Νίκος
Καραγιάννης

Με επενδύσεις 1,16 δισ. ευρώ προχωρά η Dimand την πορεία της στο χώρο του real estate της χώρας. Στα εμβληματικά έργα της εταιρείας αναμένεται η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το μεγάλο έργο που αφορά στο νέο κτίριο των Δικαστηρίων Πειραια στον Άγιο Διονύσιο.

Παράλληλα προχωρούν τα έργα για την επένδυση που προωθεί, μαζί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ιατρικό Αθηνών, στο «Δαχτυλίδι» της Λ. Κηφισίας, στο γνωστό οικόπεδο του ΤΕΕ κοντά στο νοσοκομειακό ίδρυμα.

Μιλώντας στην Γ.Σ. ο επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος υπογράμμισε την απόφαση για την επικέντρωση της DIMAND στα κτιριακά οικιστικά, λέγοντας πως προχωρούν 4-5 επενδύσεις σε αστικά Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Μέρος των κατοικιών θα αναπτυχθούν στο ιστορικό Μινιόν (25% έκτασης), ακίνητο συμβολή Λυκούργου, τμήμα του ακινήτου (πρώην Εμπορικής Τράπεζας) στη Σοφοκλέους και Αιόλου (μέρος του project SkyLine), στο ακίνητο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη κ.α., ενώ εξετάζεται και ο Πειραιάς.

Πάντως, πέραν της εστίασης και σε logistics (π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα), η DIMAND συνεχίζει να επενδύει στα γραφεία σταθερά, αν και όχι με αυξανόμενο ρυθμό. Εκανε ειδική αναφορά και στο project στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία (περίπου 50.000 τ.μ.) σημειώνοντας ότι τα ενοίκια δεν είναι ακριβά, περί τα 18-20 ευρώ/τ.μ., αλλά ο χώρος βρίσκεται κοντά σε Μετρό, στην Ακρόπολη, στον Κεραμεικό και το Γκάζι.

Όπως αναφέρθηκε, κυρίαρχος τομέας της Dimand είναι οι αστικές αναπλάσεις, και όχι το παραλιακό μέτωπο, καθώς «κρύβουν» πολλαπλασιαστική αξία για κοινωνία και πολίτες. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «δεν στρέφουμε την πλάτη στο παραλιακό μέτωπο αλλά είμαστε αντίβαρο. Το μέλλον των ακινήτων είναι λαμπρό, εκτός από το κέντρο μελετούμε τους 15 μελλοντικούς σταθμούς της γραμμής 4 ώστε να εντοπίσουμε προϊόν και να αρχίσουμε να υλοποιούμε έργα στο μέλλον.

Δεν είναι απλό εγχείρημα και θα πάρει χρόνο, μας ενδιαφέρει να γυρίσει ο μόνιμος κάτοικος στο κέντρο της πόλης, να γίνει πιο ελκυστικό, θα απευθυνθούμε σε μόνους τους και ζευγάρια ή μικρές οικογένειες». Για να συμπληρώσει ότι «στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπάρχει θέμα με υποδομές, πρέπει οι αρμόδιοι να το κοιτάξουν πριν καταστραφεί το project. Αν γίνουν χρήσεις για 400 χιλ. άτομα αλλά η παροχή υπηρεσιών φτάνει για τους μισούς, θα υπάρχει πρόβλημα. Μη φτάσουμε σε… ιδρυματοποίηση ανθρώπων». Προσθέτοντας ότι τα οικιστικά στην παραλία απευθύνονται σε άλλα βαλάντια και target groups.

«Το project Ελληνικό το παρακολουθούμε εν τη γενέσει του. Το 2018-2019 είχαμε κάνει πρόταση στη Lamda, για τα γραφεία, μαζί με την τότε Grivalia, την Prodea, την EBRDA, αλλά δεν προχώρησε. Μας ενδιαφέρει ως εταιρεία και ως κράτος το έργο να πετύχει, πρέπει η χώρα να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει μεγάλα πράγματα. Όμως, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σα πω αν έχουμε αποφασίσει να συμμετέχουμε και επίσης δεν έχουμε καμιά ενημέρωση. Αν ενημερωθούμε είναι σίγουρο ότι θα το μελετήσουμε και ανάλογα θα τοποθετηθούμε». Αυτά ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος της DIMAND σχετικά με τις ενέργειες της Lamda να προχωρήσει σε σύσταση SPV για τους γραφειακούς χώρους στο Ελληνικό, μερίδια του οποίους θα πωλήσει σε ενδιαφερόμενους μέσω διαγωνισμού.

«Στα διατηρητέα και στα καινούργια θα υλοποιήσουμε περίπου 300 διαμερίσματα τα επόμενα τρία χρόνια με πέντε χρόνια», ανέφερε ο ο κ.Ανδριόπουλος και συνέχισε λέγοντας «Θέλουμε να γυρίσει ο πολίτης στο κέντρο, σε περιοχές και σπίτια value for money, κοντά σε Μετρό και ελεύθερους χώρους». Πλέον η εταιρεία μελετα τις περιοχές στις οποίες θα «περάσει» η Γραμμή 4 του Μετρό (οι σταθμοί) για να δεσμευθούν από τώρα ακίνητα προς μελλοντική αξιοποίηση.

Ως προς το outlook της αγοράς και ιδίως της κατοικίας, η ζήτηση έχει θετικό πρόσημο, οι αξίες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, στα ενοίκια το ίδιο αλλά πλέον με σημάδια σταθεροποίησης (οικιστικά, γραφεία). Αν, δε, μετά τις εκλογές έρθει και το πολυαναμενόμενο investment grade, τότε ενδεχομένως να έρθουν περισσότερα κεφάλαια για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. «Το μέλλον των ακινήτων είναι λαμπρό, εκτός από το κέντρο μελετούμε τους 15 μελλοντικούς σταθμούς της γραμμής 4 ώστε να εντοπίσουμε προϊόν και να αρχίσουμε να υλοποιούμε έργα στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατά τον ίδιο, η κατοικία στηρίζεται στην έλλειψη ποιοτικού προϊόντος, στο ενδιαφέρον από digital nomads, στις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω πανδημίας για μεγαλύτερα σπίτια και για εξοχική κατοικία.

Ο κ. Ανδριόπουλος σημείωσε ότι το μέσο κόστος δανεισμού της εταιρείας είναι περίπου στο 3%, ενώ ανέφερε ότι, κόντρα στον υπόλοιπο κόσμο, στην Ελλάδα αυξήθηκε ήδη περαιτέρω φέτος το κόστος κατασκευής κατά περίπου 15-17%, προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε από Σεπτέμβριο να εξισορροπήσει η κατάσταση». Επίσης, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού αλλά και διαθεσιμότητας κατασκευαστικών καθώς γίνονται πολλά έργα ταυτόχρονα. Μίλησε για θέμα προσφοράς και ζήτησης και προέβλεψε προβλήματα τα προσεχή έτη. «Εμείς πάντως, έχουμε κάνει μακροχρόνιες συνεργασίες με κατασκευαστικές για να έχουμε αξιόπιστους εταίρους και με δίκαιη τιμή», σημείωσε ο ίδιος.

Για το μεγάλο project Skyline οι τμηματικές παραδόσεις των ακινήτων θα ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες για να ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχει και θα είναι αποδοτικό για τους μετόχους, κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε ως μέτοχο και την EBRD. Καλό είναι να γίνει παράδειγμα και σε άλλες τράπεζες για τέτοιες κινήσεις», σημείωσε ο επικεφαλής της εισηγμένης, που αναφέρθηκε για στις πρώτες συμφωνίες που έχουν γίνει σε σχέση με τα ακίνητα που θα βγούνε προς πώληση αλλά και για το σημαντικό ενδιαφέρον για όσα αλλάξουν χρήση. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank συμμετέχει με ποσοστό 35%, ένα ποσοστό από το οποίο φιλοδοξεί να της αποδώσει σημαντικό όφελος, ενώ οι δύο μέτοχοι Dimand και Premia θα συμμετέχουν με ποσοστό 65% (εξ αυτού η Dimand ελέγχει το 75%, και από αυτήν θα αποκτήσει 15% η EBRD). Λέτε στο μέλλον να «κοιτάξει» και προς το ΧΑ;

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV