Αλλαγές στο εγχώριο ενεργειακό τοπίο φέρνει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που τέθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου. Όπως ανέφερε σχετικά και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την παρουσίαση του ν/σ, στόχος των αλλαγών που δρομολογούνται από την Κυβέρνηση είναι μία «πράσινη» και απελευθερωμένη αγορά, στη βάση μίας ατζέντας που υπηρετεί όλους τους παίκτες της, εργαζομένους και καταναλωτές προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.
Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται η ΔΕΗ, για την οποία προβλέπεται μία ευρεία δέσμη μέτρων προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστική και να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τον ιδιωτικό ανταγωνισμό.
Όπως έγινε γνωστό ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, το νομοσχέδιο προβλέπει -μεταξύ άλλων- προσέλκυση στελεχών από την αγορά, νέο καθεστώς πρόσληψης των εργαζομένων αορίστου χρόνου, με εκ των υστέρων έλεγχο νομιμότητας από τον ΑΣΕΠ, άρση της μονιμότητας σε νεοπροσλαμβανόμενους, ενίσχυση της ευελιξίας στις προμήθειες, με σεβασμό στη διαφάνεια και ενίσχυση της κινητικότητας τόσο μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου ΔΕΗ (δηλ. ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗΑΝ) όσο και προς το Δημόσιο γενικότερα, για όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού.
Μετασχηματισμός και αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης εταιρικό μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή της, μία διαδικασία που ενδέχεται να ξεκινήσει ήδη μέσα στο 2019 ή στις αρχές του 2020.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου, ο μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ συνίσταται σε διάσπαση των κλάδων υποδομών, διεθνών έργων και εμπορίας με την ίδρυση δύο νέων εταιρειών, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, ενώ η παλαιά εταιρεία θα παραμείνει ως ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Διευκρινίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε. θα περιέλθουν τα μεγάλα διεθνή project στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ, δηλαδή ο αγωγός IGB -που βρίσκεται πλέον υπό κατασκευή- και 2 ακόμη αγωγοί που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και ωρίμανση: IGI Poseidon και EastMed.
Ειδικό καθεστώς για τα μεγάλα έργα ΑΠΕ και αποσυμφόρηση των αδειοδοτικών διαδικασιών
Σημαντική ώθηση όμως προβλέπεται και για τις μεγάλες επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εφόσον θα δίνεται η δυνατότητα απευθείας συμμετοχής των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς λειτουργική ενίσχυση.
Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στη διευκόλυνση υλοποίησης μεγάλων έργων, ισχύος άνω των 250 MW, τα οποία δεν «χωράνε» στις ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ, με στόχευση στην ενίσχυση της διείσδυσης «πράσινης» ενέργειας στη χώρα, όπως άλλωστε προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV