Connect with us

Τραμ Αθήνας

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η λειτουργία της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συρμός τραμ

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί η υπόθεση λειτουργίας της επέκτασης του Τραμ προς Πειραιά. Το έργο που μετράει σχεδόν 7 χρόνια (μάλλον αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ για 5,5χλμ μονής επιφανειακής γραμμής) συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο για το πότε θα λειτουργήσει.

Αν και κατασκευαστικά έχει ολοκληρωθεί (τουλάχιστον το μέρος που αφορά τον τροχιόδρομο και περισσότερα έργα) και η δοκιμαστική λειτουργία συνεχίζεται υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λυθούν για να δούμε το Τραμ ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία.

Η …ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΑ

Σύμφωνα με πηγές της Αττικό Μετρό, είμαστε σε πολύ προχωρημένο επίπεδο και στη δοκιμαστική λειτουργία και επέκταση θα μπορούσε να λειτουργήσει στις αρχές του 2020 δίνοντας τέλος στην μακροχρόνια κατασκευή του.

Το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα είναι η Ανάπλαση Φαλήρου που είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Ανάμεσα στα έργα, είναι και η μετακίνηση της γραμμής του Τραμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν τα συγκεκριμένα έργα δεν έχουν ξεκινήσει. Μόλις αυτό γίνει θα χρειαστεί η διακοπή των δρομολογίων από το ύψος του Μοσχάτου μέχρι τη στάση Αγία Σκέπη στο Φλοίσβο, πράγμα που σημαίνει ότι τα δρομολόγια του Τραμ θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διακοπή των δρομολογίων υπολογίζεται σε 2-3 μήνες για να ξεκινήσει μία «μηκοτομική μετατόπιση» δηλαδή να ξαναφτιαχτεί στο ίδιο σημείο αλλά σε νέο ύψος, δηλαδη να προσαρμοσστεί στο νέο ανάγλυφο που διαμορφώνεται με τα έργα. Στα έργα αυτά υπάρχει μία περιπλοκότητα καθώς παρότι Φορέας Υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Αττικής (για το σύνολο των έργων της Ανάπλασης) και κατασκευάστρια η ΑΚΤΩΡ, θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρχει επίβλεψη από την ΣΤΑΣΥ παρότι έργα Τραμ στην Αθήνα είναι υπεύθυνη να κατασκευάζει μόνο η Αττικό Μετρό.

Τα έργα όπως γίνεται αντιληπτό, επηρεάζουν και τη λειτουργία της επέκτασης του Τραμ από το ΣΕΦ στον Πειραιά που είναι η φυσική συνέχεια της γραμής. Δεν έχει δηλαδή νόημα να τεθεί σε λειτουργία μία νέα γραμμή Τραμ και να είναι ξεκομμένη από το υπόλοιπο δίκτυο, για όσο διαρκούν τα έργα. Ωστόσο πηγές κοντά στο θέμα υποστηρίζουν πως αν λειτουργήσει η επέκταση θα είναι μοχλός πίεσης για τα έργα του Φαληρικού Όρμου που θα πρέπει να επιταχυνθούν.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΡΜΩΝ

Μία άλλη διάσταση όμως δίνουν πηγές από τη ΣΤΑΣΥ στο ypodomes.com που σημειώνουν πως, ακόμα και αν αύριο είχε ολοκληρωθεί η μετακίνηση των γραμμών και λειτουργούσε η επέκταση για Πειραιά, αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο λόγω της έλλειψης τροχαίου υλικού. Είναι κοινό μυστικό πως 15 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Τραμ πως λόγω διαφόρων παραγόντων η διαθεσιμότητα συρμών έχει μειωθεί και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην αύξηση του μεταφορικού έργου, ακόμα και αν δεν λειτουργεί και το τμήμα Νέος Κόσμος-Σύνταγμα.

Το …σταυρόλεξο της λειτουργίας και επέκτασης του Τραμ μέχρι τον Πειραιά δείχνει να έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας όμως ίσως τελικά η λύση να βρίσκεται στην Δυτική Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην …Ισπανία.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΡΜΟΙ ΤΡΑΜ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, έχει υπογραφεί μεταξύ της Αττικό Μετρό και της Alstom η σύμβαση προμήθειας 25 νέων συρμών Τραμ που θα καλύψουν την επέκταση του δικτύου προς Πειραιά και θα αυξήσουν τη διαθεσιμότητα άρα και τις καθημερινές συχνότητες των δρομολογίων.

Αν και η σύμβαση προέβλεπε την έλευση του πρώτου Τραμ στην Αθήνα, στους 21 μήνες, αυτό δεν έγινε εφικτό λόγω της αλλάγης που αποφασίστηκε σε κάποια συστήματα που θα διαθέτουν τα νέα Τραμ. Επίσης ο περίφημος διαγωνισμός για το χρώμα των Τραμ (με νικητήριο το πορτοκαλί) ήταν επίσης ένας ακόμα παράγοντας καθυστέρησης με αποτέλεσμα η παραγωγή να ξεκινήσει αρχές Φθινοπώρου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της Alstom ο πρώτος συρμός Τραμ θα έρθει στα τέλη καλοκαιριού (στον 25ο μήνες) του 2020 και θα ολοκληρωθεί έξι μήνες αργότερα με μαζική αποστολή του τροχαίου υλικού.

Εδώ, ίσως έχουμε και το κλειδί, τη λύση στο περίπλοκο θέμα όπως έφτασε να γίνει, για να δούμε να λειτουργήσει η σημαντική επέκταση του Τραμ στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά.

ΑΙΩΝΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Η εμπειρία από την «αιώνια» επέκταση του Τραμ μπορεί να φανεί χρήσιμη ως μάθημα για τα επόμενα έργα Τραμ (και όχι μόνο). Ένα έργο με αρχικό χρόνο υλοποίησης 25 μήνες, που είναι και ο μέσος όρος στην Ευρώπη για αντίστοιχα έργα, έφτασε στην Ελλάδα να κλείσει σχεδόν 7 χρόνια.

Στο διάστημα αυτό, μία ολόκληρη πόλη, από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, έμεινε όμηρος των ατελείωτων έργων, υποβαθμίζοντας τη λειτουργία της. Η έλλειψη κεντρικού συντονισμού συνετέλεσε στο να μην μπορεί το έργο να προχωρά. Σχεδόν δύο χρόνια, όσο και η αρχική διάρκεια του έργου χρειάστηκαν για να ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τα αρχαιολογικά έργα και σε αυτό το έργο χρειάστηκαν πάνω από 5 χρόνια για να ολοκληρωθούν, ενώ ακόμα και μέχρι πριν λίγους μήνες δεν υπήρχε επαρκής συντονισμός με το έργο της Περιφέρειας Αττικής με το έργο του Φαλήρου που επηρέαζε ουσιαστικά το έργο και το οποίο το είχε αναδείξει το ypodomes.com ήδη απο τις αρχές του χρόνου.

Αποτέλεσμα; μη ολοκλήρωση του έργου σε εύλογο χρόνο, χρηματοδοτικά χρειάστηκε να γίνει έργο-γέφυρα και από 2 χρόνια εκτοξεύθηκε στα 7 (υπερτριπλασιασμός χρόνου), χρειάστηκαν συμπληρωματικές συμβάσεις και ταλαιπωρία μίας πόλης, απώλεια νέων εσόδων για τον ΟΑΣΑ, αστοχία κάλυψης μεγαλύτερου ποσοστού της πρωτεύουσας από ένα μέσο σταθερής τροχιάς. Παράλληλα θεωρούμε ότι με την καθυστέρηση αυτή συμπαρασύρθηκε αρνητικά και η επόμενη κατά σειρά επέκταση του Τραμ προς Κερατσίνι-Πέραμα που κυριολεκτικά «πάγωσε».

image_pdfimage_print

Τραμ Αθήνας

Το ….Φάληρο κριτήριο για να λειτουργήσει η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Tram

Στην τελική τελική φάση των δοκιμαστικών δρομολογίων της επέκτασης του Τραμ προς Πειραιά εισερχόμαστε από σήμερα. Ωστόσο παρότι υπάρχει η αισιοδοξία ότι σύντομα το μέσο θα μπορέσει να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία, αυτό θα γίνει εφικτό μέσω …Φαλήρου.

ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com, με τα τελικά δοκιμαστικά, θα ετοιμαστεί ένας κατάλογος με «μικροθέματα» που θα δοθούν στον ανάδοχο για να προβεί στις αντίστοιχες παρεμβάσεις. Ακολούθως, θα γίνει η παράδοση του έργου από την Αττικό Μετρό στη ΣΤΑΣΥ, πιθανότατα μέσα στον Δεκέμβριο.

Αυτό δυστυχώς δεν σημαίνει απαραίτητα και το commissioning, δηλαδή την έναρξη λειτουργίας του μέσου. Αυτό εξαρτάται όπως έγραψε σε πολύ πρόσφατο άρθρο του το ypodomes από τα έργα στο Φαληρικό Όρμο. Μέρος των έργων περιλαμβάνει μετατόπιση του τροχιόδρομου και θα χρειαστεί η διακοπή της γραμμής για χρονικό διάστημα 2-3 μηνών.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες τα έργα αυτά θα εκκινήσουν την 10η Ιανουαρίου. Αν αυτό τελικά ισχύσει (καθώς δύο φορές μέχρι σήμερα οι ημερομηνίες έναρξης της παρέμβασης αυτής δεν τηρήθηκαν) τότε όπως γίνεται κατανοητό, η λειτουργία της επέκτασης θα «παγώσει» και θα πραγματοποιηθεί με το πέρας των έργων.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αν τελικά τα έργα στο Φάληρο μετακινηθούν εκ νέου, θα εξεταστεί από τον Υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ, αν κρίνεται σκόπιμο να λειτουργήσει το μέσο.

Αυτό σημαίνει πως η Περιφέρεια Αττικής τελικά θα κρίνει, μέσα από αυτή την συγκυρία την λειτουργία της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα, επέκτασης του Τραμ στην πρωτεύουσα.

ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ

Αυτό σημαίνει πως όλα τα οχήματα των Γραμμών 3 «Θουκυδίδης» (Ασκληπιείο Βούλας – Σ.Ε.Φ.) και 4 «Αριστοτέλης» (Κασομούλη – Σ.Ε.Φ.) μετά τη στάση «Νέο Φάληρο» δεν θα σταθμεύουν, αλλά θα κατευθύνονται προς τη στάση «Γήπεδο Καραϊσκάκη» (αντί Σ.Ε.Φ.), όπου και θα αποβιβάζουν τους επιβάτες. Οι αποβιβαζόμενοι μέσω της υπόγειας διάβασης θα κατευθύνονται είτε αριστερά προς το σταθμό «Φάληρο» της Γραμμής 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) και το Γήπεδο Καραϊσκάκη, είτε δεξιά προς το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στη στάση «Γήπεδο Καραϊσκάκη» τα οχήματα δεν θα παραλαμβάνουν επιβάτες και θα συνεχίζουν κενά, κινούμενα στην επέκταση της γραμμής προς Πειραιά, ενώ επιστρέφοντας στη στάση «Σ.Ε.Φ.» θα παραλαμβάνουν επιβάτες με προορισμό τις στάσεις «Ασκληπιείο Βούλας» και «Κασομούλη».

Όπως σημειώνεται στην δημοσίευση της ΣΤΑΣΥ, καλό θα ήταν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των περιοχών της επέκτασης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διευκολύνουν τη διέλευση των οχημάτων, προκειμένου η δοκιμαστική λειτουργία να ολοκληρωθεί επιτυχώς και να αρχίσει η εμπορική λειτουργία το συντομότερο δυνατόν.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τραμ Αθήνας

Καραμανλής: Το Τραμ θα επιστρέψει στο Σύνταγμα το συντομότερο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τραμ της Αλστομ

Επιστρέφει στο Σύνταγμα το Τραμ, επιβεβαιώνοντας πλήρως πρόσφατο ρεπορτάζ του ypodomes.com. Σε χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, συζητήθηκε το θέμα αυτό αλλά και η πορεία των έργων Μετρό και Τραμ προς τον Πειραιά.

Όπως τόνισε ο κ.Καραμανλής, «το Τραμ στην πλατεία Συντάγματος θα επιστρέψει το συντομότερο, θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι να ανακοινώσουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Ο Υπουγός θύμισε πως το Τραμ δεν κάνει τέρμα στο Σύνταγμα εδώ και περίπου ένα έτος λόγω των καθιζήσεων. «Η τότε ηγεσία του Υπουργείου είχε πει πως είναι προσωρινή η διακοπή του Τραμ, όμως το προσωρινό είναι ένα έτος».

Όπως υπογράμμισε, αυτή την εποχή γίνεται επεξεργασία για την βέλτιστη τεχνική λύση, για να μπορέσει να πάει το Τραμ στο Σύνταγμα. Να θυμίσουμε πως από τον περασμένο Οκτώβριο τα δρομολόγια του Τραμ σταματούν στη στάση Κασομούλη, στον Νέο Κόσμο, αποκόπτοντας το μέσο από το κέντρο της πόλης.

Αναφορικά με τη λειτουργία των έργων επέκτασης του Τραμ και του Μετρό προς τον Πειραιά, ο Υπουργός Υποδομών αποκάλυψε ότι σύντομα θα επισκεφθεί τα εργοτάξια και μάλιστα όπως είπε «θα αναδείξουμε την προχειροδουλειά που έχει γίνει, τα έργα έχουν καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό, ο εμπορικός κόσμος και όλη η πόλη του Πειραιά, ταλαιπωρείται.

Ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Πειραιά, κ.Γιάννη Μώραλη, «για να μπουν τα πράγματα σε μία σειρά και μετά τη Θεσσαλονίκη, να πούμε στους πολίτες του Πειραιά, τα ακριβή χρονοδιαγράμματα γιατί δυστυχώς οι πολιτικοί μας αντίπαλοι το μόνο που έκαναν ήταν να πετάνε ημερομηνίες, γιατί απλά ήξεραν ότι δεν θα είναι αυτοί στην κυβέρνηση.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΡΑΜ ΚΑΙ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το έργο της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά, έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2012, με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2017. Οι καθυστερήσεις στην πρόοδο του έργου έφεραν το σπάσιμο της λειτουργίας σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα μέχρι την Νίκαια, είχε αποφασιστεί να λειτουργήσει το καλοκαίρι που μας πέρασε όμως αυτό δεν έγινε τελικά.

Η επέκταση του Τραμ προς τον Πειραιά, ξεκίνησε στις αρχές του 2013, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις αρχές του 2015. Οι καθυστερήσει και εδώ είναι μεγάλες. Τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και έχει ξεκινήσει και η δοκιμαστική λειτουργία όμως είναι ασαφές το πότε θα μπορέσει η επέκταση να λειτουργήσει. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως λόγω των έργων στην ανάπλαση Φαληρικού Όρμου ενδέχεται να έχουμε διακοπή των δρομολογίων για κάποιο διάστημα. Αυτό θα επηρεάσει προφανώς και το πότε θα τεθεί σε λειτουργία η συγκεκριμένη επέκταση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τραμ Αθήνας

Δρομολογείται η επαναλειτουργία του Τραμ στο τμήμα Νέος Κόσμος-Σύνταγμα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Alstom Tram Citadis

Την επαναλειτουργία του τμήματος του Τραμ από τον Νέο Κόσμο μέχρι το Σύνταγμα σχεδιάζει το Υπουργείο Υποδομών. Να θυμίσουμε πως το τμήμα παραμένει εκτός λειτουργίας από τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε είχαν εντοπισεί ρηγματώσεις στην υπόγεια κοίτη του Ιλισσού που υπάρχει σε τμήμα περίπου 2χλμ παράλληλα με τον τροχιόδρομο.

Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο θέμα στο ypodomes.com, έχουν λάβει γνώση της υπόθεσης, η οποία από την Αττικό Μετρό χαρακτηρίζεται εύκολα αντιμετωπίσημη. «Η εικόνα που υπάρχει είναι πως η ρηγμάτωση που διαπιστώθηκε είναι τέτοια που επιτρέπει τη λειτουργία του Τραμ. Είναι μία φθορά που μπορεί με μία αποτελεσματική παρέμβαση να διορθωθεί» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ» Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Οι ίδιοι, χαρακτηρίζουν επίσης «ανευθυνότητα» την απόφαση για τη διακοπή της λειτουγίας του μέσου που προκαλεί μάλιστα και ερώτηματα ύπαρξης του ίδιου του μέσου. Τονίζουν δε πως «Το Τραμ στο τμήμα Νέος Κόσμος-Σύνταγμα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία. Είναι σοβαρή αποδυνάμωση για το ίδιο το μέσο η διακοπή των δρομολογίων στο κεντρικότερο τμήμα του. Θέτει υπό αίρεση την ύπαρξη του μέσου και ακυρώνει κάθε προοπτική για την μελλοντική επέκταση του δικτύου προς την Πανεπιστημίου και την Πατησίων».

Όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για μία λάθος υπόθεση εργασίας καθώς είναι εξαιρετικά απίθανο εγχείρημα η αποκάλυψη της κοίτης μετά από σχεδόν 100 χρόνια. Με την ίδια λογική λένε, θα έπρεπε να αρχίσουμε να ξηλώνουμε τον αυτοκινητόδρομο πάνω από τον Κηφισό, που είναι και ένα ποτάμι που είναι ορατό κατά τμήματα. «Υπάρχουν τμήματα του Ιλισσού ποταμού σε άλλα σημεία που μπορούν να αποκαλυφθούν» καταλήγουν.

Μετά την τοποθέτηση της νέας διοίκησης της Αττικό Μετρό, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ (που έχει την ευθύνη λειτουργίας του δικτύου Τραμ) αναμένεται να δρομολογηθεί η επαναλειτουργίας του τμήματος από τον Νέο Κόσμο μέχρι το Σύνταγμα που σήμερα, 10 μήνες μετά παραμένει κλειστό.

Από το κλείσιμο του τμήματος αυτού, έχει μετακυλιστεί η επιβατική κίνηση στο Μετρό με αποτέλεσμα οι συρμοί να είναι ασφυκτικά γεμάτοι ακόμα και σε εκτός αιχμής ώρες.

ΓΙΑΤΙ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ

Πέρυσι στα μέσα Οκτώβρη, έγινε γνωστό πως το Υπουργείο Υποδομων έδωσε εντολή για την αναστολή λειτουργίας του τμήματος της γραμμής του τραμ από το ύψος του Νέου Κόσμου (σταθμός Κασομούλη) έως το Σύνταγμα, μετά την διαπίστωση για σοβαρά προβλήματα διάβρωσης της υπόγειας κοίτης του Ιλισού ύστερα από αυτοψία κλιμακίου μηχανικών του υπουργείου.

Ωστόσο ενώ διακόπηκε το τμήμα του Τραμ δεν συνέβη ίδιο και με τους οδικούς άξονες στο ίδιο τμήμα με την αναφορά πως «το τραμ έχει μεγάλο φορτίο και είναι μέσα σε κλειστό αγωγό, πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στον τρόπο συντήρησης και εποπτείας του τομέα των Υποδομών».

Μάλιστα είχαν ακουστεί και απόψεις για μετατόπιση της γραμμής επί της Συγγρού, ακόμα και για κατάργηση του συγκεκριμένου τμήματος.

Οι στάσεις Τραμ που παραμένουν εκτός λειτουργίας είναι οι Συγγρού Φιξ, Νέος Κόσμος, Ζάππειο και Σύνταγμα. Εκτός από το Ζάππειο οι άλλοι τρεις αποτελούν και σημεία σύνδεσης με τις γραμμές του Μετρό 2 και 3.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα