνιμων κατοίκων και όχι η δημιουργία ενός κτιρίου που πρακτικά θα λειτουργεί ως ένα airbnb. Όπως σημειώθηκε στο ypodomes.com το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τις κατοικίες και είναι πιθανόν να έχουμε ήδη από το 2024 και προπωλήσεις.

Εσωτερική όψη του κτιρίου. Πηγή: ypodomes.com
Εσωτερική όψη του κτιρίου. Πηγή: ypodomes.com

Μια περιοχή που αλλάζει

Η Dimand ουσιαστικά σε ένα έργο, θέλει να ικανοποιήσει ένα τριπλό στόχο. Να ζωντανέψει ξανά την περιοχή, δίνοντας στο Μινιόν μια νέα ύπαρξη που θα συνδυάζει το retail, την λειτουργία επιχειρήσεων και την μόνιμη κατοικία. Δεύτερον, να ξαναδώσει κίνητρο στους καταναλωτές να έρθουν στην περιοχή και τρίτον να μεταβληθεί η περιοχή από υποβαθμισμένη σε μια νέα εστία δραστηριοτήτων.

Ο άξονας Ομόνοια-Πατησίων τα τελευταία χρόνια αρχίζει και αλλάζει. Η Dimand έχει ολοκληρώσει ήδη μια σημαντική επένδυση για το Moxy Athens City στην Ομόνοια, επίσης προχωρά και σε άλλα εμβληματικά ακίνητα από το portfolio της Alpha Bank από κοινού με την Premia Properties στα πλαίσια του project Skyline. Τώρα προχωρά το Μινιόν, σειρά από νέα ξενοδοχεία όπως το Polis Hotel αλλά και η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ωστόσο η περιοχή θα χρειαστεί πολλές ακόμα παρεμβάσεις και κυρίως επενδύσεις.

Αρχιτέκτονας του όλου εγχειρήματος είναι ο Μίνως Διγενής. Η επένδυση εκτιμάται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) του έργου κατά την ολοκλήρωσή του, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Το ανακατασκευασμένο κτίριο, δεν θα ονομάζεται Μινιόν, αλλά προς τιμήν της ιστορικής του ύπαρξης, έχει προβλεφθεί το λογότυπο του να υπάρχει ανάγλυφο σε μαρμάρινη επένδυση και θα κοσμεί τον τοίχο βιτρινών και καταστημάτων. Την κατασκευή έχει αναλάβει η τεχνική εταιρεία VITAEL.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η λειτουργία του κτιρίου, μας πάει πίσω στο 1944 όταν ξεκινά η σταδιακή εμπορική δραστηριότητα του οικοδομικού τετραγώνου. Το 1998 κλείνει η πρώτη φάση της ιστορίας του καθώς σταματά η λειτουργία του και αγοράζεται από την Elmec και το 2010 από την Folli Follie. Την περίοδο 2021 – 2023 πραγματοποιείται η εξαγορά του ακινήτου από την DIMAND A.E. και ξεκινά η διαδικασία ανακατασκευής.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV