Newsroom

Τρεις σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις για τον ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα για τον τομέα του φυσικού αερίου διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται, φυσικά, για τις ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας καθώς και για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ) στην Καβάλα.

Οι διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται σε ξεχωριστά στάδια με μία εξ αυτών να βρίσκεται πολύ κοντά στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, ενώ για την ΥΑΦΑ της Καβάλας αναμένουμε εξελίξεις από το 2022 και όσον αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η διαδικασία έχει παγώσει εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για την ELFE.

ΔΕΠΑ Υποδομών

Η πιο κοντινή, όσον αφορά στην ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή, ιδιωτικοποίηση είναι αυτή της ΔΕΠΑ Υποδομών. Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, του 100% της ΔΕΔΑ, του 100% της ΕΔΤΑ Αττικής και του 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (το υπόλοιπο 49% το κατέχει η ιταλική Eni Gas.

Αυτό συμβαίνει καθώς, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα, ως ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 15η Ιουλίου.  Από εκεί και έπειτα το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει την εξέταση των τεχνικών προσφορών που θα υποβάλλουν τα τελικά επενδυτικά σχήματα που θα διαμορφωθούν, ενώ θα ακολουθήσει αμέσως μετά η εξέταση των οικονομικών προσφορών.

Έτσι έως τα τέλη του 2021 θα έχουμε την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή ύστερα από την κρίση του ΤΑΙΠΕΔ. Το επόμενο βήμα θα είναι η εξέταση της τελικής προσφοράς από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά το έργο θα πάει προς υπογραφή. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εάν δεν υπάρξει κάποιο κόλλημα κατά την εξέταση από το Ελεγκτικό Συνέδριο ή από τις υπόλοιπες απαραίτητες αιρέσεις, όπως για παράδειγμα την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι πολύ πιθανό η σύμβαση να έχει υπογραφεί μέχρι τα τέλη του έτους ή τουλάχιστον τις αρχές του 2022.

Να υπενθυμίσουμε πως η ΔΕΠΑ Υποδομών έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον έξι επενδυτών, οι οποίοι είναι οι εξής:

EPH

Italgas 

First State Investments

KKR

Macquarie

κοινοπραξία SINO-CEE FUND & Shanghai Dazhong Public Utilities 

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ενδιαφέρον δεν είναι το ίδιο εκ μέρους όλων των επενδυτών, και φαίνεται πως οι πρώτοι δύο, δηλαδή η EPH και η Italgas  θα μονομαχήσουν για να αναλάβουν τα ηνία της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Η EPH με έδρα την Τσεχία έχει σταθερή βάση στην Κεντρική Ευρώπη με δράση σε Τσεχία, Σλοβακία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ουγγαρία και Πολωνία, η οποία εκτός από την παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά του φυσικού αερίου ασχολείται και με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Η Italgas αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία και έχει πλέον αποσχιστεί από τη Snam και διαχειρίζεται 70000 χιλιόμετρα δικτύου.

ΥΑΦΑ Νότιας Καβάλας

Η επόμενη σε χρονολογική σειρά ιδιωτικοποίησης είναι η υπόθεση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην  Καβάλα. Το έργο αφορά στην εκμετάλλευση του εξαντληθέντος  κοιτάσματος φυσικού αερίου στα Νότια της Καβάλας με την εκτιμώμενη χωρητικότητα να ανέρχεται στα 360 κυβικά μέτρα.

Το κοίτασμα έχει  προσελκύσει το ενδιαφέρον τριών σχημάτων τα οποία είναι τα εξής:

1) CHINA MACHINERY ENGINEERING CO. LTD. (CMEC) – MAISON GROUP

2) ENERGEAN OIL & GAS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

3) ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Προς το παρόν εκτιμάται πως η ιδιωτικοποίηση του κοιτάσματος θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2022. Αυτό συμβαίνει καθώς οι επενδυτές έχουν εισέλθει στο Virtual Data Room (VDR). Έτσι τα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξετάσουν τα οικονομοτεχνικά στοιχεία του κοιτάσματος, έτσι ώστε να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο καθώς εκκρεμεί το “φόρτωμα” της κοστολογικής μελέτης η οποία θα υποβληθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εντός του φθινοπώρου, καθώς οι επενδυτές θα μπορούν να έχουν μία σαφή εικόνα της αξίας της επένδυσης.

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η έτερη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, αυτή της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως φάνηκε και από το επικαιροποιημένο Asset Development Plan / ADP του ΤΑΙΠΕΔ έχει μπει στον “πάγο” έως το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Αυτό σημαίνει καθώς βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης για την απόφαση της δικαστικής διαμάχης της ΔΕΠΑ με τα ELFE. Πρόκειται για την προσφυγή της δεύτερης στη δικαιοσύνη  σχετικά με τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ για την περίοδο 2012-2015 απαιτώντας αποζημίωση της τάξης των 63 εκατ. Ευρώ.

Η εταιρία έχει κερδίσει την πρωτόδικη απόφαση και η υπόθεση κατευθύνεται πλέον στο Εφετείο, όπου και αναμένεται να εκδικαστεί τον Σεπτέμβριο. Επίσης, υπάρχουν και ανησυχίες για το σενάριο της επικράτησης των ELFE, καθώς θα μπορούν να κάνουν παρόμοιες κινήσεις και άλλοι πελάτες της ΔΕΠΑ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV