Connect with us

Editorial

Το μπουκέτο των νέων μεγάλων έργων: Ποια υπογράφονται, ποια δημοπρατούνται

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πηγαίνοντας το χρόνο πίσω, ας πούμε 10 χρόνια πριν στο 2009, η Ελλάδα είχε πολλά έργα. Για αυτοκινητόδρομους, για σιδηρόδρομους για λιμάνια και αεροδρόμια. Είναι αλήθεια ότι ήταν μία εποχή που στηνόταν το μελλοντικό πρόσωπο της χώρας μέσα από μία γεναιόδωρη γενιά έργων.

Αυτή η γενιά εν πολλοίς σήμερα έχει ολοκληρωθεί. Η χώρα διαθέτει ένα σημαντικό δίκτυο αυτοκινητόδρομων, προ ημερών ολοκληρώθηκε και η διπλή γραμμή στον διάδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη μία ενδιάμεση γενιά έργων που θα μας φτάσει στο 2021. Είναι η αναβάθμιση 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων η ολοκλήρωση του Προβλήτα ΙΙΙ στο Λιμάνι του Πειραιά, η Ανάπλαση Φαλήρου, η Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων και το νότιο τμήμα του Ε65 από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα. Είναι μία ενδιάμεση γενιά γιατί δεν έχει την ευρύτητα και την οραματικότητα που είχε η προηγούμενη γενιά. Βοηθά όμως στην εκμοντερνοποίηση κυρίως υφιστάμενων υποδομών. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον μία γυμνή από υποδομές χώρα αλλά με σύγχρονες βασικές υποδομές που χρειάζονται ενίσχυση.

Φέτος όμως αυτό πρόκειται να αλλάξει μιας και είναι σε εξέλιξη ή πρόκειται να βγουν διαγωνισμοί για μία νέα γενιά έργων η οποία θα ολοκληρωθεί σταδιακά από το 2022 μέχρι το 2027 διαμορφώνοντας το πιο μελλοντικό πρόσωπο της χώρας.

Τις επόμενες μέρες ενεργοποιείται η σύμβαση για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου (ολοκλήρωση 2024) και οι εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος (ολοκλήρωση τέλη του 2022). Η Γραμμή 4 του Μετρό υπόσχεται φέτος να βγάλει το ανάδοχο σχήμα για ένα έργο που θα τραβήξει όλη την επόμενη δεκαετία και που θα μετασχηματίσει τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας. Ανάδοχο περιμένουμε επίσης για την Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος (ολοκλήρωση τέλη 2023).

Έχουμε επίσης διαγωνισμούς για την ολοκλήρωση της νέας διπλής ηλεκτροκινούμενης γραμμής Κιάτο-Πάτρα. Περιμένουμε να υπογραφεί η ηλεκτροκίνηση στο Κιάτο-Αίγιο ενώ θα έχουμε 3 διαγωνισμύς για τα τμήματα Αίγιο-Ψαθόπυργος, Ψαθόπυργος-Ρίο και Ρίο-Άγιος Διονυσιος Πάτρας. Αυτά τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά μέχρι το 2023-2024. Ξεκινούν επίσης τα έργα για την ηλεκτροκίνηση του Θεσσαλικού Σιδηρόδρομου μέχρι το 2023 (Λάρισα-Βόλος και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα) με το πρώτο να αναμένεται ο διαγωνισμός και το δεύτερο να οδεύει προς υπογραφή. Τέλος θα έχουμε τα έργα για την ολοκλήρωση των υποδομών στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών.

Έχουμε τους διαγωνισμούς για τα 2 μεγάλα Logistics Park σε Θεσσαλονίκη και Θριάσιο 2 και περιμένουμε τουλάχιστον δύο ακόμα σε Αλεξανδρούπολη και Ηγουμενίτσα (ολοκλήρωση 2022-2024).

Περνώντας στα λιμάνια έχουμε τους 2 μεγάλους διαγωνισμούς σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη για το νέο προβλήτα κρουαζιέρας και ολοκλήρωση 6ου προβλήτα αντίστοιχα (ολοκλήρωση 2023).

Στα αεροδρόμια πέρα από το Καστέλι έχουμε τη μεγάλη επέκταση του Αεροδρομίου της Αθήνας που πρόκειται να ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα (ολοκλήρωση 2023).

Στα μεγάλα οδικά έργα περιμένουμε να κλειδώσει η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του Ε65 με το βόρειο τμήμα από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία (2023) και για το επόμενο έτος την ανάδειξη αναδόχου για το διπλό διαγωνισμό του ΒΟΑΚ (2025).

Αυτό είναι το μπουκέτο έργων για το 2019. Αν πάμε και μέχρι το 2021 τότε έχουμε ακόμα μία ενδιάμεση γενιά έργων που αφορά: την ηλεκτροκίνηση της γραμμής Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας (2024), την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού τμήματος ΣΚΑ-Οινόη (2024) και κάποια μικρότερα που συμπληρώνουν ένα ακόμα παζλ στην μεγένθυση των υποδομών της χώρας.

Δεν ξεχνάμε φυσικά το mega project στο Ελληνικό το οποίο θα είναι η ναυαρχίδα των κατασκευών όταν όμως ενεργοποιηθεί. Η επένδυση των 8 δισ.ευρώ παραμένει η μεγάλη ελπίδα όλου του τεχνικού κλάδου που προς το παρόν είναι σε φάση διευθέτησης εκρεμμοτήτων.

Η Ελλάδα περνώντας μέσα από την δυσκολότερη μεταπολεμικά περίοδο της νεότερης ιστορίας της βγαίνει με ένα πιο μοντέρνο πρόσωπο και αν ξεπεράσει το σύμπλεγμα της Ψωροκώσταινας που την κατατρέχει τότε μπορεί να αναδειχθεί ως η σημαντικότερη χώρα στην Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Το πακέτο έργων που περιγράφηκε παραπάνω δεν είναι ούτε φανταστικό ούτε μακέτες, είναι έργα που έχουν χρηματοδότηση και που με καλούς χειρισμούς μπορούν να ενεργοποιηθούν και να συμβάλουν στην βελτίωση του κλίματος στον τεχνικό κλάδο που σήμερα δεν περνά και τις καλύτερες μέρες του.

Καλή Εβδομάδα σε όλους
4.2.2019

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Editorial

Μπορεί μία Γραμμή Μετρό να τερματίζει στο κέντρο μίας πόλης;

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Είναι αλήθεια πως ο σχεδιασμός ενός έργου Μετρό είναι μία περίπλοκη υπόθεση. Η δε υλοποίηση του και λειτουργία του μακροχρόνια και με πολλές ανατροπές. Το έχουμε δει άλλωστε στο παρελθόν. Στην υπό κατασκευή επέκταση της Γραμμής 3  στον Πειραιά, όταν σχεδιάστηκε, αλλά και όταν δημοπρατήθηκε για πρώτη φορά, περίπου το 2007, είχε 7 σταθμούς και δεν τερμάτιζε στο Δημοτικό Θέατρο αλλά στην Ευαγγελίστρια, επί της Γρ.Λαμπράκη, καλύπτοντας ακόμα μεγαλύτερο τμήμα του κέντρου της πόλης.

Ο σταθμός Ευαγγελίστρια, αποτέλεσε σημείο τριβής με την Μητρόπολη Πειραιά καθώς είχε χωροθετηθεί ανάμεσα στο Γηροκομείο και την εκκλησία και από τις αντιδράσεις τότε, αποφασίστηκε τελικά να αφαιρεθεί ο σταθμός, στερώντας από τον Πειραιά ένα μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο. Ο διαγωνισμός διεκόπη και επαναπροκηρύχθηκε στα τέλη του 2008 με τη σημερινή του μορφή. Ερώτημα αποτελεί γιατί δεν επελέγη κάποιο άλλο σημείο για να μην χαθεί ο σταθμός.

Η αλήθεια είναι πως συνήθως σε αυτή τη χώρα ακούμε συνεχώς για αιτήματα που πολλές φορές αγγίζουν και το υπερβολικό. Εδώ, όμως στην περίπτωση του Μετρό έχουμε ένα παράδοξο. Με την έναρξη λειτουργίας της επέκτασης η Γραμμή 3 θα τερματίζει (ή θα έχει αφετηρία αν θέλετε) το Δημοτικό Θέατρο, στο κέντρο της πόλης. Αυτό, με γυρίζει 19 χρόνια πριν, πίσω στο 2000 όταν ξεκίνησαν να λειτουργούν οι Γραμμές 2 και 3 του Μετρό.

Για όσους θυμούνται και οι δύο γραμμές είχαν ως αφετηρία/τέρμα το Σύνταγμα. Είχαμε τις γραμμές Σύνταγμα-Εθνική Άμυνα και Σύνταγμα-Σεπόλια. Λίγους μήνες μετά η γραμμή 2 επεκτάθηκε μέχρι τη Δάφνη και 3 χρόνια μετά η γραμμή 3 επεκτάθηκε στο Μοναστηράκι. Θέλω να πω, πως το Σύνταγμα λειτούργησε ως τερματικός σταθμός αλλά προσωρινά  μέχρι να επεκταθούν  οι Γραμμές 2 και 3. Δεν ήταν μόνιμο.

Ένα ερώτημα που υπάρχει σήμερα, είναι αν είναι ορθό να έχουμε το κέντρο μίας πόλης ως τερματικό/αφετηρία μίας γραμμής Μετρό. Συνήθως τα κέντρα μιας πόλης και σε αυτή την περίπτωση και ο Πειραιάς έχει το Δημοτικό Θέατρο ως το νευραλγικό του κέντρο. Εκεί θα κατέβει κόσμος για ψώνια, για δουλειά, για βόλτα. Το Δημοτικό Θέατρο είναι για τον Πειραιά ότι είναι και το Σύνταγμα για την Αθήνα.

Είναι λοιπόν κάπως παράδοξο το γεγονός, πως εκεί θα ξεκινά/καταλήγει η Γραμμή 3 και από όσο γνωρίζουμε δεν υφίστανται σχέδια περαιτέρω επέκτασης της Γραμμής είτε προς Γρ.Λαμπράκη, είτε προς Καλλίπολη, είτε προς Χατζηκυριάκειο. Σκόρπιες αναφορές για αιτήματα επέκτασης έχουμε δει αλλά τίποτα συγκεκριμένο, τίποτα που να οδηγεί σε κάποιο επίσημο αίτημα.

Η νέα ΜΑΜ που σχεδιάζεται από την Αττικό Μετρό θα ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία να εξεταστεί κάτι τέτοιο καθώς όποια πλευρά και αν διαλέξει να επεκταθεί θα βρει πυκνοκατοικημένες περιοχές που εμπορικά θα μπορούσε να σταθεί σταθμός Μετρό. Αν θα μπορούσαμε να βρούμε ένα αρνητικό παράγοντα, ίσως να ήταν το γεγονός ότι η Γραμμή 3, γίνεται και με την επέκταση μέχρι το κέντρο του Πειραιά θηριώδης με μήκος που θα φτάνει τα 50χλμ (μαζί με το κοινό τμήμα με τον Προαστιακό από τη Δ.Πλακεντίας μέχρι το Αεροδρόμιο).

Θα είχε πάντως εξαιρετικό ενδιαφέρον να ακούγαμε τόσο την άποψη της νέο-εκλεγμένης Περιφέρειας όσο και του Δήμου Πειραιά που συνεχίζει το έργο της, αλλά και φορέων της περιοχής. Είναι γνωστό πως αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα είναι η Γραμμή 4 και η επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον αλλά μία μελλοντική στρατηγική θα μας έδινε κάποιο στοιχεία για την μελλοντική επέκταση της Γραμμής πέρα από το Δημοτικό Θεατρο.

Καλή Εβδομάδα σε όλους
18.11.2019

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Editorial

Η μεγάλη ευκαιρία για την ανάδειξη της Ελλάδας ως διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Logistics, Μεταφορές

Η χώρα αλλάζει ραγδαία στο κομμάτι των υποδομών και μαζί «σέρνει» σε αναβάθμιση και τα μεταφορικά δίκτυα που διαθέτει. Τα προβλήματα και τα κουσούρια που άφησε η κρίση είναι αδιαμφισβήτητα πολλά. Ειδικά στις μεταφορές το βλέπουμε έντονα. Λιγοστό προσωπικό, προβλήματα με τη συντήρηση, αδυναμία προσφοράς υψηλής ποιότητας μεταφορικό έργο είναι κάποια από αυτά. Αφήνοντας με αργό ρυθμό την σφοδρότερη οικονομική κρίση που γνώρισε η χώρα την τελευταία δεκαετία είναι ώρα να δούμε μπροστά.

Έχοντας ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και θέλοντας να παίξουμε ένα ενεργό ρόλο όντας σε ένα στρατηγικό σημείο της Ευρωπαϊκής Ηπείρου πρέπει να δούμε την πύκνωση των μεταφορικών δικτύων αστικών και υπεραστικών μέσα από ένα νέο φιλόδοξο πλάνο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε αυτή τη φορά, είναι ότι δεν σχεδιάζουμε από το μηδέν. Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι τεράστια. Η Ελλάδα διαθέτει ένα πολύ υψηλής ποιότητας και λειτουργικότητας δίκτυο αυτοκινητόδρομων το οποίο μέσα στην επόμενη πενταετία θα ενισχυθεί και θα συμπληρωθεί. Έχει επίσης δύο δυναμικά κεντρικά λιμάνια σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη και κάποια άλλα πολύ σημαντικά περιφερειακά, έχει το δυναμικό αεροδρόμιο της Αθήνας που προετοιμάζει νέες επενδύσεις και το υπό αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης, αναβαθμίζονται άλλα 13 από τη fraport, ενώ ετοιμάζεται να κατασκευαστεί ένα νέο κομβικό αεροδρόμιο στο Ηράκλειο .

Στα σιδηροδρομικά δίκτυα είμαστε επιτέλους μία ανάσα από την ολοκλήρωση του διαδρόμου Πειραιάς-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, έχουμε απελευθερωμένη αγορά με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να ειναι κάτω από την σκέπη της Ιταλικής FS, να λειτουργούν ακόμα 2 εταιρείες, ενώ μέσα στην επόμενη πενταετία προγραμματίζεται να φτασει το τραίνο στην Πάτρα και να έχουν ηλεκτροδοτηθεί οι περιφερειακές γραμμές Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Λάρισα-Βόλος.

Ξεκινά η κατασκευή του πρώτου μεγάλου Logistics Park στο Θριάσιο και προετοιμάζεται ακόμα ένα στη Θεσσαλονίκη ενώ υπάρχουν σχέδια για άλλα σε σημαντικά λιμάνια της χώρας.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αναγέννηση των ΒΙΠΕ και της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής δίνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η Ελλάδα δεν είναι η Ψωροκώσταινα του παρελθόντος, σκέφτεται πιο διευρυμένα και έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα δυναμικό comeback στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Σε αυτό το διαρκώς εναλλασόμενο περιβάλλον που μεταμορφώνει την εικόνα της χώρας, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε νέες υποδομές ακόμα πιο ισχυρές. Το πλάνο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας με όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που έχει μπορεί να γίνει ο επόμενος μεγάλος στόχος. Το Sea2Sea είναι ικανό να πάρει τα κεφάλαια που χρειάζεται για το ανατολικό της τμήμα.

Στο πεδίο των αυτοκινητόδρομων η ολοκλήρωση του Ε65 και της Ιόνιας Οδού προς βορρά, οι επεκτάσεις της Αττικής οδού, Ο ΒΟΑΚ και μερικά ακόμα οδικά έργα είναι τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα.

Τα λιμάνια και τα αεροδρόμια έχοντας κατά βάση ιδιωτικοποιηθεί μπορούν να φέρουν σημαντικές επενδύσεις και η προγραμματισμένη «έξυπνη» παραχώρηση τμημάτων των λιμένων αλλά και η αξιοποίηση των 23 υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων μπορεί να προσδώσει ακόμα ένα λιθαράκι στην μετεξέλιξη τους.

Σε όλα αυτά χρειάζεται βέβαια και η ομπρέλα των πολιτικών εκείνων που θα βοηθήσουν από τη μία στην προσέλκυση επενδύσεων και θα αναδείξουν από την άλλη την κομβική για τις μεταφορές θέση της Ελλάδας.

Σε όλα τα παραπάνω δεν φαίνεται κάποια γκρίζα σκιά παρά μόνο ευκαιρίες. Είναι στο δικό μας χέρι αυτές οι ευκαιρίες να γίνουν πραγματικότητα και η χώρα να γίνει ένα διεθνές εμπορικό hub το οποίο θα φέρει πλούτο και ευημερία.

Καλή Εβδομάδα σε όλους
11.11.2019

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Editorial

Ζωντανεύει ο κατασκευαστικός κλάδος από την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργοτάξιο και εργάτης σε οικοδοομή

Το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στις οικοδομές από το 2006, αναμένεται να συμβάλει στην άνοδο του ΑΕΠ, στην άνοδο των αξιών των ακινήτων, στην ανάκτηση της αξίας των περιουσιών των ιδιοκτητών και στην εξυγίανση των τραπεζών μέσω της υψηλότερης αποτίμησης των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο ΦΠΑ 24% επιβάλλεται μέχρι σήμερα σε όσους αποκτούν νεόδμητο ακίνητο (με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη της 1η Ιανουαρίου του 2006), έχοντας ήδη κάποια κατοικία, ή στους αγοραστές εξοχικών κατοικιών ενώ στα παλαιότερα ακίνητα επιβάλλεται μόνον ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος από το 2013 και μετά είναι μόλις 3% (από 10% που ήταν έως και το 2013). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι υποψήφιοι αγοραστές να θεωρούν το 24% απαγορευτικό και να προτιμούν τα παλαιά ακίνητα.

Η αναστολή του ΦΠΑ θα ισχύσει για τρία χρόνια, την περίοδο από την 1η-1-2020 έως την 31η-12-2022. Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ θα γίνεται με μια απλή αίτηση, αναφέροντας και τη φράση «εντός εξαμήνου» που μένει να διευκρινιστεί σε τί ακριβώς διαδικασία αναφέρεται.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, μια μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα προσέφερε στους κατασκευαστές τη δυνατότητα μείωσης των τιμών πώλησης νέων κατοικιών κατά περίπου 9%, οπότε θα σημειωνόταν αύξηση της ζήτησης για νέες κατοικίες ειδικά από το εξωτερικό. Μία μείωση του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές θα προσέφερε επιπλέον επενδύσεις έως 140 εκατ. ευρώ και θα δημιουργούσε από 921 έως 3.650 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας έτσι το ΑΕΠ της χώρας μέχρι και 265 εκατ. ευρώ.

Η τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων και θα προσελκύσει τους ξένους που θέλουν να επενδύσουν στο ελληνικό real estate. Η διαφορά που θα υπάρξει από όσους παίρνουν έτσι τις χρυσές βίζες αλλά και από όσους επενδύουν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnbκινούνται θα είναι μεγάλη. Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα κινούνταν σχεδόν αποκλειστικά στην αγορά των μεταχειρισμένων ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι επτά στους δέκα αγοραστές ακινήτων προτιμούν παλαιά ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών, ακολουθούν κατοικίες ηλικίας 11-20 ετών, ενώ πολύ χαμηλό είναι το ενδιαφέρον για την αγορά ενός νεόδμητου ακινήτου.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει θετική επίπτωση και στη ζήτηση οικοδομών που έχουν αποπερατωθεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά έχουν μείνει απούλητες. Περισσότερα από 250.000 κτίσματα ημιτελή ή αποπερατωμένα ως προς τις βασικές κατασκευαστικές εργασίες και οικοδομές πλήρως αποπερατωμένες θα πωλούνται πολύ πιο εύκολα. Για παράδειγμα, διαμερίσματα σε οικοδομή με άδεια ανέγερσης εκδοθείσα το 2008 που έμειναν απούλητα θα μπορούν να πωληθούν πλέον χωρίς επιβάρυνση με ΦΠΑ 24% επί της αντικειμενικής αξίας τους αλλά με πολύ μικρότερη επιβάρυνση φόρου μεταβίβασης ύψους 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Αν η αγορά λειτουργήσει ορθολογικά, θα πρέπει να δει να μειώνονται οι τιμές έως 24%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σε περιοχές, όπως στην Κυψέλη, που έχουν πληθώρα παλαιών διαμερισμάτων να κατέβει ο πήχης των απαιτήσεων για ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1960 και μετά.

Σημειωτέον ότι η ρύθμιση για την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή δεν θα επηρεάσει καθόλου την αγορά πρώτης κατοικίας, δεδομένου ότι αυτή απαλλάσσεται ήδη από τον ΦΠΑ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα