fbpx
Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Ο «δεκάλογος» του ΥΠΕΝ για την προσαρμογή της ΔΕΗ στη νέα εποχή

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Κεντρικά ΔΕΗ Χαλκοκονδύλη

Τα 10 βασικά σημεία-διατάξεις του νομοσχεδίου για την προσαρμογή της ΔΕΗ στα νέα δεδομένα και απαιτήσεις της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας παρουσίασε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τον Υφυπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμο Θωμά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής τους ο κος Χατζηδάκης υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής της ΔΕΗ στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον της σύγχρονης αγοράς Ενέργειας που διαμορφώνεται στη χώρα, τονίζοντας ότι η Επιχείρηση πρέπει να απαλλαγεί από το «straight jacket» που φορά λόγω του στενού εναγκαλισμού της με το κράτος, ο οποίος εν τέλει της στερεί ευελιξία δημιουργώντάς της ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Εκτός των βασικών σημείων του ν/σ που παρουσιάστηκαν, αναφορά έγινε στην ανάγκη για περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, στην εκπόνηση ενός εμπεριστατωμένου Master Plan για την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής (ΔΕΔΔΗΕ).

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ανέδειξε τα βασικά σημεία ενός «σχεδίου διάσωσης» της ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπιστούν επείγοντα ταμειακά ζητήματα, στο ευρύτερο πλαίσιο μίας δέσμης μέτρων αρχής, η οποία ξεκίνησε από την αλλαγή της τιμολογιακής τον Αύγουστο 2019.

Σε αυτή τη βάση, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι παράλληλα προωθούνται δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες, εκ των οποίων η μία αφορά Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου: αφενός για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, που δίνει τη δυνατότητα στο ΥΠΟΙΚ να δώσει στη ΔΕΗ -βάσει γνωμοδότησης της ΡΑΕ- οφειλόμενα από το λογαριασμό ΥΚΩ του Δημοσίου έως 200 εκατ. ευρώ και αφετέρου την κατάργηση των ΝΟΜΕ, με ΠΝΠ που θα οδηγηθεί τις επόμενες μέρες προς κύρωση στη Βουλή.

Ο «δεκάλογος» των βασικών ρυθμίσεων περιλαμβάνει:

– Την κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους της ΔΕΗ (όχι για τους υφιστάμενους), με ευέλικτες προσλήψεις ανάλογα με τις ανάγκες της Επιχείρησης

– Κατάργηση της μονιμότητας (ως προς τη βαθμίδα) των Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με την εισαγωγή τριετούς θητείας, με συμβόλαιο

– Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που δεν θα επιβαρύνει φορολογούμενους και ασφαλιστικά ταμεία, με προοπτική απόσβεσης σε 2-3 χρόνια

– Κατάργηση του προνομιακού τιμολογίου για τους εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, από τη σημερινή έκπτωση του 75% με έκπτωση που δεν θα υπερβαίνει το 30%, όπως λειτουργεί ο ανταγωνισμός

Εισαγωγή κινήτρων για προσέλκυση στελεχών από την αγορά (για την αντιμετώπιση της διαρροής ικανών στελεχών της ΔΕΗ προς ανταγωνίστριες εταιρείες)

 – Ενίσχυση της μεσαίας βαθμίδας διοίκησης της εταιρείας με πρόβλεψη οι Βοηθοί Διευθυντές, σε ένα ποσοστό 20%, να μπορούν να προσλαμβάνονται με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου (χωρίς να υπάγονται σε ειδικό μισθολογικό καθεστώς)

– Διευκόλυνση της εσωτερικής κινητικότητας των εργαζομένων, με σκοπό τη βέλτιστη κατανομή των διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων, από τη ΔΕΗ ΑΕ προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ)

– Κινητικότητα εργαζομένων της ΔΕΗ προς το Δημόσιο (λαμβάνοντας υπόψιν το σχέδιο απολιγνιτοποίησης που δρομολογείται έως το τέλος της ερχόμενης δεκαετίας)

– Ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες, προκειμένου να αποφεύγεται η σημερινή χρονοβόρα διαδικασία, χωρίς ωστόσο να παρακάμπτεται ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που αποτελεί σημαντική ασφαλιστική δικλείδα

– Ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης της ΔΕΗ με συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Αμοιβών και Προσλήψεων

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Οξύ πρόβλημα έλλειψης στύλων για τον ΔΕΔΔΗΕ – Στα 120.000 τεμάχια το κενό προμήθειας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ

Ως ένα από τα βασικότερα προβλήματα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) αναδεικνύεται η έλλειψη ξύλινων στύλων, απόρροια των ελλιπών επενδύσεων συνολικότερα τα τελευταία χρόνια, ένα φαινόμενο επικίνδυνο για την ευστάθεια του δικτύου, όπως φάνηκε και στο τελευταίο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας στις αρχές Ιανουαρίου («Ηφαιστίωνας») που προκάλεσε 101 προβλήματα μεσαίου μεγέθους στο Δίκτυο.

Οι ξύλινοι στύλοι αποτελούν ένα από τα βασικότερα υλικά του Δικτύου Διανομής καθώς είναι απαραίτητοι όχι μόνο για νέες παροχές, αλλά κυρίως για αντικατάσταση παλιών/φθαρμένων αλλά και για να αποκατασταθούν τα δίκτυα μετά από φυσικές καταστροφές, όπως αυτές που βιώσαμε πρόσφατα.

Γι’ αυτό και εγείρει έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι το απόθεμα σήμερα είναι πολύ χαμηλότερα από το αναγκαίο επίπεδο ασφαλείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικά διαθέσιμοι στύλοι ανέρχονταν σε 21.318 τεμάχια, ενώ η εκτίμηση της διοίκησης της εταιρείας για τις ετήσιες ανάγκες φέτος είναι για 195.000 τεμάχια!

Ο λόγος γι’ αυτό είναι οι αυξημένες αναλώσεις στύλων από έκτακτα συμβάντα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια (πυρκαγιά στο Μάτι, ακραία κακοκαιρία στη Χαλκιδική, πλημμύρες στα Βίλια) αλλά οι μεγάλες καθυστερήσεις στους σχετικούς διαγωνισμούς κατά το ίδιο διάστημα και η μη επιτυχής έκβαση αρκετών εξ’ αυτών.

Ως αποτέλεσμα, έχει δημιουργηθεί πρακτικά ένα κενό προμήθειας 120.000 στύλων, το οποίο πρέπει να καλυφθεί το ταχύτερο δυνατό, αφενός για να υλοποιηθεί ομαλά το επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή, αφετέρου για να ελαχιστοποιηθούν τα φαινόμενα βλαβών και προβλημάτων που συνδέονται με την παλαιότητα του δικτύου και τις ελλιπείς συντηρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής υποχώρησαν το 2019 στα 148 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 75% μειωμένο σε σχέση με το 2009 οπότε είχαν υπερβεί τα 550 εκατ. Όπως δήλωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, οι επενδύσεις που απαιτείται να γίνονται κάθε χρόνο για να διατηρείται το δίκτυο σε καλή κατάσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Με τις ρυθμίσεις που εισήχθησαν στο Ν. 4643/2019 που αφορούν στη ΔΕΗ (και επεκτείνονται και στον ΔΕΔΔΗΕ ως 100% θυγατρική της Επιχείρησης), εισάγεται μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες προμηθειών χωρίς εκπτώσεις στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ακριβώς για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις σε περιπτώσεις που είναι επιτακτική ανάγκη οι διαδικασίες να προχωρούν γρήγορα.

Στην εξεταζόμενη περίπτωση της προμήθειας στύλων, η μη αντιμετώπιση του προβλήματος το ταχύτερο δυνατόν, θα δημιουργήσει σημαντικά και μη αναστρέψιμα προβλήματα στον ΔΕΔΔΗΕ και στο Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικού ρεύματος που διαχειρίζεται.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Σε Ελληνικά Καλώδια και Fulgor η ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πλοίο πόντισης ηλεκτρικών καλωδίων

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι o ΑΔΜΗΕ ανέθεσε στην ένωση οικονομικών φορέων Ελληνικά Καλώδια – Fulgor σύμβαση αξίας περίπου 43 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση υποβρύχιων και χερσαίων καλωδίων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου με το εθνικό Σύστημα Μεταφοράς.

Το έργο περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την παραγωγή συνολικά περίπου 30 χιλιομέτρων υποβρυχίου καλωδιακού συστήματος 150 kV, την υποθαλάσσια εγκατάσταση και προστασία του και τη σύνδεσή του με το εθνικό Σύστημα Μεταφοράς 150 KV στην περιοχή Μαντούδι της Εύβοιας. Η εκτέλεση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί εντός 20 μηνών.

Το υποβρύχιο καλώδιο θα κατασκευαστεί στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές υποβρυχίων καλωδίων σε συνεχόμενα μήκη, από τα μεγαλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Πάροχος Τελευταίου Καταφυγίου η ΔΕΗ για τους πελάτες της Green στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λογότυπο ΔΕΗ ηλεκτρικό ρεύμα

Η ΔΕΗ ενημερώνει τους καταναλωτές που εκπροσωπούνταν από τον Προμηθευτή «Greek Environmental & Energy Network A.E.» με διακριτικό τίτλο «Green A.E.», στα Ηλεκτρικά Συστήματα Κρήτης, Ρόδου, Κω-Καλύμνου, Λέσβου και Σάμου, ότι ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου (βάσει απόφασης ΡΑΕ 595/2019, ΦΕΚ Β’ 2964/19.7.2019) διασφαλίζει χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια τους, την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο ακίνητό τους, για το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2020 έως και 31 Μαρτίου 2020.

Οι πελάτες που εντάσσονται στο καθεστώς Τελευταίου Καταφυγίου μπορούν να λάβουν πληροφορίες για τους όρους και τη χρέωση των σχετικών υπηρεσιών, μέσω της ιστοσελίδας www.dei.gr, του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης πελατών 11770, ή να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε Κατάστημα της ΔΕΗ.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, οι καταναλωτές, θα πρέπει να επιλέξουν νέο Προμηθευτή και να υπογράψουν Σύμβαση Προμήθειας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τους δραστηριοποιούμενους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του ΔΕΔΔΗΕ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα