Μαρίνα
Ξυπνητού

Σε πλήρη εξέλιξη και με φουλ τις μηχανές «τρέχουν» οι εργασίες για την ολοκλήρωση του mega project αντλησιοταμίευσης 680 MW στην Αμφιλοχία. Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και να τεθεί σε κανονική λειτουργία από τις αρχές του 2026.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, «το έργο αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και στην απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, στην ευελιξία και στη σταθερότητα του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και στη συμπίεση των τιμών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μεταξύ των κυριότερων πλεονεκτημάτων υλοποίησής του συγκαταλέγονται η δημιουργία 900 νέων θέσεων απασχόλησης κατά την κατασκευή και η διατήρηση 60 θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία, η αξιοποίηση εγχώριων πόρων, ο χαρακτήρας του ως κατά ~70% έργου υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας, καθώς και η συνεπακόλουθη βελτίωση τοπικών υποδομών, η αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής και η δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού».

Όσον αφορά στο σκέλος των εργασιών, πηγές επισημαίνουν στο ypodomes.com ότι εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς. Ανάμεσα σε άλλα, εκτελούνται με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες διάνοιξης των οδών πρόσβασης (χωματουργικά, υδραυλικά – τεχνικά έργα, μέτρα προστασίας πρανών).

Παράλληλα, έχει εντατικοποιηθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα για τις εργασίες θεμελίωσης και των δύο φραγμάτων (εκσκαφές, τσιμεντενέσεις, θεμελίωση πλίνθου), ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα εξελίσσονται και οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης των υδραυλικών σηράγγων προσαγωγής Αγίου Γεωργίου και Πύργου, συνολικού μήκους περί τα 3,2 χλμ. Τα έργα κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ. Ανεξάρτητος μηχανικός είναι το σχήμα AECOM-OMEK.

Το έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW για παραγωγή και 730 MW για άντληση, περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Πρόκειται για επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ με ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816 GWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το έργο στην Αμφιλοχία, ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ έχει εξασφαλίσει άδειες για έργα αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι της Κρήτης, στη Βέροια και στην Πελοπόννησο για εγκατεστημένη ισχύ συνολικά 1,5 GW.

Τα οφέλη

Το έργο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για το ενεργειακό τοπίο της χώρας, καθώς η ολοκλήρωση του αναμένεται να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο ενεργειακό σύστημα.

Ταυτόχρονα, τα οφέλη του αναμένεται να είναι πολλαπλά, κυρίως στην τοπική κοινωνία καθώς με την εκκίνηση της επένδυσης θα αυξηθεί σημαντικά η απασχόληση στην περιοχή, ενώ η ολοκλήρωσή της θα φέρει άλλη αξία στον τόπο και παράπλευρες δραστηριότητες από τις λίμνες, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV