Νίκος
Καραγιάννης

Χρειάστηκαν έξι παρατάσεις για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τα  770 αστικά λεωφορείων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Τελικά η διαδικασία ξεκίνησε την Τετάρτη 16 Μαρτίου και όπως έγινε γνωστό κατέβηκαν συνολικά 4 εταιρείες . Αυτές είναι οι IVECO (όμιλος Κοντέλλης), VAN HOOL, BYD (όμιλος Πετρόπουλος). Τέταρτος πιθανός συμμετέχοντας είναι η YUTONG.

Όπως σημειώνουν πηγές κοντά στον διαγωνισμό η συμμετοχή τόσων σχημάτων είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που υπάρχει από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε εταιρείες τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Κίνα. Στον διαγωνισμό δεν κατέβηκε η Mercedes η οποία έχει καταθέσει προσφυγή.

Η αποσφράγιση  των προσφορών θα γίνει την Τρίτη 22 Μαρτίου. Ο διαγωνισμός των 383,4 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) ο οποίος αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό έχει κινητοποιήσει τις μεγαλύτερες βιομηχανίες κατασκευής αστικών λεωφορείων σε Ευρώπη και Κίνα και ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Ο διαγωνισμός είχε αρχική προθεσμία υποβολής των φακέλων στις 8 Νοεμβρίου και άνοιγμα αυτών στις 12 του ίδιου μήνα στη συνέχεια η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 29 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου και μετά για τις 18 Ιανουαρίου και στη συνέχεια για 28 Φεβρουαρίου  και τελικά φτάσαμε στον Μάρτιο.

Η προμήθεια αυτών των λεωφορείων αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη του είδους της στην Ευρώπη. Με αυτή την προσθήκη οι στόλοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα ανανεωθούν σε σημαντικό βαθμό καθώς σήμερα έχουν χρειαστεί τη στήριξη συμβάσεων leasing και ΚΤΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες η ανανέωση του Αθηναϊκού στόλου θα είναι της τάξης του 35-40% ενώ της Θεσσαλονίκης ξεπερνά το 50%.

Μέχρι και 5 ανάδοχοι

Το ενδιαφέρον αυτού του διαγωνισμού είναι πως το σύνολο των 770 λεωφορείων έχει σπάσει σε πέντε διακριτά τμήματα στα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δώσουν προσφορά. Αυτό σημαίνει δυνητικά πως μπορεί να έχουμε από μία μέχρι και πέντε διαφορετικά μοντέλα λεωφορείων τα οποία θα δρομολογηθούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Μεγάλος στόχος παραμένει η υπογραφή των συμβάσεων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, τότε τα πρώτα λεωφορεία θα αρχίσουν να έρχονται το πρώτο εξάμηνο του 2023 και η προμήθεια τους θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024.

Να θυμίσουμε πως από τα 770 λεωφορεία περίπου τα 2/3 θα ενισχύσουν τον στόλο της Αθήνας και το υπόλοιπο 1/3 τον στόλο της Θεσσαλονίκης. Από το σύνολο των οχημάτων τα 350 θα είναι ηλεκτρικά, 300 θα είναι φυσικού αερίου (και από αυτά 100 θα είναι αρθρωτά) και 120 θα είναι πετρελαίου κατηγορίας EURO VI.

Μια από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο ΟΑΣΑ είναι οι υποδομές φόρτισης των ηλεκτρικών λεωφορείων. Ο Οργανισμός βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ για την υλοποίηση ενός πλάνου εγκατάστασης σημείων φορτιστών, τόσο εντός αμαξοστασίων όσο και σε άλλα σημεία όπως τερματικοί σταθμοί λεωφορειακών γραμμών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV