Νίκος
Καραγιάννης

Στην τελική τελική φάση των δοκιμαστικών δρομολογίων της επέκτασης του Τραμ προς Πειραιά εισερχόμαστε από σήμερα. Ωστόσο παρότι υπάρχει η αισιοδοξία ότι σύντομα το μέσο θα μπορέσει να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία, αυτό θα γίνει εφικτό μέσω …Φαλήρου.

ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com, με τα τελικά δοκιμαστικά, θα ετοιμαστεί ένας κατάλογος με “μικροθέματα” που θα δοθούν στον ανάδοχο για να προβεί στις αντίστοιχες παρεμβάσεις. Ακολούθως, θα γίνει η παράδοση του έργου από την Αττικό Μετρό στη ΣΤΑΣΥ, πιθανότατα μέσα στον Δεκέμβριο.

Αυτό δυστυχώς δεν σημαίνει απαραίτητα και το commissioning, δηλαδή την έναρξη λειτουργίας του μέσου. Αυτό εξαρτάται όπως έγραψε σε πολύ πρόσφατο άρθρο του το ypodomes από τα έργα στο Φαληρικό Όρμο. Μέρος των έργων περιλαμβάνει μετατόπιση του τροχιόδρομου και θα χρειαστεί η διακοπή της γραμμής για χρονικό διάστημα 2-3 μηνών.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες τα έργα αυτά θα εκκινήσουν την 10η Ιανουαρίου. Αν αυτό τελικά ισχύσει (καθώς δύο φορές μέχρι σήμερα οι ημερομηνίες έναρξης της παρέμβασης αυτής δεν τηρήθηκαν) τότε όπως γίνεται κατανοητό, η λειτουργία της επέκτασης θα “παγώσει” και θα πραγματοποιηθεί με το πέρας των έργων.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αν τελικά τα έργα στο Φάληρο μετακινηθούν εκ νέου, θα εξεταστεί από τον Υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ, αν κρίνεται σκόπιμο να λειτουργήσει το μέσο.

Αυτό σημαίνει πως η Περιφέρεια Αττικής τελικά θα κρίνει, μέσα από αυτή την συγκυρία την λειτουργία της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα, επέκτασης του Τραμ στην πρωτεύουσα.

ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ

Αυτό σημαίνει πως όλα τα οχήματα των Γραμμών 3 «Θουκυδίδης» (Ασκληπιείο Βούλας – Σ.Ε.Φ.) και 4 «Αριστοτέλης» (Κασομούλη – Σ.Ε.Φ.) μετά τη στάση «Νέο Φάληρο» δεν θα σταθμεύουν, αλλά θα κατευθύνονται προς τη στάση «Γήπεδο Καραϊσκάκη» (αντί Σ.Ε.Φ.), όπου και θα αποβιβάζουν τους επιβάτες. Οι αποβιβαζόμενοι μέσω της υπόγειας διάβασης θα κατευθύνονται είτε αριστερά προς το σταθμό «Φάληρο» της Γραμμής 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) και το Γήπεδο Καραϊσκάκη, είτε δεξιά προς το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στη στάση «Γήπεδο Καραϊσκάκη» τα οχήματα δεν θα παραλαμβάνουν επιβάτες και θα συνεχίζουν κενά, κινούμενα στην επέκταση της γραμμής προς Πειραιά, ενώ επιστρέφοντας στη στάση «Σ.Ε.Φ.» θα παραλαμβάνουν επιβάτες με προορισμό τις στάσεις «Ασκληπιείο Βούλας» και «Κασομούλη».

Όπως σημειώνεται στην δημοσίευση της ΣΤΑΣΥ, καλό θα ήταν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των περιοχών της επέκτασης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διευκολύνουν τη διέλευση των οχημάτων, προκειμένου η δοκιμαστική λειτουργία να ολοκληρωθεί επιτυχώς και να αρχίσει η εμπορική λειτουργία το συντομότερο δυνατόν.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV