Νίκος
Καραγιάννης

Σε δεύτερη παράταση οδηγήθηκε ο μεγάλος των 770 λεωφορείων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες την προκήρυξη του διαγωνισμού έχουν ζητήσει πάνω από 10 εταιρείες από Ευρώπη και από Κίνα.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ο διαγωνισμός μεταφέρεται για τις 10 και 14 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Κατά πληροφορίες δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες προσέφυγαν στην ΑΕΠΠ κατά της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός των 383,4 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) ο οποίος αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό έχει κινητοποιήσει τα εμπορικά τμήματα των πρεσβειών στην Αθήνα και τα ερωτήματα είναι καθημερινά. Ο λόγος είναι πως για την συγκεκριμένη διακήρυξη έχουν υποβληθεί πολυάριθμα αιτήματα εταιρειών για παροχή διευκρινίσεων καθώς και για μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών.

Ο διαγωνισμός είχε αρχική προθεσμία υποβολής των φακέλων στις 8 Νοεμβρίου και άνοιγμα αυτών στις 12 του ίδιου μήνα στη συνέχεια η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 29 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου αντίστοιχα και πλέον πήγε για τα μέσα Ιανουαρίου.

Η προμήθεια αυτών των λεωφορείων αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη του είδους της στην Ευρώπη. Με αυτή την προσθήκη οι στόλοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα ανανεωθούν σε σημαντικό βαθμό καθώς σήμερα έχουν χρειαστεί τη στήριξη συμβάσεων leasing και ΚΤΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες η ανανέωση του Αθηναϊκού στόλου θα είναι της τάξης του 35-40% ενώ της Θεσσαλονίκης ξεπερνά το 50%.

Μέχρι και 5 ανάδοχοι

Το ενδιαφέρον αυτού του διαγωνισμού είναι πως το σύνολο των 770 λεωφορείων έχει σπάσει σε πέντε διακριτά τμήματα στα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δώσουν προσφορά. Αυτό σημαίνει δυνητικά πως μπορεί να έχουμε από μία μέχρι και πέντε διαφορετικά μοντέλα λεωφορείων τα οποία θα δρομολογηθούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Μεγάλος στόχος παραμένει η υπογραφή των συμβάσεων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, τότε τα πρώτα λεωφορεία θα αρχίσουν να έρχονται το πρώτο εξάμηνο του 2023 και η προμήθεια τους θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024.

Να θυμίσουμε πως από τα 770 λεωφορεία περίπου τα 2/3 θα ενισχύσουν τον στόλο της Αθήνας και το υπόλοιπο 1/3 τον στόλο της Θεσσαλονίκης. Από το σύνολο των οχημάτων τα 350 θα είναι ηλεκτρικά, 300 θα είναι φυσικού αερίου (και από αυτά 100 θα είναι αρθρωτά) και 120 θα είναι πετρελαίου κατηγορίας EURO VI.

Μια από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο ΟΑΣΑ είναι οι υποδομές φόρτισης των ηλεκτρικών λεωφορείων. Ο Οργανισμός βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ για την υλοποίηση ενός πλάνου εγκατάστασης σημείων φορτιστών, τόσο εντός αμαξοστασίων όσο και σε άλλα σημεία όπως τερματικοί σταθμοί λεωφορειακών γραμμών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV