Connect with us

Μετρό Αθήνας

Το 2022 σε λειτουργία η επέκταση του Μετρό στον Πειραιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίσκεψη Καραμανλή στο Μετρό Πειραιά

Επίσκεψη πραγματοποίησε πριν από λίγο ο Υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας  Καραμανλής στο εργοτάξιο του Σταθμού Μετρό Πειραιά, που αποτελεί τμήμα της επέκτασης της Γραμμής 3.

Μετά την επίσκεψη, στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι ενώ το χρονοδιάγραμμα ήταν για το 2021, αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί εκτιμώντας ότι η συνολική λειτουργία της επέκτασης της Γραμμής 3 μέχρι το Δημοτικό Θέατρο στον Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2022.

Για μία ακόμα φορά καυτηρίασε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «εμείς δεν λέμε ψέματα, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οι σταθμοί του Πειραιά δεν θα είναι έτοιμοι ούτε το 2020, ούτε το 2021 και θα καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια το έργο να παραδοθεί μέσα στο 2022».

Αναφορικά με τους 3 πρώτους σταθμούς της επέκτασης: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια, προανήγγειλε την ολοκλήρωσή τους το καλοκαίρι του 2020, τόνισε όμως πως υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο να μην υπάρχει πρόβλεψη λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, λόγω ασυμβατότητας.

«Εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε έτοιμους σταθμούς και να μην μπορούμε να τους λειτουργήσουμε. Γίνεται ένας τεράστιος αγώνας δρόμου από τον ΟΑΣΑ, έτσι ώστε να υπάρξει η λεγόμενη συμβατότητα του συστήματος», σχολίασε σχετικά ο Υπουργός προσθέτοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πώς εξελίσσεται η διαδικασία.

Αναφερόμενος στο Τραμ και την επέκτασή του προς τον Πειραιά, δήλωσε ότι ενώ ολοκληρώνονται τα δοκιμαστικά δρομολόγια, τα έργα ωστόσο στο Φαληρικό Όρμο, που θα ξεκινήσουν το νέο έτος και θα διαρκέσουν από 4 έως 6 μήνες και πιθανότατα θα μετακινήσουν τη λειτουργία της επέκτασης για το καλοκαίρι του 2020. Ο κος Καραμανλής είπε ότι βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Περιφερειακή Αρχή της Αττικής για τη λήψη αποφάσεων που ενδεχομένως επιταχύνουν τη λειτουργία του μέσου βελτιώνοντας την καθημερινότητα των Πειραιωτών.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης δήλωσε ικανοποιημένος για τις ειλικρινείς εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν όσον αφορά τη λειτουργία της επέκτασης λέγοντας ότι «για τόσο μεγάλα έργα που αλλάζουν προς το καλύτερο τη λειτουργία της πόλης, αξίζει να περιμένεις» εν;v σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Τραμ είπε πώς θα υπάρξουν νέα, μέσα στις επόμενες μέρες.

image_print

Μετρό Αθήνας

Μέσω ΕΣΠΑ η υπογειοποίηση στο Φαλήρο-Πειραιάς της Γραμμής 1 του Μετρό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συρμός Μετρό Γραμμής 1

Μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, το θέμα της υπογειοποίησης του τμήματος Φάληρο-Πειραιάς της Γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, έχει σχεδόν κλειδώσει η ένταξη του έργου στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και το έργο θα μπορεί να υλοποιηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι, με την ένταξη του στο ΕΣΠΑ, θα μπορούν να τρέξουν ταυτόχρονα οι διαδικασίες ωρίμανσης του, να ετοιμαστούν τα τεύχη δημοπράτησης για να εγκριθεί από την διαχειριστική αρχή ο διαγωνισμός. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου 100εκατ.ευρώ.

Σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ αναφορικά με το θέμα αναφέρει πως “δύναται να διερευνηθεί πρόταση χρηματοδότησης της υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου (σ.σ. εννοεί τη Γραμμή 1 του Μετρό) από το Ν. Φάληρο μέχρι τον Πειραιά, στη βάση των προτεραιοτήτων και προτάσεων του αρμόδιου φορέα πολιτικής, της διαθεσιμότητας πόρων και των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης του έργου. Σε ότι αφορά ειδικότερες πληροφορίες για τον προγραμματισμό εντάξεων αρμόδια να δώσει σχετικές πληροφορίες είναι η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ, καθώς και το συνερωτώμενο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ως αρμόδιος φορέας πολιτικής, για θέματα σχεδιασμού και προγραμματισμού νέων έργων”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΑ και ΕΚΤ αναφέρεται πως έχει τεθεί αίτημα από τη ΣΤΑΣΥ Α.Ε. που θα είναι και η αναθέτουσα αρχή του έργου και σημειώνεται πως πρόκειται για έργο δυνητικά επιλέξιμο από το ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.

ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΕΝΤΑΞΗ-Η ΑΝΑΓΚΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες του ypodomes.com, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το θέμα προχωρά και η βούληση για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ θεωρείται δεδομένη.

Να θυμίσουμε ότι ο Δήμος Πειραιά, έχει ανεβάσει το θέμα της υπογειοποίησης πολύ ψηλά στην ατζέντα του και ζητά επιτακτικά την υλοποίηση του. Θεωρεί πως με την υπογειοποίηση των γραμμών του Μετρό θα απελευθερωθεί ικανός χώρος για τη δημιουργία μίας λεωφόρου που θα μπορεί να αντέχει τους κυκλοφοριακούς φόρτους, ειδικά το καλοκαίρι, από και προς το λιμάνι.

Σήμερα, κατά τους θερινούς μήνες, από την κίνηση στην ακτοπλοϊα, δημιουργείται ασφυξία σε όλους τους κύριους άξονες του Πειραιά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να επιβαρύνονται με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις και υπαρχουν φαινόμενα κυκλοφοριακού κορεσμού.

Το έργο περιλαμβάνει τη βύθιση των γραμμών αμέσως μετά την έξοδο από σταθμό ΦΑΛΗΡΟ, τη δημιουργία ενός νέου υπόγειου σταθμού με την ονομασία ΚΑΜΙΝΙΑ (στη συμβολή των οδών Ηρ.Πολυτεχνείου και Ο.Σκυλίτση) και την άνοδο των γραμμών στην επιφάνεια στον τερματικό σταθμό του ΠΕΙΡΑΙΑ.

ΕΡΓΟ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Εδώ μιλάμε για ένα από τα κλασικότερα έργα-μακέτα. Η συζήτηση περί υπογειοποίησης υπάρχει από το 2000 σαν έργο συνδυασμένο με το Τραμ. Τελικά λόγω αντιδράσεων το Τραμ άλλαξε χάραξη και δημοπρατήθηκε μόνο του (είναι το έργο που αναμένεται να παραδοθεί το καλοκαίρι). Τον Νοέμβριο του 2009 εγκρίνεται η προμελέτη και τον Νοέμβριο του 2012 εγκρινεται η ΑΕΠΟ, δηλαδή οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου. Τον Μάρτιο υποβάλλεται αίτημα από τη ΣΤΑΣΥ για έγκριση της οριστικής μελέτης.

Στη συνέχεια έχουμε ένα πισωγύρισμα και η τότε διοίκηση αποφασίζει να διαλυθεί η σύμβαση προμελέτης και το 2017 γίνεται ανάκληση της απόφασης και το έργο επανέρχεται στην ατζέντα. Οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι είναι το μεγάλο όπλο του έργου που θεωρητικά μπορούν σύντομα, μόλις ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, να στείλουν το έργο προς την υλοποίηση, ικανοποιώντας ένα αίτημα δεκαετιών για τον Πειραιά που θα σταματήσει να είναι άτυπα διχοτομημένος.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Αθήνας

Εξετάστηκαν χθες στο ΣτΕ οι προσφυγές για τη Γραμμή 4 του Μετρό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετρό Γραμμή 4

Μέσα στην απίστευτη κατάσταση την οποία βιώνουμε, προσπαθούμε να κοιτάξουμε και τις πτυχές της καθημερινής ζωής. Μία από αυτές, είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, εξετάστηκαν τελικά από το ΣτΕ τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι δύο τελικοί διεκδικητές για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Αυτό είναι ένα ακόμα βήμα στην μακροχρόνια ιστορία του διαγωνισμού για τη Γραμμή 4.

Τώρα, από εδώ και εμπρός, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση, αλλά αυτό είναι άγνωστο με τις παρούσε συνθήκες. Στην Αττικό Μετρό θεωρούν ότι θα είναι ακόμα ένα εμπόδιο που θα ξεπεραστεί επιτυχώς και το έργο θα προχωρήσει προς την τελική του ευθεία.

Αν και σε αυτό το δικαστικό αγώνα δεν έχουμε κάποια καθυστέρηση τότε κάποια στιγμή φέτος, θα οριστεί ημερομηνία για την αποσφράγιση των προσφορών. Εκεί, θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου που θα αποκτήσει και το “συμβόλαιο της δεκαετίας”. Τελικοί διεκδικητές είναι οι «ΑΚΤΩΡ-ANSALDOBREDA-HITACHI» και «ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM».

ΕΡΓΟ-ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Στα θολά νερά που κινείται η αγορά από το 2017 και μετά, το έργο κατασκευής της Γραμμής 4 θεωρείται ως έργο-ανάσα. Ο μεγάλος προϋπολογισμός του έργου που αγγίζει τα 1,8δισ.ευρώ, θα δώσει άμεση απασχόληση σε χιλιάδες εργαζόμενους στα εργοτάξια του έργου ενώ θα τονώσει όλο τον τεχνικό κλάδο με τις υπεργολαβίες που θα υπάρξουν, τις συμβάσεις προμηθείων και υπηρεσιών για τα επόμενα δέκα χρόνια.  Θα είναι το τρίτο πολύ μεγάλο έργο, μετά το Λαμία-Ξυνιάδα και το αεροδρόμιο στο Καστέλι που θα πάρει μπρος.

Στην Αττικό Μετρό υπάρχει πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το έργο για το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 από το Άλσος Βεϊκου μέχρι του Γουδή, φέτος θα υπογραφεί. Είναι σημαντικό να ξεκινήσει, έργο που υπογράφεται κάποια στιγμή θα τελειώσει, είναι αδιαμφισβήτητα το έργο που περιμένει όλη η κατασκευααστική αγορά.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Αθήνας

Μετρό Αθήνας: Σε λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ και ΝΙΚΑΙΑ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σταθμός Μετρό Αγία Βαρβάρα

Στο φώτο-φίνις περνάμε στο έργο της παράδοσης των τριών πρώτων σταθμών, στην επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας στον Πειραιά. Όπως αναφέρουν στο ypodomes.com πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στο έργο, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη λειτουργία.

Αυτή τοποθετείται μετά το Πάσχα, τον Μάιο ή το αργότερο Ιούνιο. Το μόνο ορατό εμπόδιο αυτή τη στιγμή και ουσιαστικό το μόνο που μπορεί να παρατείνει την χρονική αυτή προθεσμία η ολοκλήρωση από τον ΟΑΣΑ της εγκατάστασης και λειτουργίας του Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (δηλαδή πύλες και μηχανήματα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο).

Ως γνωστόν, στη σύμβαση-ΣΔΙΤ του 2013, δεν είχε προβλεφθεί ούτε ως οψιόν η εγκατάσταση του έξυπνου εισιτηρίου στην επέκταση του Πειραιά, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παραγγελία επιπλέον μηχανημάτων (με επέκταση της σύμβασης) αλλά και η αλλαγή του σχεδιασμού που αρχικά περιελάμβανε το παλιό σύστημα επικύρωσης του εισιτηρίου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες γίνεται αγώνας δρόμου για να καταφέρει ο ΟΑΣΑ να ολοκληρώσει έγκαιρα τις εργασίες αυτές. Τα έργα έχει αναλάβει η κοινοπραξία «HELLAS SMART TICKET» με τη συμμετοχή των LG CNS – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ

Όσον αφορά τα τελευταία έργα στους υπό παράδοση πλέον σταθμούς ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ και ΝΙΚΑΙΑ σε εξέλιξη είναι οι οι δοκιμές των Ηλεκτρομηχανολογικών Συστημάτων. Επίσης ξεκίνησαν και οι δοκιμές με συρμούς για να διαπιστωθει η ασφάλεια και λειτουργικότητα γραμμών και συστημάτων.

Εντός του Μαρτίου αναμένεται η διασύνδεση με το υφιστάμενο σε λειτουργία δίκτυο προκειμένου να αρχίσουν οι τελικές δοκιμές λειτουργίας. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνονται και οι τελευταίες εργασίες Αρχιτεκτονικών Τελειωμάτων.

Οι νέοι σταθμοί με την ένταξη τους στα δρομολόγια της Γραμμής 3 αναμένεται να αποτελέσουν το νέο σημείο αναφοράς για τις μετακινήσεις από τις περιοχές του Πειραιά.

Όσον αφορά την λειτουργία των υπόλοιπων τριών σταθμών, αυτή εκτιμάται ότι θα συμβει το 2022. Το μεγαλύτερο αγκάθι, ο σταθμός ΠΕΙΡΑΙΑΣ, πλέον προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και μέχρι το τέλος του έτους θα αρχίσει να κλείνει όροφο-όροφο. Τα έργα εκτελεί η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Να υπενθυμίσουμε ότι τα έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΛΙΜΑΝΙ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΕ 1 ΩΡΑ

Με τη λειτουργία των τριών πρώτων σταθμών Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια έρχονται “κοντά” στην Αθήνα. Πλέον η διαδρομή Νίκαια-Σύνταγμα θα είναι υπόθεση 15 λεπτών.

Με την ολοκλήρωση το 2022 της επέκτασης, η γραμμή 3 θα συνδέει το λιμάνι και το κέντρο του Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας και άλλές σημαντικές συγκοινωνιακές πύλες όπως το Αεροδρόμιο (απευθείας σε περίπου 1 ώρα) και τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό (με αλλαγή γραμμής στο Σύνταγμα).

Ο Σταθμός ΠΕΙΡΑΙΑΣ θα μεταβληθεί στον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο της Αττικής με την παρουσία 2 σταθμών Μετρό, του Προαστιακού, του Τραμ, λεωφορείων, τρόλεϊ και του λιμανιού.

Το νέο τμήμα της Γραμμής 3 Αγία Μαρίνα-Νίκαια-Δημοτικό Θέατρο θα συνδέει τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, του Κορυδαλού και της Νίκαιας με το δίκτυο του Αθηναϊκού Μετρό δίνοντας στους «νέους επιβάτες» πρόσβαση σε σημαντικού συγκοινωνιακούς κόμβους όπως το Σύνταγμα, η Ομόνοια, ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός, η Δουκίσσης Πλακεντίας, το λιμάνι του Πειραιά και το Αεροδρόμιο της Αθήνας.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα